Μενού Ροή
Γ. Περιστέρης: Υπό διωγμό τα αιολικά πάρκα-Δεν θα δούμε υπεράκτια αιολικά πάρκα πριν το 2030

Την απαισιοδοξία του ως προς την προώθηση της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη στο CEO Initiative Forum.

Ο κ. Περιστέρης επεσήμανε πως η Ελλάδα, με βάση στοιχεία της Eurostat, παραμένει εξαρτημένη κατά 81% από την εισαγόμενη ενέργεια, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 57 ευρώ.

Ο κ. Περιστέρης άσκησε κριτική για καθυστερήσεις στην ενεργειακή μετάβαση λέγοντας ότι αν είχε γίνει νωρίτερα, η παρούσα ενεργειακή κρίση (που δεν είναι πρωτοφανής όπως είπε, καθώς είχε συμβεί και στις δεκαετίες του '70, του '80 και του 2000) θα ήταν αμελητέα. «Ήμασταν επιπόλαιοι και μυωπικοί. Κοιτάγαμε να είμαστε οπαδοί των οπαδών μας, χαϊδεύαμε τους επικριτές των ανανεώσιμων πηγών αντί να προχωρήσουμε σε ενημέρωση των πολιτών", ανέφερε. «Θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ: Τι σημαίνει να έχεις την ενέργεια παραγώμενη στη χώρα από το να την κυνηγάς και να την πληρώνεις ακριβά», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη ενεργειακή προίκα καθώς έχει εγχώριες πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος, ο άνεμος, τα υδροηλεκτρικά και ο λιγνίτης» τόνισε. Ο λιγνίτης θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί αλλά αυτό θα έπρεπε να συμβεί με την επιτάχυνση των ΑΠΕ. Και όταν μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές δεν μιλάμε μόνο για τα φωτοβολταϊκά αλλά μιλάμε για τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά, την αποθήκευση και τα υδροηλεκτρικά».

Αιολικά πάρκα

Ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χαρακτήρισε αναγκαία αλλά όχι ικανά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιτάχυνση των ΑΠΕ. Επεσήμανε ότι "ενώ από το 2010 υπάρχει ενδιαφέρον για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα οποία έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, έως σήμερα δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα και ούτε πρόκειται μέχρι το 2030".

Δήλωσε επίσης αντίθετος με την απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις πυρόπληκτες περιοχές. "Δεν ενοχλεί η αυθαίρετη δόμηση, η κάλυψη ρεμάτων, η καταπάτηση δασών αλλά οι ΑΠΕ που είναι ο μεγαλύτερος φύλακας του δάσους", σημείωσε χαρακτηριστικά. "Οι ρυθμοί είναι αργοί, κρατάω λίγο μικρότερο καλάθι από ό,τι θα ήθελα. Πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση και αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν εμποδίζει, αντιθέτως είναι ένα παραπάνω κίνητρο. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην κλιματική καταστροφή και το να έχουμε δική μας, φθηνή και ελεγχόμενη ενέργεια", κατέληξε ο κ. Περιστέρης.

«Πρέπει να απαντήσουμε στο δίλημμα: Θέλουμε την κλιματική καταστροφή ή να έχουμε τη δική μας πράσινη και φθηνή ελεγχόμενη ενέργεια;»

«Θα έπρεπε να υπάρχει πρωτοβουλία για ενημέρωση», επανέλαβε ο κ. Περιστέρης και δήλωσε απαισιόδοξος: «Η κλιματική καταστροφή έρχεται. Και η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ε.Ε. ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει. Η κατά κεφαλή επιβάρυνση υπολογίζεται στα 91 ευρώ ανά κάτοικο όταν στην Ε.Ε. είναι στα 27 ευρώ».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας