Μενού Ροή
Μπορεί η Ελλάδα να γίνει το νέο επενδυτικό "ελ ντοράντο" πλωτών αιολικών πάρκων;

Πλήθος διατάξεων, δεκάδες κανονιστικές πράξεις και προσδιορισμός των περιοχών που θα μπορούν να εγκατασταθούν τα πρώτα ελληνικά αιολικά σε θαλάσσιες περιοχές, πρέπει να γίνουν πράξη μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για δημοπρασίες σταθμών αιολικής ενέργειας το αργότερο το 2025-2026.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον πρώτο νόμο της Ελλάδας για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ένα βασικό ορόσημο για την έναρξη της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών. Μέχρι το 2030 η Ελλάδα θέλει να κατασκευάσει τουλάχιστον 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Δεδομένων των χαρακτηριστικών των ελληνικών υδάτων, μεγάλο μέρος τους θα είναι πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η Ελλάδα διαθέτει 4,5 GW αιολικής ενέργειας εγκατεστημένη σήμερα, όλη στην ξηρά, καλύπτοντας περισσότερο από το 18% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά οι δυνατότητες για αιολική ενέργεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερες, ειδικά για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP) της Ελλάδας προβλέπει συνολικά 7 GW αιολικής ενέργειας έως το 2030. Αυτός ο στόχος θα αυξηθεί με την αναθεώρηση του NECP το 2023.

Η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει τουλάχιστον 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι τότε.

Χάρη στον καλό αιολικό πόρο γύρω από την ελληνική χερσόνησο, ο υπεράκτιος άνεμος θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην παροχή καθαρού και αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού σε περισσότερα από 150 κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Ζώνες εγκατάστασης και σχεδιασμός δημοπρασίας

Τους επόμενους μήνες το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκδώσει σειρά διαταγμάτων. Μεταξύ άλλων θα πρέπει:

  • Να αναθέσουν Στρατηγικές Εκτιμήσεις Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να καθορίσουν πρώτα ευρύτερες περιοχές υπεράκτιας ανάπτυξης αιολικής ενέργειας.
  • Στη συνέχεια θα ορίσουν ακριβείς ζώνες εγκατάστασης μέσα σε αυτές τις περιοχές.
  • Τα διατάγματα θα καθορίζουν επίσης τους ακριβείς όρους για την υπεράκτια αιολική ανάπτυξη σε κάθε ζώνη εγκατάστασης.
  • Ο καθορισμός αυτών των ζωνών εγκατάστασης θα γίνει σε συνεννόηση με άλλες δραστηριότητες, όπως ο στρατιωτικές, η αλιεία ή ο τουρισμός.
  • Οι προγραμματιστές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μη αποκλειστικές άδειες έρευνας για τις ευρείες περιοχές υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης.
  • Αυτό θα τους επιτρέψει να αναλάβουν μελέτες αξιολόγησης πόρων και έρευνες θαλάσσιου χώρου.
  • Ο πρώτος κύκλος αιτήσεων προβλέπεται εντός των επόμενων 1-2 ετών.

Η έγκαιρη

Το πόσο γρήγορα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη ελληνική υπεράκτια ανεμογεννήτρια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη έκδοση διαταγμάτων, την επαρκή ορατότητα για τους επενδυτές και τους κατασκευαστές καθώς και τον καθορισμό επαρκώς ευρειών ζωνών εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων που επιτρέπουν επιπτώσεις κλίμακας και αύξηση την ελκυστικότητα κάθε ζώνης.

Μόνο οι προγραμματιστές με άδεια έρευνας θα μπορούν να υποβάλουν προσφορά στις επερχόμενες υπεράκτιες δημοπρασίες αιολικής ενέργειας.

Αυτές οι πρώτες υπεράκτιες δημοπρασίες αιολικής ενέργειας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ήδη από το 2025-2026.

Η κυβέρνηση επιλέγει ένα συρόμενο πρόγραμμα Feed-in-Premium για τη στήριξη της υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης.

Οι επιτυχόντες θα αποκτήσουν το αποκλειστικό δικαίωμα ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στις καθορισμένες περιοχές εγκατάστασης.

Το συρόμενο σύστημα σταθεροποίησης εσόδων Feed-in-Premium είναι πολύ παρόμοιο με τις δημοπρασίες Contract-for-Difference (CfD). Τα CfD έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους για την κοινωνία σε πολλές διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Πλωτά υπεράκτια αιολικά

Δεδομένων των χαρακτηριστικών της ελληνικής ακτογραμμής με βάθη νερού άνω των 50 μέτρων, μεγάλο μέρος των 2 GW που στοχεύει να κατασκευάσει η Ελλάδα έως το 2030 θα είναι πλωτός υπεράκτιος άνεμος.

Ο ελληνικός νόμος περί αιολικών υπεράκτιων αιολικών υλικών είναι επομένως μια ακόμη ώθηση για την πλωτή υπεράκτια αιολική βιομηχανία της Ευρώπης.

Σήμερα η Ευρώπη διαθέτει μόλις 100 MW πλωτής αιολικής ενέργειας σε τέσσερα έργα που λειτουργούν στη Σκωτία, την Πορτογαλία και τη Νορβηγία. Όμως ο αγωγός νέων έργων μεγαλώνει. 

Οι προγραμματιστές που ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξουν οικονομική και τεχνική ικανότητα ως απαιτήσεις προεπιλογής.

Σχεδόν όλες οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χερσαία αιολική έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Και υπάρχει επίσης άφθονη όρεξη από διεθνείς κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας