Μενού Ροή
Καλό Σεπτέμβρη το ν/σ για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ

Πάει για μετά το καλοκαίρι τελικά η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το νομοσχέδιο, στο οποία θα ενσωματωθεί και η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο σκοπός του υπουργείου είναι να μειωθούν οι στρεβλώσεις που σήμερα εμποδίζουν την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της αδειοδότησης και των νέων επενδύσεων ώστε να πιαστεί ο στόχος για τουλάχιστον 7 GW ΑΠΕ το 2030.

Σημειώνεται ότι αναμένεται αναθεώρηση του ΕΣΕΚ που θα αυξήσει τον στόχο για τις ΑΠΕ, προκειμένου να ενσωματωθεί η αύξηση του ευρωπαϊκού στόχου για το κλίμα το 2030 σε 55% μείωση των εκπομπών σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο 40%.

Το νομοσχέδιο θα αφορά στον περιορισμό διοικητικών αποφάσεων στο στάδιο της έκδοσης των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων ΑΠΕ. Θα περιλαμβάνει λιγότερα βήματα, μικρότερο αριθμός δικαιολογητικών και διοικητικών αποφάσεων για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ. Σκοπός της κυβέρνησης – σε συνδυασμό με την περσινή πρώτη δέσμη μέτρων – ένα έργο πράσινης ενέργειας να έχει ολοκληρώσει την αδειοδοτική διαδικασία το πολύ σε δύο χρόνια. Τόσος είναι και ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Η πορεία του πρώτου εξαμήνου

Η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2021 ανήλθε στα 4.374 MW συνολικά, ενώ στο εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ και εγκαταστάθηκαν 260 MW. Στο α’ εξάμηνο 2021 ολοκλήρωσαν νέα αιολικά πάρκα πάνω από 12 διαφορετικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, κάτι που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ΑΠΕ.

Στην ελληνική αγορά αιολικής ενέργειας το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 703 MW εγκατεστημένης ισχύος και ποσοστό 16,1%. Ακολουθεί η Ελλάκτωρ με 482 MW εγκατεστημένη ισχύ και μερίδιο 11,0%, η ENEL Green Power με 368 MW ισχύ και μερίδιο 8,4%, η EREN με 283 MW και μερίδιο 6,5% και η Iberdrola Rokas με 271 MW και μερίδιο 6,2%. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η EDF, η Motor Oil, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Jasper Energy κ.ά.

Κατά το πρώτο εξάμηνο 2021, από την εξαμηνιαία Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) συνδέθηκαν στο δίκτυο 97 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 260,5 MW  αυξημένες κατά 6,3% σε σχέση με το τέλος του 2020.

Όσον αφορά τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών, την πρώτη θέση κατέχει η  Vestas που έχει προμηθεύσει το 45,2% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 25,5%, η Siemens Gamesa με 17,4%, η Nordex με 7,2% και η GE Renewable Energy με 3,2%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας