Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΑΠΕ

Επαναστατικές ανακυκλώσιμες λεπίδες: Η τεχνολογία Siemens Gamesa στο υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας Kaskasi της RWE

Η πρώτη ανεμογεννήτρια Siemens Gamesa που είναι εξοπλισμένη με ανακυκλώσιμα πτερύγια μπήκε στην «πρίζα» στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Kaskasi στη Γερμανία. Πρόκειται για την πρώτη εμπορική εγκατάσταση της τεχνολογίας ανακυκλώσιμων ανεμογεννητριών της Siemens Gamesa και την πρώτη φορά που μια ανεμογεννήτρια με ανακυκλώσιμα πτερύγια εγκαθίσταται παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία και τη RWE, η οποία αναπτύσσει το συγκεκριμένο έργο.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 342 MW, το οποίο έχει πλέον εγκατεστημένες εννέα από τις συνολικά 38 ανεμογεννήτριες, θα διαθέτει μια σειρά από μονάδες εξοπλισμένες με τις λεπίδες B81 RecyclableBlades, μήκους 81 μέτρων για τις ανεμογεννήτριες SG 8.0-167 DD Flex.

Οι συγκεκριμένες λεπίδες αποτελούνται από έναν συνδυασμό υλικών ενσωματωμένων σε ρητίνη για να σχηματίσουν μια ισχυρή, άκαμπτη δομή, σύμφωνα με τη Siemens Gamesa, η οποία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία RecyclableBlade επιτρέπει την πλήρη ανάκτηση των εξαρτημάτων στο τέλος της διάρκειας ζωής του προϊόντος.

Ο διαχωρισμός της ρητίνης, του υαλοβάμβακα και του ξύλου, μεταξύ άλλων, επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός ήπιου όξινου διαλύματος. Τα υλικά μπορούν στη συνέχεια να μπουν στην κυκλική οικονομία, δημιουργώντας νέα προϊόντα όπως βαλίτσες ή περιβλήματα επίπεδης οθόνης χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι ακατέργαστοι πόροι, ανέφερε η εταιρεία.
Η τεχνολογία RecyclableBlade αναπτύχθηκε στο Aalborg της Δανίας, τα πτερύγια για το έργο Kaskasi κατασκευάστηκαν στο Hull του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι πυλώνες στο Cuxhaven της Γερμανίας.

«Φέραμε την τεχνολογία Siemens Gamesa RecyclableBlade στην αγορά σε μόλις 10 μήνες, από την κυκλοφορία της τον Σεπτέμβριο του 2021 έως την εγκατάσταση στο έργο Kaskasi της RWE τον Ιούλιο του 2022. Είναι κάτι εντυπωσιακό και υπογραμμίζει τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει όλοι να κινηθούμε ώστε να παρέχουμε αρκετή ικανότητα παραγωγής για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί μια σημαντική συμβολή στον στόχο της Siemens Gamesa να έχει πλήρως ανακυκλώσιμες ανεμογεννήτριες έως το 2040», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Gamesa Offshore Business Unit, Marc Becker.

«Το ότι δοκιμάζουμε στο υπεράκτιο αιολικό μας πάρκο Kaskasi τα πρώτα ανακυκλώσιμα πτερύγια ανεμογεννητριών στον κόσμο υπό συνθήκες λειτουργίας είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της βιωσιμότητας των ανεμογεννητριών στο επόμενο επίπεδο», δήλωσε ο Sven Utermöhlen, Διευθύνων Σύμβουλος Wind Offshore της RWE Renewables.

Το έργο βρίσκεται 35 χλμ βόρεια του νησιού Heligoland στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα. Θα αποτελείται από 38 ανεμογεννήτριες SG 8.0-167 DD, οι οποίες θα παράγουν 342 MW ενέργειας που θα καλύπτουν τις ανάγκες για 400.000 νοικοκυριά.

Η τεχνολογία RecyclableBlade είναι επίσης διαθέσιμη για τα πτερύγια B108 μήκους 108 μέτρων που χρησιμοποιούνται στην υπεράκτια ανεμογεννήτρια SG 14-222 DD καθώς και για τα τεράστια πτερύγια B115 μήκους 115 μέτρων στις SG 14-236 DD.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Siemens Gamesa ανακοίνωσε διευρυμένες καθαρές πωλήσεις για το γ΄ τρίμηνο της χρήσης εν μέσω αυξημένου κόστους και ζητημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, και τόνισε...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H εταιρεία κατασκευής τουρμπινών Siemens Gamesa εξετάζει την περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας ή περίπου το 9% του εργατικού της δυναμικού, καθώς είναι αντιμέτωπη με...

ΑΠΕ

της Χριστίνας Αντωνίου, Ένα νέο και πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου για τη λειτουργία των ανεμογεννητριών φέρνει στην Ελλάδα η εταιρεία Mimosa Dynamic σε συνεργασία με...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών, για περιβαλλοντικά ζητήματα της Κρήτης, συναντήθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE