Μενού Ροή
Με 30 GW αιολικών τον χρόνο έως το 2030 θα επιτευχθεί ο νέος στόχος ΑΠΕ της Κομισιόν

Η πρόταση της Ευρωπαικής Επιτροπής που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα, αυξάνει τον στόχο της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 32% σε 40% έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα χρειαστεί 451 GW αιολικής ισχύος έως το 2030, από 180 GW σήμερα. Κατ' επέκταση, αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εγκαθιστά 30 GW νέων αιολικών πάρκων κάθε χρόνο από τώρα έως το 2030 - μια σημαντική επιτάχυνση της επέκτασης της αιολικής ενέργειας. Ως έχει, αναμένουμε να κατασκευάζουμε μόνο 15 GW ετησίως για το 2021-25.

«Το πακέτο Fit-for-55 στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους καταναλωτές και τους επενδυτές. Η ΕΕ επιθυμεί μια σημαντική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, με σχεδόν διπλάσιο νέο αέρα από αυτόν που κατασκευάζουμε αυτήν τη στιγμή. Και η ΕΕ θέλει να επιταχύνει την ηλεκτροδότηση εκείνων των τομέων που μέχρι τώρα βασίστηκαν στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι καλό για το κλίμα. Και καλό για την οικονομία. Το πακέτο Fit-for-55 σημαίνει σημαντικές νέες επενδύσεις. Είναι ένα πακέτο για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη », λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson.

Η αναθεώρηση της Οδηγίας της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βελτιώνει καθοριστικά το νομικό πλαίσιο για τις εταιρικές συμβάσεις αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εκδίδουν Εγγυήσεις προέλευσης (GO) για όλες τις ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από το εάν ο παραγωγός έλαβε υποστήριξη σε δημοπρασίες. Αυτό θα βελτιώσει την ιχνηλασιμότητα της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Για να παρακινήσει περαιτέρω την ηλεκτροδότηση, το πακέτο περιλαμβάνει ενδεικτικούς ετήσιους στόχους ανανεώσιμων πηγών για τη βιομηχανία. το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βιομηχανία πρέπει να αυξάνεται κατά 1,1% ετησίως.

«Το πακέτο θα προκαλέσει επιπλέον ζήτηση από τη βιομηχανία και άλλους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας που θέλουν να προμηθεύονται απευθείας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι εταιρείες έντασης ενέργειας χτυπούν την πόρτα μας θέλοντας να τους βοηθήσουμε να απεμπλουτιστούν. "Και αυτό θα αυξηθεί μόνο", λέει ο Ντίκσον.

Ενισχύονται τα υπεράκτια πάρκα

Η νέα οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βοηθήσει επίσης την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων υβριδικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων που έχουν πολλαπλές συνδέσεις δικτύου. Η πρόταση θα απαιτήσει από τις χώρες της ΕΕ να σχεδιάσουν από κοινού την υπεράκτια αιολική τους ανάπτυξη σε κάθε θαλάσσια λεκάνη.

Η νέα οδηγία για τη φορολογία της ενέργειας καθορίζει νέους κανόνες για τη φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας και των ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές και τη θέρμανση. Καταργεί τις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα και έχει χρήσιμες προβλέψεις για τη μείωση του κινδύνου διπλής φορολογίας για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Η οδηγία προτείνει επίσης τα εθνικά φορολογικά συστήματα να ταξινομούν τα καύσιμα ανάλογα με το ενεργειακό τους περιεχόμενο και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους, έτσι ώστε τα περισσότερα ρυπογόνα καύσιμα να φορολογούνται περισσότερο. Η νέα οδηγία για τη φορολογία της ενέργειας θα χρειαστεί ομόφωνη υποστήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Το πακέτο Fit-for-55 προσαρμόζει το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS) στη νέα φιλοδοξία για το κλίμα μειώνοντας περαιτέρω τον αριθμό των εμπορεύσιμων δικαιωμάτων. Διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του ETS εισάγοντας τον τομέα της ναυτιλίας και δημιουργώντας ένα ξεχωριστό ETS για εκπομπές από τους τομείς των κτιρίων και των οδικών μεταφορών. Αυτό θα αυξήσει την τιμή για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα ενθαρρύνει περαιτέρω τις επενδύσεις στην ηλεκτροδότηση με βάση τις ανανεώσιμες πηγές. Ένα νέο Κοινωνικό Ταμείο θα διοχετεύσει το 25% των εσόδων από το νέο EU ETS για την κινητικότητα και τη θέρμανση σε εκείνους τους πολίτες που επηρεάζονται δυσανάλογα.

«Η μετάβαση στον τομέα της ενέργειας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τώρα πρέπει να αποκαρβονίσουμε το υπόλοιπο ενεργειακό σύστημα. Η αναθεώρηση του EU ETS θα δώσει νέα σήματα τιμών για την υποστήριξη επενδύσεων στην ηλεκτροδότηση της θέρμανσης και των μεταφορών. Και το νέο Κοινωνικό Ταμείο θα διασφαλίσει ότι πρόκειται για μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση », λέει ο Giles Dickson.

Η γραφειοκρατία παραμένει

Το κύριο εμπόδιο για την ταχεία επέκταση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη παραμένει: περίπλοκοι κανόνες και διαδικασίες για την άδεια νέων αιολικών πάρκων. Η WindEurope καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για να τους βοηθήσει να απλοποιήσουν τους κανόνες και τις διαδικασίες που τους επιτρέπουν.

Ο Giles Dickson λέει: «Η Επιτροπή θέλει τα αιολικά να είναι ο μισός ηλεκτρισμός της Ευρώπης έως το 2050 και θέλει πάνω από το διπλάσιο αιολικό δυναμικό το 2030 από ό, τι έχουμε σήμερα. Αυτό είναι απολύτως εφικτό από την άποψη της τεχνολογίας και των οικονομικών. Χρειάζεται όμως σημαντική βελτίωση στις διαδικασίες αδειοδότησης για νέα αιολικά πάρκα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο εδώ για τον εντοπισμό και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας