Μενού Ροή
Φουντώνει το "αντάρτικο" κατά των ανεμογεννητριών - Ποιες επενδύσεις και σε περιοχές απειλούνται

Στο ίδιο έργο θεατές και αυτό το καλοκαίρι με κινητοποιήσεις και προσφυγές κατά αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι κινητοποιήσεις που τείνουν να γίνουν παράδοση, απειλούν με ματαίωση επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Ανανεώσιμες "καθαρές" μορφές Ενέργειας. Το γεγονός προβληματίζει εκτός των επενδυτών και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία έχει ζητήσει από τις αρχές Ιουλίου από τις Περιφέρειες της χώρας να του αποσταλούν τα στοιχεία που υπάρχουν στις υπηρεσίες σχετικά με το πλήθος και την ισχύ των έργων ΑΠΕ που είναι εγκατεστημένα, βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση και σε ποιό στάδιο.

Στα Άγραφα

Εκατοντάδες εκπρόσωποι, μέλη συλλογικοτήτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλόγων, της αυτοδιοίκησης του νομού Καρδίτσας, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδος πραγματοποίησαν την Κυριακή, δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας στον Τύμπανο Αργιθέας, γύρω από το εργοτάξιο αιολικού πάρκου ιδιωτικής εταιρείας. Ανάμεσά τους το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα, ο Ορειβατικός Όμιλος Καρδίτσας, ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος, το Δίκτυο Προστασίας Ασπροποτάμου Τρικάλων, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Π. Νάνος ως εκπρόσωπος της Διαδημοτικής Συνεργασίας που έχει με τους Δημάρχους Αργιθέας και Αγράφων κ.α. Ισχυρή ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ γύρω από το εργοτάξιο, ενώ εκπρόσωποι των διαδηλωτών συνομίλησαν για αρκετή ώρα με τους επικεφαλής, διαμαρτυρόμενοι για αστυνομοκρατία και βέβαια για τα έργα και τις παρεμβάσεις των ιδιωτών στα Καρδιτσιώτικα βουνά.

Και προσφυγές

Την ίδια στιγμή μια ακόμα προσφυγή απειλεί με ματαίωση δύο αιολικά πάρκα. Συγκεκριμένα την απόρριψη των αιτήσεων της εταιρείας «ΣΠΙΘΑΣ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΠΕ» για τη χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις «ΒΟΥΛΓΑΡΑ» (μέγιστης ισχύος 37,8 MW) και «ΚΕΡΑΣΙΑ» (μέγιστης ισχύος 16,8 MW) της Δημοτικής Ενότητας Φουρνά του Δήμου Καρπενησίου ζητούν από την ΡΑΕ ο Σύλλογος των Απανταχού Φουρνιωτών «Ο Λεπενιώτης», ο Σύλλογος Κλειτσιωτών Ν. Φθιώτιδας «Ο Άγιος Κυπριανός», ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Φουρνά Ευρυτανίας, ο Σύλλογος των Απανταχού Αηδονοχωριτών Ν. Καρδίτσης καθώς και πολίτες κάτοικοι ή έλκοντες την καταγωγή από τα τρία χωριά: Φουρνάς, Κλειτσός και Αηδονοχώρι και έχοντες έννομο συμφέρον με περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή και με ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι αντιρρήσεις περιληπτικά εστιάζουν κυρίως στο γεγονός ότι:

- Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΕΠΧΣΑΑ ΑΠΕ) έχει καταστεί παρωχημένο και βρίθει διατάξεων, των οποίων η εφαρμογή δεν λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα, κατά τρόπο που είναι επιβλαβής για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των δεδομένων της περιόδου της δεκαετίας του 2010 με τα νυν δεδομένα και, ως εκ τούτου επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και, όπως είναι γνωστό, είναι σε διαδικασία αναθεώρησης.

- Η εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην περιοχή της Ευρυτανίας έρχεται σε ευθεία σύγκρουση και με το ίδιο το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς. Ο Νομός Ευρυτανίας με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Στερεάς (ΦΕΚ 299/14.12.2018έχει χαρακτηριστεί ως Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς. Έχει δε εκπονηθεί ήδη η Μελέτη από την Περιφέρεια Στερεάς και είναι σε εξέλιξη το έργο της ανάδειξης (ΑΔΑ: Ω0ΒΠ7ΛΗ-Υ6Ψ).

- Οι αιολικοί σταθμοί στην Ευρυτανία ενέχουν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την σταθερότητα του εδάφους. Αυτό συνομολογεί και λαμβάνει υπόψη του και το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς, όπου στο άρθρο 12 αυτού ορίζεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να αποφεύγονται μεγάλα τεχνικά έργα στις κατολισθαίνουσες περιοχές και η εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε περιοχές κατολισθαίνουσες και ιδίως της Ευρυτανίας λόγω των σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων των συνοδών οδικών έργων».

- Η εγκατάσταση του συνόλου σχεδόν των ανεμογεννητριών πρόκειται να γίνει μέσα στο δάσος. Το ελατόδασος του Δασαρχείου Φουρνά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, με την καλύτερη ποιότητα ελάτινου ξύλου, που για τους οικονομικά ενεργούς εναπομείναντες κατοίκους αποτελεί πηγή ζωής και εισοδήματος.

- Οι χώροι εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι σε υψόμετρα πάνω από τα 1400 μέτρα, που το ορεινό τοπίο στα υψόμετρα αυτά θεωρείται, και πρέπει να προστατεύεται, ως φυσικό απόθεμα και απόθεμα βιοποικιλότητας, περιοχή φυσικού κάλους με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα.

- Ο πληθυσμός της Ευρυτανίας διαρκώς συρρικνώνεται και απειλείται  η συνέχιση της λειτουργίας της ως αυτόνομος Νομός. Η συγκράτηση δε του πληθυσμού της Ευρυτανίας περνάει μέσα από την προώθηση και υποστήριξη του ήπιου ορεινού εναλλακτικού τουρισμού, την αξιοποίηση του δασικού πλούτου και τη στήριξη της μελισσοκομίας και της μικρής παραδοσιακής κτηνοτροφίας, στοιχεία που υπονομεύονται από την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών.

- Τέλος, κατά το παρελθόν, για αντίστοιχα έργα (εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ) στην περιοχή, έχουν εκδοθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Καρπενησίου, τον Καποδιστριακό Δήμο Κτημενίων και το Δασαρχείο Φουρνά.

Αρνητική γνωμοδότηση

Αρνητικά γνωμοδότησε με δύο αποφάσεις του χθες (19/7) ο φορέας διαχείρισης "Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων" προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις τροποποιήσεις δύο αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Α.Ε.Π.Ο. για δύο αιολικά πάρκα στα Άγραφα.

Πρόκειται για τα αιολικά πάρκα «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και των συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 46 MW, στη θέση “Γραμμένη - Τούρλα Καρνόπι” των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας & Λίμνης Πλαστήρα των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας αντίστοιχα της εταιρείας ΑΝΕΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.»  και «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και των συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 40 MW, στη θέση Μίχος - Βοϊδολίβαδο Απέλινα, των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας & Λίμνης Πλαστήρα των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας αντίστοιχα της εταιρείας ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε.».

Στο αρνητικό συνοπτικό σκεπτικό των αποφάσεων του φορέα τονίζονται τα ακόλουθα:

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο Φορέας Διαχείρισης εκφέρει αρνητική γνώμη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΑΣΠΗΕ στη θέση "Γραμμένη - Τούρλα - Καρνόπι" και "Μίχος - Βοϊδολίβαδο Απέλινα" των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας & Λίμνης Πλαστήρα των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας αντίστοιχα των εταιρειών ΑΝΕΠΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. και ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε., επειδή, η μεγάλης έκτασης αλλαγή χρήσεων γης (εκχερσώσεις, επεμβάσεις, καταλήψεις, μεγάλο οδικό δίκτυο και πλέγμα καλωδιώσεων κ.λπ.) και η αλλοίωση εν γένει της οικολογικής φυσιογνωμίας του άγριου τοπίου, θα προξενήσει ανεπανόρθωτες ζημιές στους οικοτόπους και στα ενδιαιτήματα της χλωρίδας και της πανίδας/ορνιθοπανίδας της προστατευόμενης περιοχής, θίγοντας σημαντικά την ακεραιότητα του δικτύου Natura 2000.

Ειδικότερα, λόγω της έντονης παρουσίας του Όρνιου, είδους χαρακτηρισμού της ΖΕΠ και ενός από τα πλέον ευάλωτα είδη στην πρόσκρουση σε α/γ, η προτεινόμενη περιοχή χωροθέτησης του ΑΣΠΗΕ, κατά τη γνώμη μας, αντενδείκνυται για την κατασκευή και λειτουργία ΑΣΠΗΕ, θεωρώντας το μάλιστα ως «δυνητική απειλή» για τους εναπομείναντες πληθυσμούς του Όρνιου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η αλλαγή χρήσεων γης που θα επέλθει από τη μετατροπή των βοσκοτόπων σε πάρκο εγκατάστασης ανεμογεννητριών, θα υποβαθμίσει το βιότοπο τροφοληψίας, ακυρώνοντας τη συνεκτικότητα του δικτύου Natura 2000 και απειλώντας άμεσα την επιβίωση του εμβληματικού αρπακτικού της ΖΕΠ. Επιπρόσθετα, από πρόσφατες καταγραφές ειδών εντομοπανίδας προκύπτει ότι το έργο μπορεί να επηρεάσει του πληθυσμούς ειδών εντομοπανίδας, όπως των δύο ενδημικών ειδών Ορθοπτέρων, Oropodisma karavica και το Parnassiana tymphrestos, που έχουν χαρακτηριστεί ως Κινδυνεύοντα, με βάση τον παγκόσμιο κόκκινο κατάλογο της IUCN, όπως και τους πληθυσμούς του λεπιδόπτερου Parnassius apollo, είδους του Παραρτήματος IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας