Μενού Ροή
ΦωτοβολταικάVsΓεωργία: Δύο άσπονδοι εχθροί - Πως η Σουηδική Vatenfall κατάφερε να συνυπάρξουν στην Ολλανδία

Η σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfall, εταιρεία που ελέγχεται 100% από τη σουηδική κυβέρνηση, έχει λάβει άδεια για την κατασκευή ενός έργου στην Ολλανδία που σκοπεύει να συνδυάσει την ηλιακή ενέργεια με τη γεωργία, ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η γεωργία μπορούν δυνητικά να συνυπάρξουν.

Όπως ανέφερε η Annemarie Schouten, επικεφαλής της ηλιακής ανάπτυξης του Vattenfall για τις Κάτω Χώρες, το έργο θα «εναλλάσσει σειρές πάνελ με λωρίδες όπου καλλιεργούνται διάφορες καλλιέργειες βιολογικής γεωργίας».

Το πιλοτικό αγρόκτημα που αναπτύσσεται η τεχνική βρίσκεται στο Almere, ανατολικά του Άμστερνταμ και η χρηματοδότηση προήλθε από το Υπουργείο Οικονομικών των Κάτω Χωρών.

Η Schouten ανέφερε ότι τα ηλιακά πάνελ διπλής όψης θα χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί η «επαρκής απόδοση φωτός». Μια τέτοια ρύθμιση θα επέτρεπε επίσης στα πάνελ να «πιάσουν το ανακλώμενο φως από το έδαφος, τις καλλιέργειες και τις παρακείμενες σειρές και να το χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας».

Ενώ τα σχέδια έχουν κάνει ένα βήμα μπροστά, το Vattenfall δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει εάν το έργο θα προχωρήσει πραγματικά. Μια απόφαση σχετικά με αυτό αναμένεται έως το τέλος του 2021. Εάν λάβει το πράσινο φως, οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν το 2022.

Η ιδέα

Η ιδέα της ανάπτυξης ηλιακών συλλεκτών σε χωράφια υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Ένα σκέλος αυτού ονομάζεται agrivoltaics, το οποίο πηγαίνει επίσης με το όνομα agrophotovoltaics.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Fraunhofer για συστήματα ηλιακής ενέργειας ISE, τα agrivoltaics "επιτρέπουν τη διπλή χρήση γης για τη συγκομιδή γεωργίας και ηλιακής ενέργειας".

Η ιδέα πίσω από την ιδέα ακολουθεί τις ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αποδίδεται στον Adolf Goetzberger, ιδρυτή του Fraunhofer ISE, και τον συνάδελφό του Armin Zastrow.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι αγροβολταικές εγκαταστάσεις αυξήθηκαν από περίπου 5 MW το 2012 σε περίπου 2,9 GW το 2018.

Τα ηλιακά πάνελ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν όσους εργάζονται στη γεωργία με τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, για παράδειγμα, σημείωσε ότι «οι ηλιακές τεχνολογίες γίνονται μια βιώσιμη επιλογή τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς αγρότες».

Το 2020, η «Βιώσιμη Ενέργεια» του CNBC ανέφερε πώς ένας γεωργός με έδρα τη Ζιμπάμπουε, Cheneso Ndlovu, χρησιμοποίησε την ηλιακή τεχνολογία για να την βοηθήσει να αναπτύξει προϊόντα.

«Κάνουμε κηπουρική χρησιμοποιώντας μια ηλιακή γεώτρηση για πότισμα», είπε.

«Φύτεψαμε ντομάτες σε ένα μικρό κομμάτι που ποτίζαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι ευδοκιμούσε, οπότε αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε άλλα λαχανικά», πρόσθεσε. "Χρησιμοποιούμε το νερό για άλλες οικιακές ανάγκες, όπως το πλύσιμο."

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας