Μενού Ροή
Χωρίς τα υπεράκτια αιολικά έρχεται προς διαβούλευση το ενεργειακό πολυνομοσχέδιο - Οι βασικές ρυθμίσεις

Θέμα λίγων ημερών είναι να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας για νέα έργα ΑΠΕ και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ έχει καθυστερήσει να πάρει τον δρόμο της ψήφισης στη Βουλή, δεδομένου ότι παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκρέκα, στο υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο.

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά τόσο στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο και σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Χωρίς υπεράκτια

Από το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο έχουν αφαιρεθεί οι διατάξεις για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, οι οποίες θα αποτελέσουν ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία.

Η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ έχει αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, μετά την απόφαση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από εισαγόμενα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα συμβάλλει στην ταχύτερη ολοκλήρωση έργων AΠΕ και στην επίτευξη των στόχων για το 2030, που προβλέπουν την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από περίπου 8,5 GW που είναι σήμερα σε 20 GW.

Μείωση χρόνου αδειοδότησης

Ο βασικός στόχος είναι η δραστική μείωση του μέσου χρόνου για την απόκτηση νέων αδειών σε 14 μήνες από πέντε έτη που είναι τώρα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αλλαγή της διαδικασίας αδειοδότησης από σειριακή σε παράλληλη, τη μείωση των δικαιολογητικών και τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση όλων των απαιτούμενων πράξεων.

Το πληροφοριακό σύστημα για τον σκοπό αυτόν, θα είναι διαλειτουργικό με τις ψηφιακές πλατφόρμες όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αδειοδότηση (ΡΑΕ, Διαχειριστές κλπ).

Σε περίπτωση που χρειαστεί τροποποίηση της υπό έκδοσης άδειας, ο νέος νόμος θα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να επικαιροποιούν τον φάκελό τους, χωρίς να χρειαστεί να επαναληφθεί όλη η διαδικασία από την αρχή όπως συμβαίνει τώρα.

Αποθήκες

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την εγκατάσταση αποθηκών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα διαδραματίσουν επίσης καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο καθορίζεται η διαδικασία αδειοδότησης έργων αποθήκευσης και προβλέπονται τρεις κατηγορίες αδειών. Έργα μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης, έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης και καταναλωτές με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης.

Ο στόχος του ΥΠΕΝ είναι έως το 2030 να λειτουργούν έργα αποθήκευσης 1,5 GW – 2 GW.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η μεγάλη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια κυρίως λόγω της ηλεκτροκίνησης, θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του αρχικού στόχου καθώς επισημαίνουν ότι οι ανάγκες αποθήκευσης θα αγγίξουν τα 3 GW έως το τέλος της δεκαετίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας