Μενού Ροή
Φωτοβολταϊκά και offshore αιολικά οι προτεραιότητες του νέου ΕΣΕΚ - Στο "πάγο" οι χερσαίες ανεμογεννήτριες

«Σήμα» για βραδύτερη ανάπτυξη χερσαίων αιολικών πάρκων τα επόμενα χρόνια και μεγαλύτερη έμφαση στα υπεράκτια αιολικά αλλά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα στέλνει η πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος  των ΑΠΕ την επόμενη οκταετία, αφού κάνει λόγο για αύξηση της συνολικής ισχύος των «πράσινων» τεχνολογιών στα επίπεδα των 28,7 GW (από 10 GW περίπου σήμερα), ενώ το ισχύον ΕΣΕΚ είχε διαμορφώσει τον «πήχη» στα 19 GW. Αυτή η πρόσθετη ισχύς θα προέλθει κατά κύριο λόγο από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αφού γίνεται λόγος για έργα συνολικής ισχύος 14,1 GW στο τέλος της δεκαετίας (από 5 GW to 2021). Σε σχέση με το τρέχον ΕΣΕΚ, η νέα εγκατεστημένη ισχύος σχεδόν διπλασιάζεται.

Διαφορετική είναι η εικόνα για τα χερσαία αιολικά, καθώς εκτιμάται ότι από 4,6  GW στο τέλος του 2021 θα φτάσουν σε ισχύ τα 7,1 GW το 2030, στα επίπεδα δηλαδή που προβλέπει και το ισχύον Σχέδιο. Αυτό ουσιαστικά «προδιαγράφει» την ανάπτυξη χερσαίων αιολικών ισχύος κάτω από 2,5 GW τα επόμενα χρόνια. Όπως εξήγησε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, η επέκταση των  χερσαίων αιολικών προβλέπεται όντως να πραγματοποιηθεί με μειωμένο ρυθμό αύξησης, γιατί περιορίζονται οι διαθέσιμες περιοχές με αξιοποιήσιμο αιολικό δυναμικό.

Ως αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια εμφανίζονται τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, με το νέο ΕΣΕΚ να επιβεβαιώνει τον ήδη διακηρυγμένο στόχο για εγκατάσταση ΥΑΠ 2,5 GW (2,7 GW για την ακρίβεια) έως το τέλος της δεκαετίας, στόχος που κρίνεται φιλόδοξος, αλλά υλοποιήσιμος από αρμόδια στελέχη του κλάδου. Άλλοι παράγοντες  σχολιάζοντας τις δόσεις που προτείνονται από το ΥΠΕΝ για το «πράσινο» ενεργειακό μείγμα σημείωσαν ότι  «Το ΕΣΕΚ αποτελεί ένα  κείμενο στρατηγικών κατευθύνσεων που δεν έχει νομική ισχύ.  Στο πλαίσιο αυτό,  πιστεύουμε ότι   η δυναμική της αγοράς των χερσαίων αιολικών θα ξεπεράσει το Σχέδιο και θα οδηγήσει τελικά σε ένα πιο ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών, με ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για τους καταναλωτές». Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι τα οφέλη που φέρνει η αιολική ενέργεια αποτυπώνονται εμφατικά στην έντονα πορεία της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος τις τελευταίες ημέρες, καθώς η πολύ υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη χώρα μας οδήγησε την μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 58 ευρώ/MWh από 200 ευρώ/MWh που ήταν λίγες ημέρες πριν.

Οσον αφορά στις προβλέψεις για την ηλεκτροπαραγωγή από κάθε τεχνολογία, εκτιμάται ότι η παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά θα ανέλθει από 7,5 Τεραβατώρες το 2021 σχεδόν στις 20 Τεραβατώρες το 230. Για την ίδια περίοδο, η ηλεκτροπαραγωγή από χερσαία αιολικά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 10,8 στις 18 TWh.  Αυτό σημαίνει ότι παρά την σχετικά μικρή  αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος -σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά- η ηλεκτροπαραγωγή αυξάνεται σε πολύ σημαντικό βαθμό, κάτι που συνδέεται με τις προβλέψεις για repowering υφιστάμενων αιολικών σταθμών (αναβάθμισή τους με αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού με πιο αποδοτικό) αλλά και τον αυξημένο βαθμό απόδοοης που έχουν οι νέοι σταθμοί.  Η υψηλή αυτή αποδοτικότητα αποτυπώνεται και στις παραδοχές για τα Υπεράκτια Αιολικά, καθώς σταθμοί ισχύος 2,7 GW προβλέπεται να έχουν παραγωγή 11,4 Τεραβατωρών το 2030 σε σύνολο ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ 57,7 Τεραβατωρών που περιλαμβάνει και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας