Μενού Ροή
Η RWE θα αγοράσει τη μονάδα καθαρής ενέργειας της Con Edison για 6,8 δισ. δολάρια

Η RWE συμφώνησε να καταβάλει 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια για τα περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Consolidated Edison σε μια από τις μεγαλύτερες πράσινες συμφωνίες στις ΗΠΑ, προκαλώντας επικρίσεις ότι η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Γερμανίας θα έπρεπε να επικεντρωθεί αντ' αυτού στις εγχώριες δραστηριότητές της.

Η RWE έχει επωφεληθεί από την αναταραχή στην αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου της Ευρώπης από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο στην Ουκρανία. Η εταιρεία αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του έτους και διέθεσε έως και 15 δισ. ευρώ (14,7 δισ. δολάρια) για επενδύσεις στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής της Growing Green, η οποία προβλέπει παγκόσμιες δαπάνες ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες θα διπλασιάσει σχεδόν το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της RWE στις ΗΠΑ σε περισσότερα από 7 γιγαβάτ. Ωστόσο, ένας ακτιβιστής επενδυτής με περίπου 1 εκατομμύριο μετοχές της RWE δήλωσε ότι η εταιρεία θα πρέπει να επικεντρωθεί αντ' αυτού στον εφοδιασμό και την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας.

"Είναι εντελώς ακατανόητο πώς η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Γερμανίας μπορεί να δαπανήσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ για μια συναλλαγή εξαγορών και συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης που έχει δει ποτέ η Γερμανία", δήλωσε ο Benedikt Kormaier της Enkraft Capital σε ηλεκτρονικό μήνυμα την Κυριακή.

"Αντί να απομυζά μέρος των έκτακτων κερδών, θα ήταν ίσως πιο χρήσιμο να υποχρεωθεί η RWE να επενδύσει τα κέρδη στη γερμανική ενεργειακή υποδομή", ανέφερε.

Ο πράσινος βραχίονας της Con Ed ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων λέγεται ότι θα προσελκύσει την Total, RWE.

Η χρηματοδότηση για τη συμφωνία της Con Ed θα εξασφαλιστεί αρχικά από ένα δάνειο γέφυρα, το οποίο θα αναχρηματοδοτηθεί εν μέρει από ένα μετατρέψιμο ομόλογο προς μια θυγατρική της Qatar Investment Authority με συνολικό κεφάλαιο 2,43 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία "αποτελεί σημαντική ώθηση για την πράσινη επέκταση της RWE στις ΗΠΑ, μια από τις πιο ελκυστικές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Markus Krebber.

Η Con Edison, η οποία παρέχει ηλεκτρικές υπηρεσίες στη Νέα Υόρκη, σε τμήματα του Νιου Τζέρσεϊ και στην Πενσυλβάνια, καθώς και σε πελάτες χονδρικής, έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 30,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι διερευνά στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για την επιχείρηση καθαρής ενέργειας.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Con Edison δήλωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί από το σχέδιο που είχε ανακοινώσει προηγουμένως για την έκδοση κοινών μετοχών ύψους έως 850 εκατ. δολαρίων φέτος και να αποσύρει τις προβλέψεις της για τα ίδια κεφάλαια για το 2023 και το 2024.

"Η συναλλαγή που ανακοινώσαμε σήμερα θα επιτρέψει στην Con Edison να επικεντρωθεί έντονα στις βασικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις επενδύσεις που απαιτούνται για να ηγηθεί της φιλόδοξης μετάβασης της Νέας Υόρκης στην καθαρή ενέργεια", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Con Edison Τίμοθι Κόουλι.

Η Barclays ήταν ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Con Edison, ενώ η Latham & Watkins LLP ήταν ο νομικός της σύμβουλος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας