Μενού Ροή
Έρχεται τον Ιανουάριο το πρόγραμμα επιδότησης για τα 250.000 φωτοβολταϊκά

«Προ των πυλών» βρίσκεται το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες, το οποίο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς από το βήμα συνεδρίου που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί τον Ιανουάριο, οπότε και θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. Στην παρούσα φάση το ΥΠΕΝ οριστικοποιεί τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος και αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων η προδημοσίευση του Οδηγού με τα κύρια σημεία των «προδιαγραφών», ώστε οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορηθούν για τους όρους ένταξης και να προετοιμαστούν, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά κλπ.  Και θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο η προκήρυξη του προγράμματος με Υπουργική Απόφαση που θα αποσαφηνίζει όλες τις λεπτομέρειες και θα προβλέπει την ακριβή ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων.\

Χρηματοδότηση έως 30%

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω του προγράμματος επιδιώκεται να εγκατασταθούν τουλάχιστον 100.000 μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα σε κατοικίες, 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και άλλα 75.000 σε αγροτικές εγκαταστάσεις.

Αν και τα ποσοστά  των επιδοτήσεων δεν έχουν ακόμα «κλειδώσει»,  τα σενάρια που τρέχει το ΥΠΕΝ κάνουν λόγο για χρηματοδότηση της τάξης του 30% για τα «απλά» φωτοβολταϊκά (που στην παρούσα φάση λόγω της ενεργειακής κρίσης αποτελεί επένδυση με ορίζοντα απόσβεσης 7-9 χρόνια), ενώ για τα φωτοβολταϊκά που θα συνδυάζονται με μπαταρίες, το ποσοστό μπορεί να φτάνει έως και 60%, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, λόγω του αυξημένου κόστους των μπαταριών. Το ΥΠΕΝ επιδιώκει αυξημένη κινητροδότηση στα συστήματα με μπαταρία γιατί όσο περισσότερα είναι, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για το ηλεκτρικό δίκτυο. Και τούτο διότι η πλεονάζουσα ηλεκτροπαραγωγή θα μπορεί να αποθηκευτεί, αποτρέποντας φαινόμενα συμφόρησης.

Με net-metering

Σημειώνεται ότι ο απαραίτητος ηλεκτρικός «χώρος» για τη σύνδεση των 250.000 φωτοβολταϊκών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ έχει διασφαλιστεί, καθώς με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση απελευθερώθηκε πανελλαδικά στο δίκτυο ισχύς 2,5 GW για μικρά φωτοβολταϊκά  ισχύος έως 10 kW.

Ο ηλεκτρικός αυτός χώρος προορίζεται κατά κύριο λόγο για τα συστήματα που θα επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος.  Η δράση θα τρέξει από τον ΔΕΔΔΗΕ που θα υποδεχθεί τόσο τις αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα όσο και αυτές για τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών στο δίκτυό του. Το Υπουργείο να επιδιώκει και γι’ αυτό το πρόγραμμα απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να είναι όσο πιο φιλικές γίνεται προς τον δικαιούχο.

Τα φωτοβολταϊκά θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μέρος της ηλιακής ενέργειας που θα παράγεται και δεν θα καταναλώνεται από τον ιδιοκτήτη του συστήματος, θα εγχέεται στο Δίκτυο Διανομής.  Οι κιλοβατώρες αυτές θα συμψηφίζονται με τη ζήτηση σε ρεύμα του ιδιοκτήτη όταν το φωτοβολταϊκό δεν παράγει ηλεκτρισμό (τη νύχτα). Σημειώνεται ότι ένα νοικοκυριό με φωτοβολταϊκή εγκατάσταση θα απολαμβάνει 16-18 χρόνια  δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο, καλύπτοντας περίπου το 30% των αναγκών του σε ρεύμα χωρίς κόστος. Αν και τους τελευταίους μήνες  παρατηρείται αύξηση στην τιμή των φωτοβολταϊκών πάνελ, αυτό είναι παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό του προγράμματος και συνεπώς το ύψος τη χρηματοδότησης από ίδιους πόρους δεν θα διαμορφωθεί σε αποτρεπτικά επίπεδα.

Ανοιχτός παραμένει τέλος και ο τρόπος επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος,  με το ΥΠΕΝ να προκρίνει σε κάθε περίπτωση ένα μοντέλο που θα διασφαλίζει στο βαθμό του δυνατού το να προχωρήσουν οι δικαιούχοι άμεσα στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και να μην «κάνουν πίσω» επειδή δεν θα μπορούν να καλύψουν το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας