Μενού Ροή
Γενιά 17: Η ΕΛΕΤΑΕΝ υιοθετεί το Στόχο 7 του ΟΗΕ για Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια

Τον Στόχο 7 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, υιοθετεί η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Ο στόχος αφορά τη Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια και επιδιώκει, έως το 2030:

·       διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε προσιτές, αξιόπιστες και σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας.

·       σημαντική αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.

·       διπλασιασμό του παγκόσμιου ποσοστού βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

«Η αιολική ενέργεια είναι αναπόσπαστο μέρος του Στόχου 7. Είναι αποκεντρωμένη και κατάλληλη για να προσφέρει φθηνό ηλεκτρισμό και στο τελευταίο σημείο του πλανήτη.  Είναι ανανεώσιμη, καθαρή και αστείρευτη. Μαζί με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις άλλες ανανεώσιμες πηγές, εξοικονομεί πολύτιμους πόρους της γης» αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ και προσθέτει:

«Η αιολική ενέργεια έχει, μαζί με την ηλιακή ενέργεια, το χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Τα αιολικά πάρκα μειώνουν το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ρεύμα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, το 2017, χρονιά που για τελευταία φορά δημοσιεύθηκαν αναλυτικά στοιχεία, τα αιολικά πάρκα που λειτουργούσαν τότε, μείωσαν το κόστος ρεύματος για τον Έλληνα καταναλωτή κατά 53 εκ. ευρώ. Σήμερα, το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο διότι η ενέργεια από τα νέα αιολικά πάρκα είναι ακόμα φθηνότερη χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας των νέων ανεμογεννητριών αλλά και του ανταγωνισμού» σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Να σημειωθεί ότι την υιοθέτηση του στόχου 7 από την ΕΛΕΤΑΕΝ, χαιρέτησε εκ μέρους του ΟΗΕ ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), κ. Δημήτρης Φατούρος. Ο κ. Φατούρος επεσήμανε ότι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκόβη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουντέρες τόνισε ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν και ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις πρέπει να μεταφερθούν από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Φατούρος ανέφερε ότι «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, είναι το παρόν και το μέλλον και δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, προέτρεψε το κοινό να λάβει δράση για να υλοποιηθεί ο στόχος 7 για Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια.

 

Το σύμβολο

Σύμβολο της συμμετοχής της ΕΛΕΤΑΕΝ στη  δράση «Γενιά 17» είναι ένα graffiti τοίχου της καλλιτέχνιδας Σιμόνης Φοντάνα.

Το graffiti αποτυπώνει την κίνηση, τη δύναμη και τη ματιά στο μέλλον που προσφέρει η αιολική ενέργεια. Συνδυάζει το μπλε και το γκρι της ΕΛΕΤΑΕΝ, με το ανοιχτό γαλάζιο του πλανήτη. Σύντομα θα μπορείτε να το αναζητήσετε σε έναν τοίχο της Αθήνας.

Οι επιρροές της Σιμόνης Φοντάνα αντλούν από την Ιαπωνική τέχνη του manga, εμποτισμένο με σουρεαλισμό και φιλτραρισμένο μέσα από τη Δυτική προοπτική.   Με έδρα την Ελλάδα, δραστηριοποιείται διεθνώς και αποτυπώνει το δημιουργικό της σύμπαν τόσο σε μικρούς καμβάδες όσο και σε μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες.

Όπως τονίζεται η συμμετοχή της ΕΛΕΤΑΕΝ δεν σταματά στο graffiti. Περιλαμβάνει επίσης ένα 10λεπτο video με απαντήσεις που δίνει η Έφη Καρρά, Βοηθός ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ, σε ερωτήσεις για την αιολική ενέργεια που έθεσαν οι νέοι της Γενιάς 17:

Οι 17 στόχοι

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 στο πλαίσιο του ΟΗΕ, οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.  Οι 17 στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων. Αυτή η δήλωση του Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες, παραμένει αναρτημένη στο δικτυακό τόπο του ΟΗΕ για τους 17 Στόχους.

Η σειρά Γενιά 17:  Βιώσιμη ανάπτυξη, νεότητα, λογική σκέψη, εμπειρία, θεσμοί και έμπνευση. 17 νέοι, 17 στόχοι, 17 επεισόδια. Η σειρά Γενιά 17 της ΕΡΤ3  εστιάζει σε εκείνους που στέκονται στο κατώφλι της ενήλικης ζωής, λίγο πριν ή λίγο μετά την πρώτη τους ψήφο. Είναι τα παιδιά της κρίσης και της ψηφιακής επανάστασης, αλλά και η πρώτη γενιά πολιτών μετά την καραντίνα. Με οδηγό και πλατφόρμα αλλαγής, την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και τη συμμετοχή ανθρώπων κύρους, η σειρά Γενιά 17 παρουσιάζει και εξηγεί τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και αναζητά τα ιδεώδη και τις καλές πρακτικές που κάνουν τους νεαρούς πρωταγωνιστές να ονειρεύονται, να δρουν και να διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο -πιο δίκαιο, πιο πράσινο, πιο ειρηνικό.

Δείτε το 10λεπτο video της Γενιάς 17 με απαντήσεις για την αιολική ενέργεια ΕΔΩ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας