Μενού Ροή
Middelgrunden wind farm, outside of Copenhagen, Denmark.
Η λύση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης; Ανεμοθύελλες

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ήταν μία από τις αιτίες που είχαν οξύνει την ενεργειακή κρίση, αφού μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή τη φορά ωστόσο ίσως να αποτελέσουν... λύση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Θυελλώδεις άνεμοι σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη πρόκειται να οδηγήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα σε ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Οι μετεωρολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία προειδοποίησαν ότι αναμένονται ριπές ανέμων υψηλότατης ταχύτητας από το απόγευμα της Τετάρτης και τις επόμενες ημέρες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα οδηγήσουν την παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τις δύο μεγαλύτερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη, σε επίπεδα - ρεκόρ, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού του Bloomberg.

Οι ισχυροί άνεμοι αυτόν τον εφετινό χειμώνα βοηθούν στην βραχυπρόθεσμη ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης σε όλη την Ευρώπη που οφείλεται στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Οι σφοδρές ανεμοθύελλες είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνές στη Βόρεια Ευρώπη καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η καταιγίδα Dudley πρόκειται να πλήξει τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία με ισχυρούς ανέμους από το απόγευμα της Τετάρτης, με αποτέλεσμα το Met Office να εκδώσει προειδοποίηση ότι δρόμοι, σιδηρόδρομοι και πορθμεία ενδέχεται να κλείσουν με πιθανές διακοπές ρεύματος σε αυτές τις περιοχές. Ένα άλλο σύστημα χαμηλής πίεσης, που ονομάζεται Storm Eunice, αναμένεται την Παρασκευή, με ριπές έως και 70 μίλια (113 χιλιόμετρα) την ώρα και πιθανώς ισχυρή βροχή και χιόνι στα Midlands και στα βόρεια της χώρας.

Οι ισχυρές ταχύτητες ανέμου της Βόρειας Ευρώπης, ιδιαίτερα τον χειμώνα, την καθιστούν ένα προνομιακό μέρος για την ανέγερση ανεμογεννητριών. Αλλά με μια ορισμένη ταχύτητα -- περίπου 90 χιλιόμετρα (56 μίλια) την ώρα -- οι άνεμοι φυσούν τόσο γρήγορα που θα μπορούσαν πραγματικά να φέρουν και καταστροφές. Όταν ο άνεμος γίνεται υπερβολικά δυνατός, η τουρμπίνα σταματάει αυτόματα να περιστρέφεται για να προστατευτεί. Αυτό σημαίνει ότι σε μέρη όπου η ανεμοθύελλα είναι πιο έντονη, οι ανεμογεννήτριες πιθανότατα δεν θα λειτουργούν κατά καιρούς.

Στη Γερμανία, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, DWD, έχει προειδοποιήσεις επιπέδου δύο για ολόκληρη τη χώρα, για ταχύτητες ανέμων, που μοιάζουν με τυφώνα. Η καταιγίδα θα σαρώσει από τα δυτικά από το βράδυ της Τετάρτης έως και το πρωί της Πέμπτης, με πιθανότητα εντονότερων καιρικών συνθηκών το Σαββατοκύριακο.

Η αντίστοιχη υπηρεσία της Γαλλίας εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για «βίαιους ανέμους» από νοτιοδυτικά που θα μπορούσε να φτάσει τα 85 χιλιόμετρα την ώρα. Το Meteo France συμβούλεψε τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα ταξίδια σε περιοχές που επλήγησαν από τους ισχυρούς ανέμους και να αναμένουν προσωρινές διακοπές στις γραμμές ηλεκτροδότησης και τηλεφώνου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας