Μενού Ροή
Επενδυτές ΑΠΕ και αιρετοί ζητούν 10ετή προγραμματισμό διαγωνισμών και νέο χωροταξικό

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για την ανάγκη προγραμματισμού σε βάθος 10ετίας των διαγωνισμών για τις ΑΠΕ απέστειλε ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP και της EDP Renewables.

Με αφορμή τα εγκαίνια του Αιολικού Πάρκου στο Λιβάδι Μαλεσίνας, που ανέπτυξε η εταιρία ο Miguel Stilwell d’Andrade τόνισε ότι ο προγραμματισμός των διαγωνισμών θα βοηθήσει τις εταιρίες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις να στήσουν τα πλάνα τους και να προωθήσουν σε μια τεκμηριωμένη βάση τα επενδυτικά σχέδιά τους, που είναι άλλωστε απαραίτητα για τη διαδικασία της «πράσινης μετάβασης».

Ικανοποίηση για τη συνεργασία

Να σημειωθεί ότι ο κ. Miguel Stilwell d’Andrade εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που έχει με την Ελληνική κυβέρνηση με αιχμή τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η EDPR Greece σχεδιάζει έργα ισχύος 150MW μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, ενώ έως το 2025 επιδιώκει να φτάσει τα  500MW εγκατεστημένης ισχύος (αιολικής και ηλιακής), επενδύοντας €500 εκατομμύρια.

Όπως μάλιστα αναφέρθηκε κατά την χτεσινή εκδήλωση εγκαινίων, η εταιρία εξετάζει περιπτώσεις σε όλη τη χώρα με την Κεντρική Ελλάδα και την Εύβοια να είναι στο επίκεντρο.

Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για τον τομέα των πλωτών αιολικών πάρκων, όπου υπάρχει συμφωνία με την Τέρνα Ενεργειακή.

Το χωροταξικό

Στο φόντο πάντως του εν λόγω ενδιαφέροντος ειδικά για επτά περιοχές της Εύβοιας και δυο της Κεντρικής Ελλάδας έχει σημασία η παρέμβαση χτες στην εκδήλωση του Δημάρχου Λοκρών, Αθανασίου Ζεκεντέ.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής που φιλοξενεί το έργο της EDPR ισχύος 45MW, είναι κομβικό να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του χωροταξικού των ΑΠΕ ώστε να μπορούν να προγραμματιστούν σωστά τα έργα αλλά και οι τοπικές κοινωνίες να έχουν γνώση και συμμετοχή στις εξελίξεις.

Οι καθυστερήσεις

Σε σχέση, δε, με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται καθώς είναι γνωστό ότι για την ολοκλήρωση ενός έργου ΑΠΕ στη χώρα μπορεί να απαιτηθεί και χρόνος που υπερβαίνει τη 10-12ετια, ο κ. Miguel Stilwell d’Andrade σημείωσε ότι αυτό δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο.

Μάλιστα χαρακτήρισε ελκυστικό και ισχυρό το ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας, γεγονός που εισφέρει στο να υλοποιηθούν επενδύσεις.

Παράλληλα επεσήμανε, ότι οι δημοπρασίες ΑΠΕ δημιουργούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά μετά τις πρόσφατες εγκρίσεις της Κομισιόν.

Το πράσινο φως στις ενισχύσεις

Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, ενέκρινε το νέο ελληνικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων ύψους 2,27 δισ. ευρώ. Αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και για την υψηλής απόδοσης συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Όπως ανέφερε η Κομισιόν, "το μέτρο θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού, και θα συμβάλει στον νέο ευρωπαϊκό στόχο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050".

Στόχος η μείωση του κόστους

Για αμφότερες τις χερσαίες αιολικές και τις ηλιακές εγκαταστάσεις, η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω κοινής διαδικασίας διαγωνισμού.

Την διαδικασία θα διοργανώσει η Ελλάδα προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός. Στόχος επίσης είναι να μειωθεί το κόστος της ανανεώσιμης ενέργειας για τους Έλληνες καταναλωτές. Τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα διατηρεί τη δυνατότητα να δρομολογήσει χωριστές δημοπρασίες για τη χερσαία αιολική και για την ηλιακή ενέργεια ώστε να αντιμετωπιστεί το τεχνολογικό έλλειμμα.

Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να χρηματοδοτήσει έργα που βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Πως θα χορηγείται η ενίσχυση

Η στήριξη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα χορηγείται απευθείας. Πάντα όμως, με την επιφύλαξη ορισμένων κατώτατων ορίων πάνω από τα οποία θα εφαρμόζονται διαδικασίες διαγωνισμού.

Όσον αφορά τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή πριμοδότησης αμφίδρομης σύμβασης επί διαφοράς.

Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, όταν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερη από μια τιμή αναφοράς που καθορίζεται βάσει δημοπρασίας, το κράτος θα καταβάλλει στον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής αναφοράς.

Από την άλλη πλευρά, όταν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνει την τιμή αναφοράς, ο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας καταβάλλει στο κράτος τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής αναφοράς.

Αυτό εγγυάται μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών στους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα θα τους βοηθάει να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις, περιορίζοντας παράλληλα το κόστος για το κράτος.

Όσον αφορά τις ενισχύσεις για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τεχνολογίες εκτός δημοπρασιών. Θα εφαρμόζεται παρόμοιος μηχανισμός με τη διαφορά ότι η τιμή αναφοράς θα ευθυγραμμίζεται με το κόστος παραγωγής της εν λόγω τεχνολογίας».  Αυτό ανέφερε η Κομισιόν υπενθυμίζοντας ότι ο συνολικός μέγιστος προϋπολογισμός αποσκοπεί στη στήριξη περίπου 4,2 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Το καθεστώς είναι ανοικτό έως το 2025 και η ενίσχυση μπορεί να καταβληθεί για μέγιστο χρονικό διάστημα 20 ετών.

Νέος διαγωνισμός

Στο μεταξύ ο πρώτος διαγωνισμός για καινούρια χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά, αναμένεται να προκηρυχθεί πριν από το τέλος του έτους. Τοποθετείται χρονικά ότι θα γίνει γύρω στον Μάρτιο.

Θα αφορά έργα συνολικής ισχύος τουλάχιστον 600 MW. Εντός του 2022, αναμένεται να κατακυρώσουν τιμές αναφοράς σταθμοί 1 GW, μέσω δημοπρασιών. Επίκειται δε και απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να επιτευχθεί και η διαδικασία επιτάχυνσης.

Παράλληλα αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια. Θα συμπεριλαμβάνει και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και το μετασχηματισμό της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων.

Στόχος με βάση όσα έχει αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκέκας είναι η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ.

Οι προτεινόμενες διατάξεις αποτελούν το αμέσως επόμενο αναγκαίο βήμα, μετά την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού. Όπως και της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων. Καταλαμβάνει δε όλα τα αδειοδοτικά στάδια μέχρι και την έκδοση της Άδειας Λειτουργίας των έργων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας