Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΑΠΕ

Intrakat: Ψάχνει κεφάλαια 300 εκατ. για τα πρώτα έργα στις ΑΠΕ

Σε συζητήσεις με τράπεζες και άλλους επενδυτές για την άντληση κεφαλαίων ώστε να χρηματοδοτήσει το πρώτο στάδιο του επενδυτικού προγράμματος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκεται η Intrakat. Οπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Σουρέτης, η συγχώνευση της «ΓΑΙΑ Άνεμος» που θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου είναι η πρώτη κίνηση στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του ομίλου που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Τα δημόσια έργα, τις παραχωρήσεις, τις ΑΠΕ αλλά και τα τουριστικά ακίνητα.

Η «ΓΑΙΑ Άνεμος», όπως ανακοινώθηκε, έχει χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,1 GW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Η συνολική επένδυση για την αξιοποίηση αυτού του χαρτοφυλακίου μπορεί να φτάσει και το ένα δισ. ευρώ για την επόμενη οκταετία.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης της στρατηγικής στους αναλυτές, η διοίκηση είπε πως οι επενδύσεις της επόμενης τριετίας για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν «από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό και στρατηγικές συνεργασίες που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα». Τα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 93 MW, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Επιπλέον 207 MW αιολικών και 208 MW φωτοβολταϊκών πάρκων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2024.

Στρατηγικές συνεργασίες αναζητούνται ή υπάρχουν και στους άλλους τρεις τομείς που θα επικεντρωθεί η εταιρεία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat είπε πως η διοίκηση επιδιώκει με τη νέα στρατηγική τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων μέσω στρατηγικών συνεργασιών σε παραχωρήσεις, ενέργεια και ανάπτυξη ακινήτων με στόχο τα επαναλαμβανόμενα και σταθερά έσοδα και κέρδη, σταθερές χρηματοοικονομικές ροές και διευρυμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων.

Στα δημόσια έργα η διοίκηση της Intrakat προβλέπει πως θα διατεθούν περίπου 43,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2020 – 2030. Στις παραχωρήσεις και τα έργα με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) προβλέπεται πως μόνο στα ΣΔΙΤ θα προχωρήσουν έργα ύψους 7 δισ. μέχρι το 2026. Στις ΑΠΕ εκτιμάται πως θα διατεθούν κεφάλαια περί τα 8 δισ. κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πολύ μεγάλες προοπτικές βλέπουν στον όμιλο και στην ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων όπου διαθέτουν συμφωνίες με διεθνείς ομίλους. Ένα παράδειγμα είναι η βρετανική London + Regional με την οποία συνεργάζεται σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μύκονο.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Intrakat μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις  φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ. Σε ερώτηση για πιθανή νέα συνεργασία με την Fraport μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ο κ. Σουρέτης είπε πως εξετάζεται επένδυση κοντά στα 150 εκατ. ευρώ για τους χώρους κυκλοφορίας των αεροπλάνων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και εξέφρασε την ελπίδα πως η Intrakat θα υλοποιήσει και αυτό το έργο.

https://www.businessdaily.gr/epiheiriseis/43930_intrakat-psahnei-kefalaia-300-ekat-gia-ta-prota-erga-stis-ape

Διαβάστε επίσης

ΑΠΕ

Την κατανομή επιπλέον κονδυλίων ύψους 6.146.115 ευρώ θα διαθέσουν προς την Ελλάδα η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, δότριες χώρες του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού...

ΑΠΕ

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ προβλέπει ψηφιακή διεκπεραίωση των αιτήσεων και πιο σύντομες διαδικασίες από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ υψώνεται ένα νέο εμπόδιο, καθώς για όλα...

ΑΠΕ

Νέο έργο 3 MW για τροφοδοσία με ηλιακή ενέργεια του εργοστασίου της ROMCOLOR στη Ρουμανία υλοποιεί η Πλαστικά Κρήτης, όπως γνωστοποίησε σε ενημέρωση αναλυτών....

ΑΠΕ

Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), ανακοινώνει ότι επιλέχθηκε από την Total Eren για τη Μελέτη, Προμήθεια και...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE