Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΑΠΕ

Η BlackRock και τα $7 δισ. για το νέο Παγκόσμιο Ταμείο ΑΠΕ

μπλακάουτ ΑΠΕ

Η BlackRock βλέπει 7 δισ. δολάρια για το νέο Παγκόσμιο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. ‘Όπως γράφει αποκλειστικά το Reuters, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο σχεδιάζει να συγκεντρώσει έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια για το τέταρτο Παγκόσμιο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς οι πελάτες αυξάνουν τις φιλικές επενδύσεις προς το κλίμα.

Το ταμείο στοχεύει στην υποστήριξη επενδύσεων φιλικών προς το κλίμα και θα επικεντρωθεί κυρίως σε έργα σε χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Θα μπορούσε να επενδύσει σε αιολική, ηλιακή ενέργεια, καθώς και σε άλλες καθαρές τεχνολογίες, όπως μπαταρίες και υποδομές δικτύου.

Tι είπε ο παγκόσμιος επικεφαλής των κλιματικών υποδομών της BlackRock

«Η ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές για την υποστήριξη τέτοιων έργων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι επιδιώκουν να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε στο Reuters ο David Giordano, global head of Climate Infrastructure της BlackRock.

Η κίνηση αυτή έχει επίσης τροφοδοτηθεί από ένα ταχέως μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό, καθώς τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγαν σημαντική οικονομική στήριξη για την καθαρή ενέργεια, προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Έχετε τώρα ανθρώπους που προσπαθούν πραγματικά να εστιάσουν την κατασκευή του χαρτοφυλακίου τους γύρω από τους διάφορους υποτομείς των υποδομών», είπε ακόμα ο Giordano, αναφέροντας την αυξανόμενη ζήτηση από συνταξιοδοτικά προγράμματα, που προσελκύονται από περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχούν σε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Η ζήτηση έρχεται παρά το γεγονός ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι των ΗΠΑ αντιδρούν στους περιορισμούς που επιβάλλει το κλίμα στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως είπε.

«Θα έλεγα ότι η δέσμευση των θεσμικών επενδυτών να επενδύσουν στις υποδομές του σήμερα και στις υποδομές του μέλλοντος είναι στην πραγματικότητα αρκετά ισχυρή», τόνισε ο Giordano. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία δήλωσε ότι στοχεύει μεταξύ 5 και 7 δισ. δολαρίων για το τέταρτο ταμείο της, αφού συγκεντρώθηκαν 4,8 δισ. δολάρια για το προηγούμενο, το οποίο έκλεισε τον Απρίλιο του 2021.

Για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι οι ετήσιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα πρέπει να υπερτριπλασιαστούν και να φτάσουν τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Μεταξύ των επενδύσεων που πραγματοποίησε το τρίτο ταμείο ήταν μία στο δίκτυο φόρτισης υψηλής ισχύος IONITY, το οποίο άντλησε 700 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο. Υποστήριξε επίσης τη Waratah Super Battery στην Αυστραλία, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη μπαταρία σε κλίμακα δικτύου στον κόσμο.

Περίπου το ένα τρίτο του τελευταίου ταμείου πιθανότατα θα επενδυθεί σε κάθε μεγάλη περιοχή -Ευρώπη, Αμερική και Ασία-, αν και δεν έχουν τεθεί στόχοι.

Ανάλογα με το ποσό που θα συγκεντρωθεί, το ταμείο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει περίπου 18-22 επενδύσεις σε ένα μείγμα έργων αρχικών σταδίων και ανεπτυγμένων έργων, δήλωσε ο Giordano, και θα μπορούσε επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεπενδύσεων.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Επιβεβαιώντας το ρεπορτάζ του energymag.gr ο υπουργός ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο 8ο συμπόσιο ενεργειακής μετάβασης της HAEE, προανήγγειλε ότι το υπουργείο σκοπεύει την...

ΑΠΕ

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας,...

ΑΠΕ

Με δύο μεγάλα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 400 MW κλιμακώνει την παρουσία του στην Ελλάδα ο γαλλικός όμιλος Akuo SA. Συγκεκριμένα, μέσω των θυγατρικών...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αναφορικά με την κοινή ανακοίνωση του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ και του Βουλευτή Ηρακλείου και Τομεάρχη Ενέργειας, κ. Φραγκίσκου Παρασύρη, με την οποία χαρακτηρίζεται...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE