Μενού Ροή
Η ιστορία της Ligthsource BP από το στόμα του ιδρυτή της – Πως μέσα στην πανδημία παρήγαγε ενέργεια που θα τροφοδοτούσε 150.000 σπίτια

«Οδηγούσα γύρω από την ιταλική ύπαιθρο το 2010 με ένα Fiat 500, κοιτάζοντας τα αιολικά πάρκα για να επενδύσω, όταν είδα ένα πεδίο γεμάτο λαμπερά πράγματα - το πρώτο μου ηλιακό πάρκο» έτσι περιγράφει ο διευθύνων σύμβουλος της Lightsource BP Νίκ Μπόιλ την εκκίνηση της εταιρείας που αποτελεί τον ευρωπαικό leader στα φωτοβολταϊκά και από την προηγούμενη εβδομάδα έχει παρουσία και στη χώρα μας μέσω της εξαγοράς 650 MW φωτοβολταϊκών από την Kiefer.

Πρόκειται για την εταιρεία, που έχει ως μέτοχο σε ποσοστό 50% τον γίγαντα των πετρελαιοειδών BP, η οποία κατάφερε το 2020 παρά την πανδημία και τις καραντίνες να συνδέσει με επιτυχία 440MW φωτοβολταϊκών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, δημιουργώντας 1500 έργα και παράγοντας αρκετή βιώσιμη ενέργεια για να τροφοδοτήσει 150.000 σπίτια!

Ο ίδιος ο Νικ Μπόιλ περιγράφει, ότι για τους περισσότερους μεγάλους επενδυτές, η ηλιακή είναι μια αρκετά βαρετή προοπτική. «Αλλά για μένα, με δεκαετίες σε λιανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες πίσω μου, η «βαρετή» φύση του ηλιακού είναι αυτό που την κάνει τόσο ελκυστική. Μακροχρόνιες, προβλέψιμες, ασφαλείς αποδόσεις. Όποιος ξοδεύει χρόνο γύρω μου με έχει ακούσει να το λέει - η ηλιακή είναι μια εξαιρετική επένδυση».

Όπως περιγράφει, η Lightsource ξεκίνησε όχι ως μια εταιρεία ηλιακής ενέργειας, αλλά μια εταιρεία χρηματοδότησης με ειδικούς σε θέματα ηλιακής ενέργειας. «Ξεκινήσαμε με έξι υπαλλήλους και έναν φορητό υπολογιστή, και πλέον έχουμε πάνω από 500 και γραφεία σε όλο τον κόσμο».

Η Lightsource BP είναι μια βρετανική εταιρεία με έδρα στο Λονδίνο και γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο, τη Φιλαδέλφεια, τη Βομβάη, το Νέο Δελχί, το Κάιρο, τη Μελβούρνη, το Άμστερνταμ, το Μπαθ, το Μπέλφαστ και το Δουβλίνο. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο εκτός της Κίνας.

Ιδρύθηκε το 2010 ως Lightsource Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το 2011, ιδρύθηκε το πρώτο ηλιακό πάρκο της εταιρείας στο Truro. Αποτελείται από περισσότερα από 5.000 πάνελ που μπορούν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν 430 σπίτια στην περιοχή. Το 2013, η Lightsource ολοκλήρωσε μια εγκατάσταση ηλιακής φωτοβολταϊκής στέγης 5 MW στο εργοστάσιο της Bentley Motors στο Crewe.

Το 2016, η εταιρεία ξεκίνησε το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό έργο της Ευρώπης στο Queen Elizabeth II Reservoir, στο Walton-on-Thames.

Το 2016, η Lightsource ολοκλήρωσε το Crookedstone Solar Farm, στο Antrim της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο παρέχει το ένα τρίτο των ηλεκτρικών αναγκών του Διεθνούς Αεροδρομίου του Μπέλφαστ.

Η είσοδος της BP

Το 2017, η BP απέκτησε μερίδιο 43% στην εταιρεία επενδύοντας 200 εκατομμύρια δολάρια. Ως συνέπεια, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Lightsource BP. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία ίδρυσε ομάδες στη Βόρεια Αμερική, τις Κάτω Χώρες και την Ινδία.

Το 2018, η εταιρεία ολοκλήρωσε την πρώτη της διεθνή εγκατάσταση, ένα ηλιακό αγρόκτημα 60 MW στην Μαχαράστρα της Ινδίας. Η Lightsource BP κέρδισε το συμβόλαιο παραλαβής μέσω διαδικασίας διαγωνισμού 450 MW. Το έργο αποτελείται από 200.000 φωτοβολταϊκά πάνελ LONGi Solar που είναι τοποθετημένα στο έδαφος σε 240 στρέμματα. Εκείνη τη χρονιά, η Lightsource BP υπέγραψε επίσης 25ετή συμφωνία αγοράς και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων με την Mid-Kansas Electric Company στο Stanton County, Κάνσας, Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2018, η Lightsource BP δημιούργησε την EverSource Capital, μια συνεργασία με τον Όμιλο Everstone για τη δημιουργία μιας μεγάλης πλατφόρμας διαχείρισης κεφαλαίων για υποδομές πράσινης ενέργειας στην Ινδία. Το ταμείο εκκίνησης για το EverSource Capital ήταν το Green Growth Equity Fund, το οποίο έχει στόχο συγκέντρωσης χρημάτων ύψους 500 εκατομμυρίων £ και κοινές επενδύσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και Υποδομών της Ινδίας, με δέσμευση 120 εκατομμυρίων £ το καθένα. Επίσης, το 2018, η εταιρεία δημιούργησε μια κοινοπραξία Lightsource BP Powered by Hassan Allam Utilities στην Αίγυπτο με την HA Utilities, θυγατρική εταιριών κοινής ωφέλειας της Hassan Allam Holding.

Το 2019, η BP αύξησε το μερίδιό της στην Lightsource BP στο 50%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας