Μενού Ροή
Η Γερμανία πρόκειται να αξιοποιήσει τις ΑΠΕ στη γεωργία

Η γερμανική γεωργία πρόκειται να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικότερα, τα υπουργεία Γεωργίας, και Κλίματος και Περιβάλλοντος επιθυμούν να συνδεθούν οι ελώδεις εκτάσεις -οι οποίες είναι καίριες για το κλίμα- με αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με την κοινή δέσμη μέτρων που ανακοίνωσαν οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί, η ηλιακή ενέργεια πρόκειται να επεκταθεί μέσω της μεγαλύτερης αξιοποίησης της γεωργικής γης.

«Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ανταλλαγή των «βέλτιστων πρακτικών» μεταξύ των κλάδων της γεωργίας και της παραγωγής ενέργειας, καθώς και η προστασία της φύσης», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ.

Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε ο υπουργός Γεωργίας, τα λεγόμενα Agri-PVs -τα οποία είναι ένας έξυπνος συνδυασμός γεωργικών υποδομών με μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση- πρόκειται να προωθηθούν μέσω του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (νόμος EEG). Αυτό θα πρέπει να καταστήσει δυνατή την αξιοποίηση της γης για τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας.

Εκτός από τις επιδοτήσεις EEG, θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η λήψη επιδοτήσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ.

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν επίσης να αποτελέσουν οι τυρφώνες που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς στο μέλλον μια νέα κατηγορία γης για επιδοτήσεις EEG. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες που επαναδιαβρέχουν τέτοιους τυρφώνες θα μπορούσαν να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση για την κατασκευή ηλιακών κυψελών.

Η επαναδιαβροχή των στραγγισμένων τυρφώνων θεωρείται σημαντικό μέτρο για την προστασία του κλίματος, καθώς έτσι δεσμεύεται το CO2 από την ατμόσφαιρα. Επειδή όμως η γεωργική χρήση της γης περιορίζεται σημαντικά ή καθίσταται αδύνατη, η οικονομική αποζημίωση των αγροτών αποτελεί κεντρικό και ευαίσθητο ζήτημα.

Η Γερμανική Ένωση Αγροτών, γνωστή ως DBV, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα μέτρα επαναδιαβροχής πρέπει να είναι εθελοντικά και να αποζημιώνονται επαρκώς.

Η ένωση αντιμετωπίζει ωστόσο με σκεπτικισμό την πρόταση των πράσινων υπουργών. Η επέκταση των φωτοβολταϊκών θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιείται κυρίως σε κτίρια ή σε εκτάσεις που έχουν μετατραπεί για το σκοπό αυτό, όπως υποστηρίζει.

Η απώλεια γεωργικής γης, η οποία είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη επισιτιστική ασφάλεια, πρέπει να αποφευχθεί «στο μέτρο του δυνατού», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, η ένωση ζήτησε να προσαρμοστούν τα μέτρα βάσει των διαφορετικών αναγκών κάθε περιοχής.

Ιδίως μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας οι δομές των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της γης τους διαφέρουν σημαντικά, όπως δήλωσε πρόσφατα στη EURACTIV Γερμανίας σε συνέντευξή του ο Γιοχάνες Φούνκε, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο κοινοβούλιο του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου.

Οι συχνά τεράστιες εκτάσεις της ανατολικής Γερμανίας είναι ιδανικές για την εγκατάσταση ηλιακών σταθμών. Μέχρι στιγμής, «πολλοί επενδυτές κυνηγούν τις μεγάλες γεωργικές εκτάσεις», δήλωσε ο Φούνκε.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να μην τοποθετούνται πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις άνω των 100 εκταρίων κοντά στον τοπικό πληθυσμό, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Βρανδεμβούργου.

Σύμφωνα με την DBV, προτεραιότητα θα πρέπει επίσης να δοθεί σε κοινοτικά ενεργειακά έργα στα οποία οι κάτοικοι της περιοχής θα είναι από κοινού ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων.

Η πράσινη τριάδα της κυβέρνησης

«Έχουμε θέσει ως στόχο να παράγουμε το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα σε λιγότερο από εννέα χρόνια», εξήγησε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα. Ο ίδιος φαίνεται να έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το κλίμα.

Με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό του 40% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και την αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού πιθανότατα θα βασιστεί στην ηλιακή ενέργεια για να επωμιστεί το βάρος.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να τετραπλασιάσει σχεδόν την ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία. Από τις 750 τεραβατώρες που πιθανώς θα καταναλώσει η Γερμανία το 2030, οι 200 πρόκειται να προέλθουν από ηλιακές κυψέλες.

Το νέο έγγραφο επιβεβαίωσε αυτό που οι παρατηρητές είχαν προβλέψει εδώ και καιρό, καθώς και τα τρία υπουργεία βρίσκονται στα χέρια των Πρασίνων.

Μέχρι τώρα, τα υπουργεία ήταν συχνά μοιρασμένα. Στον προηγούμενο Μεγάλο Συνασπισμό υπό την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε και υπουργός Γεωργίας των Σοσιαλδημοκρατών και η πρώην υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόκνερ του συντηρητικού CDU, σπάνια τα έβρισκαν.

Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει… «Θέλουμε να καταστήσουμε την αναγκαία επέκταση των ανοικτών χώρων και των αγροτικών φωτοβολταϊκών συμβατή με τη φύση: με τη σύνδεσή τους με κριτήρια προστασίας της φύσης, την ταυτόχρονη επαναδιαβροχή των τυρφώνων και την επέκταση της κάλυψης της έκτασης και σε μειονεκτικές περιοχές», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας