Μενού Ροή
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ανοδικές τάσεις στα χερσαία αιολικά, τα μεγάλα βάθη επιβαρύνουν τα θαλάσσια

Σοβαρές ενστάσεις για το κόστος επένδυσης των αιολικών διατυπώνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) στην διαβούλευση της ΡΑΕ για το κόστος των νέων τεχνολογιών.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι η τιμή των 3.100 k€/MW που προτείνει η ΡΑΕ για τα θαλάσσια αιολικά είναι μάλλον μικρή για την Ελλάδα, διότι κινείται στο κάτω όριο των σχετικών αναφορών. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχετική εμπειρία στην Ελλάδα, τα βάθη τα θαλασσών είναι σχετικά μεγάλα και η εφοδιαστική αλυσίδα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί, η θεώρηση των 3.100 k€/MW είναι μάλλον αρκετά αισιόδοξη.

Επίσης αν και θεωρεί εύλογη την τιμή των 1.000 k€/MW για τα χερσαία αιολικά πάρκα επισημαίνει ότι υφίστανται ήδη συγκεκριμένες τάσεις που πιέζουν ανοδικά το κόστος, όπως η διαφαινόμενη λήξη της πανδημίας διεθνώς η οποία έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες σε άνοδο της ζήτησης και των συμβολαίων για πρώτες ύλες και σε πίεση τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ανοδικές τάσεις στις τιμές. Αυτή η τάση δεν αναμένεται να αλλάξει τους επόμενους μήνες. «Η παρατήρηση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική, όχι μόνο για την εν θέματι διαβούλευση, αλλά και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τιμών των μελλοντικών έργων που καταγράφονται στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ για νέα έργα Α.Π.Ε». Προσθέτει ακόμα ότι «θεωρούμε ότι η τιμή για το ετήσιο σταθερό λειτουργικό κόστος των χερσαίων αιολικών, 25 k€/MW, είναι μικρή και δεν ανταποκρίνεται στην υπάρχουσα εμπειρία. Τα λειτουργικά έξοδα των αιολικών πάρκων είναι προβλέψιμα και, σε μεγάλο βαθμό, καθορισμένα πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Τα βασικά ετήσια λειτουργικά έξοδα ενός έργου περιλαμβάνουν έξοδα λειτουργίας και συντήρησης, ασφάλιστρα και έξοδα διοίκησης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα διοικητικά οριζόμενα τέλη. Τα έξοδα λειτουργίας των αιολικών πάρκων μπορεί να παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από έργο σε έργο, καθώς παράμετροι όπως το μέγεθος του έργου, τα έτη λειτουργίας του και η θέση εγκατάστασής του επιδρούν στο ύψος των εξόδων. Βάσει της εικοσαετούς και πλέον εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από τη λειτουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, μια ασφαλής και ρεαλιστική εκτίμηση είναι ότι τα ετήσια λειτουργικά έξοδα ενός αιολικού πάρκου κυμαίνονται περί τις 45-50 k€/MW».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας