Μενού Ροή
Equinor, RWE και Hydro Rein συμπράττουν για την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Βόρεια θάλασσα

Οι ενεργειακές εταιρείες Equinor, RWE Renewables και  Hydro REIN ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη ενός "μεγάλης κλίμακας" υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Βόρεια Νορβηγική Θάλασσα, σε μια περιοχή γνωστή ως Sørlige Nordsjø II.

Ο Pal Eitrheim, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Equinor για νέες ενεργειακές λύσεις, χαρακτήρισε τη Βόρεια Θάλασσα ως έχουσα «έναν από τους καλύτερους αιολικούς πόρους του κόσμου».

«Ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο ανοικτής θάλασσας στο Sørlige Nordsjø II θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επικράτηση της Βόρειας Θάλασσας ως υπεράκτιου ενεργειακού κόμβου και να δημιουργήσει νέες βιομηχανικές ευκαιρίες για τη Νορβηγία ως ενεργειακό έθνος», πρόσθεσε.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Equinor είναι το νορβηγικό κράτος. Η εταιρεία παλαιότερα γνωστή ως Statoil είναι σημαντικός παίκτης στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, προσπαθώντας να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της συμπεριλαμβάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει και στην επένδυση Dogger Bank Wind Farm, ενός σημαντικού έργο υπεράκτιων αιολικών στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Αγγλίας.

Τον Ιούνιο του 2020, οι νορβηγικές αρχές "άνοιξαν" δύο περιοχές στη Βόρεια Θάλασσα - το προαναφερθέν Sørlige Nordsjø II και μια ακόμα που ονομάζεται Utsira Nord - για την ανάπτυξη υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην πράξη, αυτό επιτρέπει στα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν αιτήσεις αδειών για έργα ανανεώσιμης ενέργειας. Το άνοιγμα τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Μαζί, οι Sørlige Nordsjø II και Utsira Nord «επιτρέπουν την ανάπτυξη» 4.500 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νορβηγίας. Η Equinor, η RWE και η Hydro REIN, θυγατρική της βιομηχανικής εταιρείας Hydro, όμως δεν αποκάλυψαν ακόμα το μέγεθος του έργου τους στην σημερινή τους ανακοίνωση.

Η Βόρεια Θάλασσα έχοντας ήδη μια μακρά σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για το άμεσο μέλλον, γίνεται επίσης ένας κόμβος για υπεράκτιους ανέμους. Εκτός από το Dogger Bank Wind Farm, εκεί βρίσκονται ήδη άλλες μεγάλες υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, όπως το 1,2 gigawatt Hornsea One με τις 174 τουρμπίνες του που είναι σε θέση να τροφοδοτήσει «πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόλις την Τρίτη, ο αερομεταφορέας Forth Ports ανακοίνωσε σχέδια για έναν «κόμβο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» στο λιμάνι του Leith στη Σκωτία. Ο προτεινόμενος κόμβος, ο οποίος θα υποστηρίζεται από ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών στερλινών (56,55 εκατομμύρια δολάρια), προβλέπεται να καλύψει 175 στρέμματα εάν κατασκευαστεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία θα προσφέρει ένα «θαλάσσιο αγκυροβόλιο δίπλα στο ποτάμι ικανό να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά σκάφη στον κόσμο»

Σε μια δήλωση που συνοδεύει την ανακοίνωση, ο Charles Hammond, διευθύνων σύμβουλος της Forth Ports, ανέφερε έναν αριθμό παραγόντων που έκαναν το έργο ελκυστικό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας