Μενού Ροή
Φωτό: Jason Blackeye-Unsplash
ΕΛΕΤΑΕΝ: Να γίνονται δεκτές εγγυητικές βεβαίωσης παραγωγού και από ΤΜΕΔΕ και Παρακαταθηκών

Στον περιορισμό της διάταξης για την έκδοση εγγυητικής επιστολής βεβαίωσης παραγωγού μόνο από τραπεζικά ιδρύματα, αντιδρά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Με επιστολή του προέδρου της Παναγιώτη Λαδακάκου, στην δημόσια διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επισημαίνει ότι η διατύπωση της διατάξης "περιορίζει τους φορείς από τους οποίους μπορεί να εκδοθεί η εν λόγω εγγυητική επιστολή και είναι αντίθετη με την έως σήμερα πρακτική της ΡΑΕ να δέχεται εγγυητικές επιστολής από κάθε φορέα που έχει το νόμιμο δικαίωμα έκδοσης τέτοιων

εγγυητικών".

Η Ένωση αναφέρει ενδεικτικά ότι στις αποφάσεις της ΡΑΕ για τη προκήρυξη των ανταγωνιστικών διαδικασιών έργων Α.Π.Ε. καθορίζεται ότι οι προβλεπόμενες εγγυητικές επιστολές μπορεί να εκδίδονται και από χρηματοδοτικά ιδρύματα ή ασφαλιστικές επιχειρήσεις από το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) ή να παρέχονται με γραμμάτιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με παρακατάθεσε σε αυτό του αντίστοιχου ποσού.

Θίγεται ο ανταγωνισμός

"Θεωρούμε ότι δεν υφίσταται λόγος να μεταβληθεί η έως σήμερα νόμιμη πρακτική", προσθέτει η ΕΛΕΤΑΕΝ, καθώς όπως αναφέρει η διατύπωση του υπό διαβούλευση σχεδίου περιορίζει τις επιλογές των υποψηφίων παραγωγών και θίγει τον ανταγωνισμό.

Η σχετική διόρθωση θα πρέπει να συνοδευθεί με αντίστοιχη διόρθωση του περιεχομένου της εγγυητικής επιστολής και ειδικότερα της φράσης στην προτελευταία παράγραφο που κάνει αναφορά μόνο σε Τράπεζες και έχει ως εξής: “Βεβαιώνουμε επίσης, ότι το σύνολο των εκ μέρους μας εκδοθεισών και ευρισκομένων σε ισχύ προς το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κ.λπ. εγγυητικών επιστολών, συμπεριλαμβανομένης και της παρούσης, δεν υπερβαίνει το καθορισμένο από το Νόμο ανώτατο όριο παροχής εγγυήσεων για την Τράπεζά μας.”

Τέλος, θα πρέπει να ορίζεται ρητά στο σχέδιο της εγγυητικής η ημερομηνία λήξης της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας