Μενού Ροή
Η Taaleri Energia αποκτά έργο αιολικής ενέργειας 111 MW στην Κροατία

Το fund SolarWind 2 της Taaleri Energia απέκτησε, μαζί με την Encro, ένα αιολικό έργο 111 MW στην Κροατία. Η Encro είναι ο αρχικός developer του αιολικού έργου, που βρίσκεται στην κομητεία Ζαντάρ, περίπου 300 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ.

Το αιολικό πάρκο θα διαθέτει 25 ανεμογεννήτριες Nordex, οι οποίες θα εξυπηρετούνται από τον κατασκευαστή για 30 χρόνια.

Οι κατασκευαστικές εργασίες στο αιολικό πάρκο του Ζαντάρ ξεκίνησαν το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και το αιολικό πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Το αιολικό πάρκο σχεδιάζει να συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για ένα σημαντικό ποσοστό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χρηματοδότηση του έργου για αυτή την επένδυση έχει παρασχεθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία χορηγεί δάνειο 43 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση της ΕΤΑΑ θα συμπληρωθεί με παράλληλα δάνεια από τη Zagrebacka Banka και την Κροατική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για συνολικό πακέτο χρηματοδότησης χρέους 126 εκατ. ευρώ.

Το δάνειο είναι στην Kunovac, μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που ανήκει από κοινού στους SolarWind 2 Funds της Taaleri Energia και Encro Kunovac.

Το αιολικό πάρκο είναι το πρώτο έργο ανανεώσιμης ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας στην Κροατία που αναπτύχθηκε εκτός προγράμματος επιδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Διευθυντής της EBRD, Επικεφαλής Ενέργειας για την Ευρώπη Grzegorz Zielinski, δήλωσε: «Η EBRD ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης καινοτόμων και τολμηρών επενδύσεων και είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε αυτό το έργο, το οποίο είναι από τα πρώτα εκτός προγράμματος επιδοτήσεων και εισάγει νέα τρόπους δόμησης και χρηματοδότησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο στην Κροατία αλλά και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η Τράπεζα».

Ο Kai Rintala, Διευθύνων Σύμβουλος της Taaleri Energia, δήλωσε: «Αυτή η επένδυση πραγματοποιείται χάρη στη στενή συνεργασία και τις προσπάθειες ορισμένων βασικών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης της EBRD. Ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πρώτη επένδυση στην Κροατία τους επόμενους μήνες και χρόνια».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας