Μενού Ροή
Η Σλοβενία σχεδιάζει σημαντική αύξηση στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκόλομπ να ανακοινώνει σχέδιο για τη δημιουργία «γιγαντιαίων ηλιακών σταθμών» για την τροφοδότηση των νοικοκυριών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Το Υπουργείο Υποδομών έχει αναλάβει την εκπόνηση σχεδίου για την αύξηση της φωτοβολταϊκής ισχύος κατά 1.000 μεγαβάτ έως το 2025 σε συνεργασία με τον εθνικό διαχειριστή δικτύου ELES και τον διαχειριστή του συστήματος διανομής SODO.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Γκόλομπ χαρακτήρισε το μέτρο αυτό ως μεσοπρόθεσμο μέτρο που σηματοδοτεί μια νέα αρχή όσον αφορά την κατασκευή ηλιακών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σλοβενία.

«Έχουμε προετοιμάσει ένα σχέδιο … που θα επιτρέψει στο ένα τρίτο των σλοβενικών νοικοκυριών να αποκτήσουν πρόσβαση σε κοινοτικούς ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε.

Αυτές οι κοινοτικές εγκαταστάσεις θα είναι «γιγαντιαίοι ηλιακοί σταθμοί» από τους οποίους τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν ενέργεια μέσω μιας κοινοτικής πλατφόρμας.

Η Σλοβενία διαθέτει επί του παρόντος μια χούφτα φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων κλίμακας μεγαβάτ, ενώ η πλειονότητα των ηλιακών εγκαταστάσεων είναι μικρές συστοιχίες σε στέγες.

Υπάρχει σημαντική ζήτηση για μικρές εγκαταστάσεις και οι κατασκευαστές έχουν αναφέρει τεράστιες ανεκτέλεστες παραγγελίες, αλλά πολλές αιτήσεις έχουν απορριφθεί επειδή σε μεγάλο βαθμό το δίκτυο δεν είναι αρκετά ισχυρό για να χειριστεί την κατανεμημένη παραγωγή, εξ ου και η συμμετοχή στο σχέδιο του διαχειριστή δικτύου Eles και του διαχειριστή του συστήματος διανομής SODO.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας