Με δύο αποφάσεις θρίλερ και με 9 χρόνια καθυστέρηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπλοκάρει την επένδυση των δύο αιολικών πάρκων στα Άγραφα.
Με δύο διαδοχικές αποφάσεις της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, απέρριψε τις αιτήσεις τροποποίησης των Περιβαλλοντικών όρων των εταιρειών Πουνέντης και Ανεμοδυναμική θυγατρικών της Ελλάκτωρ.
Πρόκειται για τα δύο πολυθρύλητα αιολικά πάρκα (ή πάρκα ανεμογεννητριών) δυναμικότητας 86MW που ξεσήκωσαν την τελευταία δεκαετία θύελλα αντιδράσεων, από κατοίκους, περιβαλλοντικούς φορείς, αλλά και αιρετούς άρχοντες.
Η απόρριψη αφορά:
- Το έργο ''Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση 'ΓΡΑΜΜΕΝΗ - ΤΟΥΡΛΑ -ΚΑΡΝΟΠΙ', συνολικής ισχύος 46 MW, και των συνοδών υποστηρικτικών έργων, της εταιρείας ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.’’ το οποίο υπάγεται διοικητικά στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, στους Καλλικρατικούς Δήμους Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα και Καρδίτσας,
- Το έργο ‘’Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) καιτων συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 40 MW, στη θέση ‘Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα’,των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας & Λίμνης Πλαστήρα,των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας, αντίστοιχα, της εταιρείας ‘’ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε.’’
Οι αιτίες ήταν πανομοιότυπες και στις δύο αποφάσεις και αφορούσαν
α) οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προτεινόμενων τροποποιήσεων χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να εκφέρουν, με βεβαιότητα, τεκμηριωμένη άποψη ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, και
β) δεν εγκρίνεται εν προκειμένω η επέμβαση βάσει του έκτου κεφαλαίου του Ν. 998/79 στις εν λόγω δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα εκτάσεις για αντικειμενικούς λόγους προστασίας του δασικού περιβάλλοντος
Πως κατέληξαν
Για την απόφαση η αρμόδια διεύθυνση χρειάστηκε να επικαλεστεί πάνω από 90 έγγραφα, κανονιστικές αποφάσεις ή διαταξεις. Όπως επίσης και καταγγελίες μεμονωμένων πολιτών και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και μια του βουλευτή Κρίτων Αρσένη και του Μέρα25, σκακιστών-ορειβατών, το επιμελητήριο Καρδίτσας!
Συγκεκριμένα αρνητικές αναφορές υπέβαλαν: Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, του Πεζοπορικού και φυσιοδιφικού Συλλόγου Καρπενησίου του Δήμου Πλαστήρα, του Συλλόγου Απανταχού Βραγγιανιτών Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος Ευρυτανίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Νεοχωρίου, του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τροβάτου Ευρυτανίας, του Ελληνικού Δικτύου Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece, της Περιβαλλοντικής Κίνησης Εξόρμηση για την Προστασία του Χωριού της Οξυάς, του Συλλόγου Επαινιανιτών Ευρυτανίας ο Άγιος Γεώργιος, του Δήμου Αγράφων, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμάραντου Καρδίτσας, του Συνδέσμου Απανταχού Καροπλεσιτών, της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Νομού Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Δεσκάτης, του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών,του Συνδέσμου Φυσιολατρών Ορειβατών Σκακιστών Πειραιά Κρυστάλλης,του κ. Κρίτων Αρσένη Βουλευτή Δυτικής Αθήνας του κόμματος Μέρα25, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων, του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου των Απανταχού Δυτικοφραγκιστιανών Ευρυτανίας: ‘’Η Γέννησης του Θεοτόκου’’, του Φυσιολατρικού Ομίλου Πειραιά, του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας, του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο, του Συλλόγου Κρικελλιωτών Ευρυτάνων ο Άγιος Νικόλαος, του Ελληνικού Σχολείου Προύσου, του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κέδρος Ζυγογιαννέικα, και του λοιπού ενδιαφερόμενου κοινού, τα οποία αναρτήθηκαν στο ΗΠΜ
Η αύξηση κεφαλαίου
Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, η Ελλάκτωρ είχε ανακοινώσει ότι τα 20 από τα 120 εκατ. ευρώ ης αύξησης κεφαλαίου θα κατευθυνθούν για συμπλήρωση ιδίας συμμετοχής μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στις εταιρείες ειδικού σκοπού "Ανεμοδομική ΑΕΕ" και "Πουνέντης ΑΕΕ" που αναπτύσσουν αιολικά πάρκα ισχύος 46,2 MW και 42 ΜW αντιστοίχως, στα Άγραφα.
Τα έργα
Με ανακοίνωση των δύο θυγατρικών της Ελλάκτωρ πριν από μια διετία είχαν επισημάνει ότι:
-Η ανάπτυξη των έργων στα Άγραφα ξεκίνησε το 2010, με την έκδοση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας των αντίστοιχων αποφάσεων χορήγησης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
-Τα δύο έργα αποτελούν επένδυση ύψους 110 εκατ. ευρώ σε ορεινή βραχώδη περιοχή, σε εκτάσεις με αραιή χαμηλή βλάστηση.
-Από το 2008, το Ελληνικό Κράτος έχει χαρακτηρίσει τις περιοχές αυτές, με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ως Περιοχές Αμέσου Προτεραιότητας για την ανάπτυξη αιολικών έργων. Απόφαση, για την οποία ουδείς φορέας της περιοχής έφερε αντίρρηση.
-Από το 2010 ακολουθήθηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο αδειοδότησης, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2018 με την έκδοση των Αδειών Εγκατάστασης. Σε όλο αυτό το διάστημα ενημερώθηκαν και γνωμοδότησαν ή αποφάσισαν θετικά όλες οι αρμόδιες δημόσιες αρχές, μεταξύ άλλων οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τα Δασαρχεία Καρπενησίου και Καρδίτσας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολισμού και Τουρισμού.
-Οι άδειες των έργων δημοσιεύτηκαν στον εθνικό και τοπικό ημερήσιο τύπο και αναρτήθηκαν αρμοδίως από τις Υπηρεσίες, ενώ συζητήθηκαν με θετικές αποφάσεις στα Περιφερειακά Συμβούλια Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, καθώς και στα Δημοτικά Συμβούλια.
-Μετά το πέρας της δεκαετίας και φτάνοντας στο τελικό στάδιο αδειοδότησης των αιολικών σταθμών τον Απρίλιο του 2018 εκδόθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας οι αντίστοιχες Άδειες Εγκατάστασης των αιολικών σταθμών, κατά των οποίων κατατέθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι υπ’ αριθμ. 1684/2018 και 1683/2018 αιτήσεις ακυρώσεως, οι οποίες απορρίφθηκαν από το ΣτΕ σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 1007/2019 και 1008/2019 Αποφάσεις.
-Το έργο είναι ιδιοκτησίας και θα υλοποιηθεί από τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που έχει σε λειτουργία/κατασκευή αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 580 MW. Έναν όμιλο με μεγάλη εμπειρία και άρτια τεχνογνωσία, αρκεί να θυμίσουμε ότι –μεταξύ άλλων- ήταν η κατασκευάστρια εταιρεία της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, ενός από τα δυσκολότερα έργα στον κόσμο σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.
-Οι ανεμογεννήτριες δεν «παρατώνται», αντίθετα αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς η εγκατάστασή τους σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως τώρα που η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη μετάβασης προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτελούν βασικό ζήτημα της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας.
-Στη χώρα μας, τα εν λειτουργία έργα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, ενώ διαπιστώνονται αντίστοιχα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη στην περιοχή και θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.
-Κατά την διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας των έργων θα απασχοληθεί μεγάλο μέρος του ντόπιου δυναμικού (τεχνίτες, εργάτες, μηχανικοί και άλλες ειδικότητες) και θα αξιοποιηθούν τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός που υπάρχει στην περιοχή. Θα τονωθεί, επίσης, σημαντικά η τοπική αγορά με τις αγορές υλικών και υπηρεσιών.
-Κατά την κατασκευή των έργων, οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε δασοτεχνικά έργα και αναδασώσεις εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
-Με την κατασκευή των εσωτερικών δασικών οδών και οδών πρόσβασης, καθώς και με την βελτίωση των υφιστάμενων οδών, θα αυξηθεί κατά πολύ η επισκεψιμότητα και οι τουριστικές δραστηριότητες στην περιοχή, εφόσον όλοι οι οδοί, και εντός των έργων, θα είναι σε δημόσια χρήση.
-Η σημαντική βελτίωση της οδοποιίας της περιοχής θα επιτρέπει την πρόσβαση, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
-Πολλά από τα έργα υποδομής που θα κατασκευαστούν, συμπεριλαμβανομένης και της οδοποιίας, αποτελούν αντισταθμιστικά έργα προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
-Πέραν των θετικών επιπτώσεων και της προφανούς ωφέλειας από την κατασκευή και λειτουργία των δυο αιολικών πάρκων, θα αποδίδεται από τις εταιρείες ειδικό τέλος, το οποίο συνολικά εκτιμάται στις 700.000 ευρώ ετησίως προς τους Δήμους Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα και Καρδίτσας.