Μενού Ροή
"Είναι ώρα να σοβαρευτείτε με τις ΑΠΕ", ανοιχτή επιστολή κορυφαίων επιχειρήσεων προς G20 και αρχηγούς Κρατών

Αδυναμία επίτευξης του στόχου για την κλιματική αλλαγή με τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης των ΑΠΕ, ανεκμετάλλευτο αιολικό δυναμικό, αλλά και πολύ γραφειοκρατία και καθυστέρηση στην δημιουργία χώρων αποθήκευσης της ενέργειας, διαπιστώνει στην ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν οι 25 επικεφαλείς των μεγαλύτερων εταιρειών αιολικής ενέργειας, που απευθύνεται προς τους G20 και τους παγκόσμιους ηγέτες.

Στην επιστολή αναγνωρίζονται οι προσπάθειες των χωρών της G20 για αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. "Αλλά το μήνυμά μας ως Παγκόσμιος Συνασπισμός Αιολικής Ενέργειας για το COP26 είναι σαφές: Η δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθυστερεί και ο χρόνος τελειώνει. Ακόμα και κάτω από τις καθαρές υποσχέσεις που έγιναν πρόσφατα από τα μέλη της G20, ο κόσμος περιστρέφεται προς ένα μονοπάτι υπερθέρμανσης 2,4 ° C αυτόν τον αιώνα. Οι επιλογές που έγιναν αυτό το έτος και σε αυτήν τη δεκαετία είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση του πλανήτη μας και την αποφυγή της κλιματικής καταστροφής".

Την επόμενη δεκαετία

"Την επόμενη δεκαετία, η ετήσια ανάπτυξη ανέμου πρέπει να τετραπλασιαστεί από τα 93GW που εγκαταστάθηκαν πέρυσι. Η βιομηχανία μας μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση σε συνεργασία με κυβερνήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους. Τα τελευταία 20 χρόνια, η αιολική ενέργεια έχει αποδείξει την ικανότητά της να αυξάνει εκθετικά την παραγωγή, να δημιουργεί εκατομμύρια ειδικευμένες θέσεις εργασίας και να καταλύει την ανανέωση και τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.

Ωστόσο, επισημαίνουμε επίσης με τους πιο δυνατούς όρους ότι αυτές οι φιλοδοξίες δεν είναι ρεαλιστικές υπό τις τρέχουσες συνθήκες  και είναι ανέφικτες χωρίς αποφασιστική και επείγουσα αλλαγή πολιτικής στις χώρες της G20.

Οι τρέχουσες προβλέψεις ανάπτυξης δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερες από την απαιτούμενη ταχεία ανάπτυξη. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, θα υπολείψουμε την αιολική ικανότητα που απαιτείται για την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050 κατά 43% και θα καταδικαστεί αποτελεσματικά για αποτυχία στους συλλογικούς μας στόχους για το κλίμα."

Ανεκμετάλλευτη

"Η G20 διαθέτει τεράστια δύναμη για τον περιορισμό των εκπομπών με τη μορφή αιολικών πόρων. Υπάρχει 56.000 GW σταθερού και αιωρούμενου τεχνικού δυναμικού υπεράκτιων ανέμων σε όλες τις χώρες της G20 σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων παραμένει ανεκμετάλλευτη. Μελέτες δείχνουν ότι μόνο ένα μέρος των μελών της G20, συμπεριλαμβανομένων της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής και των ΗΠΑ, φιλοξενεί τουλάχιστον 296.000 GW χερσαίου αιολικού δυναμικού.

Η συνειδητοποίηση αυτού του δυναμικού αιολικής ενέργειας και η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή απαλλαγή από τον άνθρακα στις παγκόσμιες οικονομίες. Ωστόσο, πολλές περιοχές έχουν χαμηλή απόδοση και μέχρι τα τέλη του 2020, καμία χώρα της G20 δεν θεωρήθηκε ότι έχει στόχους ανανεώσιμης ενέργειας συμβατές με 1,5 ° C."

Τι πρέπει να γίνει

Η αιολική ενέργεια πρέπει να γίνει ο κινητήρας των οικονομιών G20 σε έναν κόσμο 1,5 ° C και μπορεί ήδη να αρχίσει να τροφοδοτεί μια πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19. Ωστόσο, ο κλάδος αντιμετωπίζει κρίσιμες πολιτικές και κανονιστικές δυσχέρειες (βλέπε παράρτημα) που εμποδίζουν την ανάπτυξη έργων και εμποδίζουν τη ροή των πολύ αναγκαίων επενδύσεων. Για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, ζητάμε από τους ηγέτες της G20 και του κόσμου:

Αύξηση φιλοδοξίας για αιολική ενέργεια σε εθνικό επίπεδο μέσω επικαιροποιημένων στόχων NDC και εθνικών στρατηγικών για το κλίμα, που αντικατοπτρίζουν στόχους υψηλότερης χωρητικότητας για αιολική και ανανεώσιμη ενέργεια και απαγόρευση νέας κατασκευής / επένδυσης άνθρακα. Αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ενισχυθούν μεταξύ των εθνικών τομέων έντασης άνθρακα μέσω ενισχυμένων συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, κίνητρα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συστήματα γνωστοποίησης εταιρειών και άλλους μηχανισμούς.

Εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών και κανονιστικών πλαισίων για την προμήθεια και την παράδοση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων λογικών και εξορθολογισμένων συστημάτων αδειών για μείωση των ποσοστών φθοράς του έργου αιολικής ενέργειας, παραγωγή προτεραιότητας με βάση τις ανανεώσιμες πηγές και περιβαλλοντικά ορθή ανάπτυξη.

Δέσμευση για ταχεία ανάπτυξη υποδομών καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων δικτύων και μετάδοσης, μέσω συγκεντρωμένης εμπειρογνωμοσύνης και αυξημένου διαλόγου μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων, των ρυθμιστικών αρχών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για την αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης του συστήματος και του μελλοντικού προγραμματισμού που απαιτείται για την ενσωμάτωση μεγάλης κλίμακας ανανεώσιμης ενέργειας.

Συμφωνήστε αποτελεσματικούς και αξιόπιστους μηχανισμούς τιμολόγησης άνθρακα που αναγνωρίζουν το κοινωνικό κόστος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ρύπανσης, και μπορούν να στείλουν σήματα αγοράς σε μη κρατικούς φορείς πέρα ​​από τον τομέα της ενέργειας.

Ευθυγραμμίστε τις εθνικές και περιφερειακές χρηματοοικονομικές ροές με σημεία αναφοράς για καθαρή πορεία συμβατή με 1,5 ° C, συμπεριλαμβανομένης της προσανατολισμού της δημόσιας χρηματοδότησης στη μετάβαση της ενέργειας και της ενσωμάτωσης της κλιματικής χρηματοδότησης μεταξύ χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών συστημάτων.

Ανάπτυξη συνεκτικών και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικών που αφιερώνουν δημόσιο πόρο στη μετάβαση σε μια καθαρή οικονομία μηδενικού, συμπεριλαμβανομένου του re-skillin"

 

Ποιοί υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή

  • Tove Roskaft, Chief Operating Officer, Aker Offshore Wind
  • Thomas Leurent, Chief Executive Officer, Akselos
  • Bernhard Zangerl, Chief Executive Officer, CEO, Bachmann Electronic GmbH
  • Matthias Taft, Chief Executive Officer, BayWa r.e. AG
  • Ditlev Engel, Chief Executive Officer, Energy Systems, DNV
  • Miguel Stilwell d’Andrade, Chief Executive Officer, EDP and EDPR
  • Joost Bergsma, CEO, Glennmont Partners, a Nuveen company
  • Mary Quaney, Group Chief Executive Officer, Mainstream Renewable Power
  • Mads Nipper, Chief Executive Officer, Ørsted
  • Ivor Catto, Chief Executive Officer, RES
  • Anja-Isabel Dotzenrath, Chief Executive Officer, RWE Renewables GmbH
  • Andreas Nauen, Chief Executive Officer, Siemens Gamesa Renewable Energy
  • Alistair Phillips-Davies, Chief Executive Officer, SSE
  • Henrik Andersen, Group President & Chief Executive Officer, Vestas Wind Systems A/S
  • Sarath Ratanavadi, Chief Executive Officer, Gulf Energy Development Public Company Limited
  • Aaron Smith, Chief Commercial Officer, Principle Power
  • Elbia Gannoum, Chief Executive Officer, ABEEólica – Associação Brasileira de Energia Eólica
  • Leopoldo Alberto Rodríguez Olivé, President, AMDEE – Asociación Mexicana de Energía Eólica
  • René Vaca Guzmán, President, CEA – Cámara Eólica Argentina
  • Qin Haiyan, Secretary General, CWEA – Chinese Wind Energy Association
  • Ben Backwell, Chief Executive Officer, Global Wind Energy Council
  • Dan McGrail, Chief Executive, RenewableUK
  • Ntombifuthi Ntuli, Chief Executive Officer, SAWEA – South African Wind Energy Association
  • Germán Corredor Avella, Chief Executive Officer, SER Colombia
  • Giles Dickson, Chief Executive Officer, WindEurope
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας