Μενού Ροή
Γιατί η Γερμανία αύξησε στο α' εξάμηνο 2021 την χρήση άνθρακα και μείωσε την αιολική στα επίπεδα του 2018!

Το πρώτο εξάμηνο του 2021, η χρήση του άνθρακα αύξησε την συμμετοχή του στο ενεργειακό μίγμα ηλεκτροδότησης της Γερμανίας. Αντίθετα η αιολική ενέργεια μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι εν μέρει φταίει ο καιρός.

Αν και η Γερμανία προσπαθεί να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική ενέργεια από άνθρακα ήταν η κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας φέτος, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Τα δεδομένα έρχονται καθώς η Γερμανία φαίνεται να επιταχύνει την έξοδό της από μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μετά από χρόνια αυξανόμενης πίεσης από ειδικούς και ακτιβιστές του κλίματος για την εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα και τις επιζήμιες επιπτώσεις της στην τροφοδότηση της κλιματικής κρίσης.

Αλλά τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης τις προκλήσεις που αναμένονται με την ενεργειακή στροφή της χώρας.

Τι έδειξαν τα δεδομένα;

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) 'εδειξαν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από «συμβατικές» πηγές αυξήθηκε κατά 20,9% φέτος, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Συνολικά, οι συμβατικές πηγές ενέργειας - συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας - αποτελούν το 56% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτείται στο δίκτυο της Γερμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο άνθρακας ήταν ο ηγέτης από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, αποτελώντας πάνω από το 27% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.

Η συμβολή της αιολικής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, από την άλλη πλευρά, μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - από 29% σε 22%, καταγράφοντας τα χαμηλότερα ποσοστά από το 2018.

Γιατί έπεσαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκαν συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους - από τους κορυφαίους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στο 44%.

Τι οδήγησε όμως στην ξαφνική πτώση της αιολικής ενέργειας; Αξιωματούχοι της στατιστικής δήλωσαν ότι εν μέρει φταίει ο καιρός.

Η έλλειψη ανέμου από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους μείωσε σημαντικά την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες της Γερμανίας. Αντίθετα, ο θυελλώδης καιρός τα πρώτα τρίμηνα του 2019 και του 2020 αύξησε απότομα την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Η Γερμανία επιδιώκει να έχει αιολικό, ηλιακό, βιοαέριο και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο, καθώς η χώρα κοιτάζει να σταματήσει εντελώς την πυρηνική ενέργεια έως το 2022 και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2038.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας