Μενού Ροή
Ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στα φωτοβολταϊκά-Το ΥΠΕΝ ετοιμάζει παρέμβαση για εύρεση ηλεκτρικού χώρου

Την πρώτη θέση στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα όσον αφορά στη συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ρεύματος. Το 2021 έφτασε στο 8,8%, ενώ το 2022, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Στέλιο Ψωμά, αναμένεται να φτάσει 10%, ποσοστό που τοποθετεί τη χώρα μας στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικά για το 2023 η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 7,3 και 7,8 GW, θα πιάσει δηλαδή τον στόχο του ΕΣΕΚ μια επταετία νωρίτερα ενώ για το τέλος της δεκαετίας υπολογίζεται ότι η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς θα κυμανθεί μεταξύ 13,6 και 16,3 GW. Οι εκτιμήσεις έχουν γίνει βάσει των προσφορών όρων σύνδεσης που έχουν δοθεί από τους Διαχειριστές (κυρίως τον ΔΕΔΔΗΕ), τις παραγγελίες εξοπλισμού και την ωριμότητα των έργων.

Απαιτείται όμως περισσότερος ηλεκτρικός χώρος για αυτή την έκρηξη των ΑΠΕ και γι΄ αυτό θα πρέπει να έργα που δεσμεύουν χώρο να είναι έργα που τελικά υλοποιούνται.Προς αυτήν την κατεύθυνση το ΥΠΕΝ προετοιμάζει θεσμική παρέμβαση, έπειτα από εισήγηση και του ΑΔΜΗΕ, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος που οι επενδυτές θα έχουν στην κατοχή τους ηλεκτρικό χώρο για έργα που λιμνάζουν. Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να αποδεσμευθεί χωρητικότητα για νέες και βιώσιμες μονάδες οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν πιο γρήγορα.

Στα 1340 MW τα διασυνδεδεμένα το 2022

Στο τέλος του 2022 η ισχύς των νέων διασυνδεδεμένων έργων με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα φτάσει στα 1.340 MW. Μάλιστα τους πρώτους εννέα μήνες του έτους τα νέα φωτοβολταϊκά είχαν φτάσει τα 1.040 MW που ήταν ο στόχος για φέτος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η σύνδεση νέων έργων στο σύστημα, έπειτα από μια κάμψη το διάστημα 2014-2019, ανέκαμψε την τελευταία τριετία. Ειδικότερα, τα νέα έργα έφτασαν τα 459 MW το 2020, τα 838 MW το 2021 και τα 1.340 φέτος.

Αύξηση καταγράφηκε και στο net metering καθώς το 2022 προστέθηκε νέα ισχύς 100 MW ενώ το 2023, υπολογίζεται ότι θα προστεθούν άλλα 300 MW. Έτσι, μαζί με τα περίπου 100 MW που ήδη υπήρχαν, η ισχύς του net metering υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο μισό GW. Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Γ. Γ. Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, ήδη προετοιμάζεται η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ΑΠΕ η οποία θα περιλαμβάνει και τροποποιήσεις για το net metering και την ιδιοκατανάλωση. Όπως ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο της Solarplaza το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του επόμενου μήνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας