Μενού Ροή
ΔΕΗΑΝ: Οι επενδύσεις 2,9 δις. στις ΑΠΕ και το «μοντέλο» Κεφαλονιάς

Χαρακτηριστικό δείγμα του μοντέλου ανάπτυξης, που προωθεί η ΔΕΗ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί η κατασκευή αιολικού πάρκου στη θέση Ξερακιάς, του Δήμου Αργοστολίου Κεφαλονιάς, για λογαριασμό της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Ο χρόνος υλοποίησης αλλά και το πώς εξελίχθηκε το όλο project δίνουν το στίγμα για το σχεδιασμό της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες AMERESCO και RESINVEST ανέλαβαν μέσω δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού το έργο της κατασκευής των έργων υποδομής, της προμήθειας, μεταφοράς, ανέγερσης και θέσης σε λειτουργία του πάρκου, καθώς και τη λειτουργία και συντήρησή του για 15 χρόνια. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε λιγότερο από ένα χρόνο παρότι εκτελέστηκε εν μέσω πανδημίας, τυφώνα «Ιανού» και έντονων κατά την πρώτη φάση τοπικών αντιδράσεων.

«Ο όμιλος ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση και προς τούτο άλλωστε κινούμαστε σήμερα με ταχύτατους ρυθμούς για την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ» ανέφερε χτες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ κ. Κ. Μαύρος μιλώντας στην ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου. «Προχωράμε αποφασιστικά μπροστά και ένα δείγμα είναι το αιολικό μας πάρκο στην Κεφαλλονιά. Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση, δίκτυα και νέες τεχνολογίες είναι μονόδρομος και ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε δυναμικά στην ενεργειακή μετάβαση με περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος» τόνισε ο κ. Μαύρος δίνοντας το στίγμα του πώς θα κινηθεί ο Όμιλος της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ. Ουσιαστικά, όπως έχει πει επανειλημμένα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, η επιλογή εταίρων και οι συμμαχίες είναι «τα κλειδιά» της ανάπτυξης των ΑΠΕ, που πλέον μετά και τις κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας της επιχείρησης (ΑΜΚ, ομολογιακά κτλ) μπαίνουν σε έντονη τροχιά υλοποίησης.

 

Οι επενδύσεις

Με βάση το σχεδιασμό η ΔΕΗ στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 5,3 δις ευρώ μέχρι το 2024 (εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ 7,2GW και στόχος EBITDA 1,3 δις ευρώ) και σε επενδύσεις 8,4 δις ευρώ μέχρι το 2026 (εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ 9,1GW και EBITDA 1,7 δις ευρώ).

Ειδικά μέχρι το 2024  οι επενδύσεις θα αφορούν: 2,9 δις. στις ΑΠΕ και 1,4 δις. άλλες επενδύσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ όπως αντλησιοταμίευση, συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ψηφιοποίηση, ηλεκτρική κινητικότητα κλπ. Συνολικά, ανά έτος οι επενδύσεις που θα υλοποιήσει η ΔΕΗ είναι 600 εκατ. το 2021, 1,2 δισ. το 2022, 2,2 δισ. το 2023, 2 δισ. το 2024, 1,7 δισ. το 2025 και 1,4 δισ. το 2026.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μαύρος στάθηκε στο χρόνο υλοποίησης του πάρκου στην Κεφαλλονιά! «Το εν λόγω έργο υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ – μόλις 7 μήνες- ως αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς και πολύ καλής συνεργασίας με τους συνεργάτες εργολάβους μας» τόνισε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας και το ρόλο των τοπικών αρχών. Παράλληλα αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του προγράμματος ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

«Μιλάμε στην πράξη για επενδύσεις 500 δις ευρώ που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα ώστε η χώρα να πετύχει τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και 100% (net zero) μέχρι το 2050, σύμφωνα με την McKinsey. Επενδύσεις που αφορούν σε ΑΠΕ, σε μετακινήσεις και σε κτίρια.

Από αυτά 75 δις ευρώ είναι νέα κεφάλαια ενώ τα υπόλοιπα είναι κεφαλουχικές δαπάνες που είχαν προγραμματιστεί και ανακατευθύνονται. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια αποανθρακοποίησης της Ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά περίπου 3% ή αν το θέσουμε σε απόλυτους αριθμούς κατά 5 δις ευρώ» τόνισε ο κ. Μαύρος και σημείωσε ότι «ο ενεργειακός τομέας πρακτικά θα διπλασιάσει το μέγεθός του τα επόμενα χρόνια ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά ακόμη και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης.

Η Ελλάδα εκπέμπει σήμερα 86 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα με τον τομέα της ενέργειας να ευθύνεται για το 32% αυτών των εκπομπών.»

 

Τουρισμός και ΑΠΕ

Στα ενδιαφέροντα της περίπτωσης της Κεφαλονιάς  είναι η ανάδειξη της δυνατότητας ομαλής συνύπαρξης τουρισμού και Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Π. Λαδακάκος, χαρακτηριστικά,  ανέφερε στον χαιρετισμό του για τους πολλαπλούς συμβολισμούς που έχει η εκδήλωση των εγκαινίων και συμπλήρωσε «η Κεφαλλονιά συμβολίζει το καλό παράδειγμα ενός νησιού με έντονη τουριστική δραστηριότητα, το οποίο έχει αφομοιώσει αρμονικά το σημαντικό πλήθος αιολικών πάρκων που έχουν εγκατασταθεί. To παράδειγμα της αποδεικνύει ότι η κατηγορία ότι οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν τον τουρισμό είναι ένας ακόμα μύθος. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις επιχειρήσεις που έκαναν την επένδυση αυτή πραγματικότητα: Τόσο της ΔΕΗ, η ολική επαναφορά της οποίας στον χώρο των ΑΠΕ αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της πράσινης μετάβασης στην χώρα μας όσο και της επιτυχημένη συνεργασία μιας αμιγώς Ελληνικής εταιρείας, της RESINVEST, με μια Αμερικάνικη όπως η AMERESCO».

Την τελετή εγκαινίων χαιρέτησαν από πλευράς τους, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, G. R, Pyatt, o Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Παπαθανάσης, η περιφερειάρχης κ. Ρ. Κράτσα, ο βουλευτής Κεφαλονιάς κ. Π. Καππάτος, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Π. Λαδακάκος, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κ. Μαύρος, ο Δ/νων Σύμβουλος της AMERESCO κ. Γ. Σακελλάρης και ο Γενικός Διευθυντής της RESINVEST κ. Δ. Καραγκουλές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας