Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΑΠΕ

Καμπανάκι των ΜμΕ για την αξιοποίηση του virtual netmetering

Την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση του virtual netmetering από τις επιχειρήσεις ζητούν οι μικρομεσαίοι καθώς, υπάρχει η κατηγορία όσων δεν έχουν, για τεχνικούς λόγους, τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν το σύστημα net metering στο χώρο τους. Εκτιμάται λοιπόν πως, γι’ αυτές τις περιπτώσεις το virtual net metering θα ήταν η λύση, καθώς θα τους επιτρέπει να εγκαταστήσουν τη μονάδα παραγωγής της ενέργειας σε χώρο διαφορετικό από την κατανάλωσή της.

«Αυτή η επιλογή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας με μείωση του λογαριασμού ρεύματος κατά τουλάχιστον 80%, να επιτύχουν μεγαλύτερη παραγόμενη ενέργεια ανά εγκατεστημένο kW λόγω καλύτερου προσανατολισμού και, μέσω ενεργειακής κοινότητας, να μπορούν να επωφεληθούν από περισσότερες της μίας εγκατάστασης, είτε πρόκειται για επαγγελματικό χώρο, είτε για κατοικία» όπως σημειώνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Με αφορμή το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής σημειώνει στην επιστολή ότι είναι αναγκαίο, άμεσα, να υπάρξουν επιλογές με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων αποτελεί πλέον μια άμεση απειλή όχι μόνο για την αναπτυξιακή τους προοπτική, αλλά και για τη βιωσιμότητά τους. Έρχεται μάλιστα να προστεθεί σε μια σειρά άλλων επιβαρύνσεων που έχει κληθεί ο επιχειρηματίας να πληρώσει σε περιόδους μεγάλων κρίσεων χωρίς να έχει ρωτηθεί αν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές. Καθίσταται λοιπόν αναγκαίο άμεσα να υπάρξουν επιλογές με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους. Μια τέτοια επιλογή είναι ασφαλώς το net metering, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις με τα επιθυμητά αποτελέσματα και ήδη πολλές το έχουν κάνει.

Υπάρχει ωστόσο η κατηγορία των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν για τεχνικούς λόγους τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν το εν λόγω σύστημα στο χώρο τους. Για αυτές τις περιπτώσεις το virtual net metering θα ήταν η λύση, καθώς θα τους επέτρεπε να εγκαταστήσουν τη μονάδα παραγωγής της ενέργειας σε χώρο διαφορετικό από την κατανάλωσή της. Αυτή η επιλογή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας με μείωση του λογαριασμού ρεύματος κατά τουλάχιστον 80%, να επιτύχουν μεγαλύτερη παραγόμενη ενέργεια ανά εγκατεστημένο kW λόγω καλύτερου προσανατολισμού και, μέσω ενεργειακής κοινότητας, να μπορούν να επωφεληθούν από περισσότερες της μίας εγκατάστασης, είτε πρόκειται για επαγγελματικό χώρο, είτε για κατοικία.

Υπάρχουν βέβαια και μειονεκτήματα σε σχέση με την κλασική αυτοπαραγωγή, όπως το γεγονός ότι δεν προκύπτει μείωση στο κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, τα κόστη σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ είναι αυξημένα ενώ και το κόστος εγκατάστασης είναι μεγαλύτερο. Το σημαντικότερο ωστόσο πρόβλημα συναρτάται με την αναγκαιότητα δημιουργίας της απομακρυσμένης εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας με διαφορετική νομική/εταιρική οντότητα, την ενεργειακή κοινότητα, από αυτή της επιχείρησης. Δηλαδή με διαφορετικό ΑΦΜ. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιδότησης της επιχείρησης λόγω διαφορετικού ΑΦΜ, δεν επιτυγχάνονται φορολογικά οφέλη και αυξάνεται το διοικητικό – λογιστικό βάρος της επιχείρησης.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, πρόσβαση στο virtual netmetering έχουν οι ενεργειακές κοινότητες, οι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας.

Κρίνεται συνεπώς ιδιαίτερα κρίσιμο να τροποποιηθεί κατάλληλα το νομικό πλαίσιο ώστε να επιτραπεί η αξιοποίηση της δυνατότητας του virtual netmetering από τις επιχειρήσεις με το δικό τους ΑΦΜ και να μην αναγκάζονται να συστήσουν νέες νομικές-εταιρικές οντότητες για το σκοπό αυτό».

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η πλατφόρμα www.digitalsme.gov.gr για τις αιτήσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων στη...

GREEN-ESG

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΤΕ η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, με ραγδαία αύξηση τιμών φυσικού αερίου και σημαντικά ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας μετά το ξέσπασμα του...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκπτωση φόρου 30% για έως και 9 έτη σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων, αλλά και μετασχηματισμού μικρών επιχειρήσεων προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή. Σήμερα, δραστηριοποιούνται στη χώρα περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκ των...

SMART CITIES

Ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE