Μενού Ροή
Μπλόκο στα 19 αιολικά δανέζικου ομίλου στον Έβρο - Απειλούν τους μελισσότοπους...

Μια ακόμα μεγάλη επένδυση από των χώρων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αυτή της δανέζικης εταιρείας European Wind Farms Greece, στον Έβρο κηρύχτηκε ανεπιθύμητη από τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο λόγος για τα 19 νέα αιολικά πάρκα για τα οποία έχει πάρει άδεια να κατασκευάσει στον Έβρο (14 στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και 5 στον Δήμο Σουφλίου), η εταιρεία European Wind Farms Greece Aps (του δανέζικου ομίλου European Energy A/S)  για συνολική παραγωγή 652,65 MW).

Σύμφωνα ωστόσο με την Οικολογική Εταιρεία Έβρου, αυτά τα 19 αιολικά πάρκα έρχονται να προστεθούν στα ήδη 8 υπάρχοντα, με τα μέλη της Οικολογικής να εκτιμούν πως εφόσον κατασκευαστούν θα έχουν αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, την οικονομία, αλλά και το οικοσύστημα της περιοχής.

Μάλιστα περηφανεύεται ότι σε προηγούμενη κινητοποιησή της είχε καταφέρει να αποτρέψει την ανάπτυξη αιολικού πάρκου.

Όπως επισημαίνεται, με τα υπόλοιπα αιολικά πάρκα στην ορεινή περιοχή περιορίζονται ασφυκτικά οι ανθρώπινες δραστηριότητες έξω από τα αστικά κέντρα καθότι παραχωρούνται παραδοσιακοί βοσκότοποι και μελισσότοποι.

«Αυτά τα 19 υπό εγκατάσταση αιολικά πάρκα μαζί με τα ήδη υπάρχοντα 8 θα επηρεάσουν ιδιαίτερα δυσμενώς την πλούσια ορνιθοπανίδα ιδιαίτερα των αρπακτικών που ίπτανται σε όλο τον ορεινό όγκο του Έβρου».

Επιπλέον, η Οικολογική Εταιρεία, αναφορικά με την τύχη της επένδυσης της δανέζικης εταιρείας στο Έβρο,  τονίζει πως «για ένα τόσο μεγάλο έργο που δεν εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες του Έβρου και της χώρας, θα πρέπει να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία ώστε να διαμορφώσει άποψη, που οφείλει να ενστερνιστεί η Δημοτική και η Περιφερειακή αρχή».

Η επένδυση

Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας επένδυση η οποία ξεκινά από 16,8 MW και κλιμακώνεται μέχρι τα 48,3 MW, όπου, για παράδειγμα, προβλέπεται η εγκατάσταση 14 ανεμογεννητριών με διάμετρο φτερωτής 117 μέτρα.

Συγκεκριμένα για την Αλεξανδρούπολη προορίζονται πέντε πάρκα των 42 MW, δύο των 33,6 MW, ένα των 29,4 MW, δύο των 25,2 MW, ένα των 21 MW και τρία των 16,8 MW. Αντίστοιχα, για διάφορα σημεία της περιοχής του Σουφλίου σχεδιάζονται δύο πάρκα των 48,3 MW, δύο των 44,85 MW και ένα των 37,95 MW.

Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ τον περασμένο Φεβρουάριο και η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων είναι για 25 έτη (μέχρι τις 15/7/2046).

Η European Wind Farms Greece ApS αποτελεί θυγατρικό βραχίονα της European Wind Farms A/S, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον δανέζικο όμιλο European Energy A/S. Πρόκειται για έναν ισχυρό και ανερχόμενο όμιλο, που ξεκίνησε την πορεία του εγκαθιστώντας το πρώτο αιολικό πάρκο το 2004, ενώ το 2008 εισήλθε και στα έργα ηλιακής ενέργειας.

Η αντίδραση 

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου στην επιστολή της επισημαίνει εξ αρχής αντιμετώπιζε θετικά τα αιολική πάρκα εφόσον βέβαια συνεξετάζονται και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές  όλες οι παράμετροι του  έργου που προτείνει η εταιρεία  -επενδυτής.

"Σε κάθε περίπτωση όμως δεν αντιμετωπίζαμε θετικά επενδύσεις φαραωνικές ή βλαπτικές για τις τοπικές οικονομίες ή αντιπεριβαλλοντικές", αναφέρει και προσθέτει, στην προηγούμενη δεκαετία η οργάνωση μας συμμετείχε στον αγώνα των κατοίκων δύο περιοχών του Έβρου (στη Σαμοθράκη και στον Πετρόλοφο- Σιδηροχώρι) για να αποτραπεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων γιατί ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθούσαν αρνητικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

"Οι κινητοποιήσεις αυτές αποδείχθηκαν αποτελεσματικές καθότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν έλαβαν οριστικές άδειες για τα έργα που προγραμμάτισαν. Στα τελευταία χρόνια καταγράφονται σημαντικές αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων και των τοπικών κοινωνιών για τα αιολικά πάρκα. Αυτές οι αντιδράσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στα παρακάτω πρωτόγνωρα και αντιδεοντολογικά που εφαρμόζονται για την οριστική άδεια των αιολικών πάρκων".

Διαφωνούν με τον νόμο

Στην επιστολή τους τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης, αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:

1)Με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων (ανεμογεννήτριες) σε όλη την επικράτεια με εξαίρεση περιορισμένες περιπτώσεις (στις «κατηγορίες ζωνών αποκλεισμού»).

2)Με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού δεν προβαίνουν οι αρμόδιοι σε καμιά εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας (τρίτη αρχή βιώσιμης ανάπτυξης Ν 2077/1992) τόσο για τις περιοχές αιολικής προτεραιότητας όσο και για τις περιοχές αιολικής καταλληλότητας.

3)Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συντάσσονται παρακάμπτουν- αποσιωπούν την νομική προστασία του τοπίου (Ν. 3827/2010).

4)Στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» οι επιχειρήσεις παραβλέπουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και καταστρέφουν νησιά, ξεκοιλιάζουν βουνά, δημιουργούν βιομηχανικά πάρκα ενέργειας. Όταν διαμαρτύρονται και αντιδρούν οι πολίτες επεμβαίνουν τα ΜΑΤ με άγρια καταστολή (ενίοτε).Οι πολίτες αντιδρούν για λόγους χωροθέτησης για την παράκαμψη της νομοθεσίας, για περιβαλλοντικούς οικονομικούς και αισθητικούς λόγους, για την προστασία του φυσικού τοπίου και των σπάνιων προστατευόμενων αρπακτικών.

"Συνέπεια των παραπάνω όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) δεν θα βρει βουνοκορυφή που δεν έχει παραχωρηθεί και δεσμευτεί για αιολικό πάρκο (ανεμογεννήτριες) ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου" καταλήγουν.

Διαφωνούν και με τα αβαθή

Η διαφωνία των οικολόγων δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη των χερσαίων αιολικών πάρκων αλλά επεκτείνεται και σε αυτά που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στα αβαθή του κόλπου της Αλεξανδρούπολης

Όπως αναφέρουν εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Εθνικό πάρκο Δέλτα Έβρου, θα επηρεάσει αρνητικά την αλιευτική οικονομία της περιοχής επειδή ο κόλπος αυτός είναι ο πιο σημαντικός φυσικός ιχθυογεννητικός σταθμός στο βόρειο μέρος της ανατολικής μεσογείου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας