Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΑΠΕ

Με ..κλήρωση επελέγησαν οι ανάδοχοι των νέων αιολικών πάρκων στη Γερμανία

Φωτό: Shaun Dakin-Unsplash

Μια αρκετά πρωτότυπη εξέλιξη είχε η τελευταία διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Γερμανία.

Αρκετοί διαγωνιζόμενοι ζήτησαν μηδενική κρατική υποστήριξη στις προσφορές τους για τρεις τοποθεσίες υπεράκτιων αιολικών πάρκων, οπότε η γερμανική ρυθμιστική αρχή αναγκάστηκε να επιλέξει τους νικητές με κλήρωση!

Οι RWE Renewables και EDF ήταν οι πιο τυχεροί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson προτείνει ότι η προσέγγιση πρέπει να αλλάξει.

Τα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας βρίσκονται σε καλό δρόμο για να γίνουν κερδοφόρα χωρίς επιδοτήσεις;

Στον τελευταίο γύρο δημοπρασιών, η Γερμανία απένειμε τα δικαιώματα εγκατάστασης ενός συνδυασμένου 958 MW σε τρεις τοποθεσίες χωρίς κρατική υποστήριξη – εκτός από μια δωρεάν σύνδεση στο δίκτυο, η οποία θα καταβάλλεται από τους καταναλωτές μέσω τελών δικτύου.

Επιπλέον, αρκετοί συμμετέχοντες ζήτησαν μηδενικά κίνητρα στις προσφορές τους για κάθε παρτίδα. Σύμφωνα με τις προτάσεις για το λεγόμενο κεντρικό μοντέλο δημοπρασιών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου (Bundesnetzagentur) επέλεξε τον νικητή με κλήρωση. Η RWE Renewables απέκτησε δύο ζώνες και η EDF έλαβε την υπόλοιπη.

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της WindEurope Giles Dickson, αυτή δεν είναι μια λειτουργική αγορά, επειδή δεν υπάρχει καμία ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

«Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον από τους προγραμματιστές αιολικών πάρκων. Ήταν απελπισμένοι να πάρουν το μερίδιο αγοράς, απλώς για να πάρουν τις άδειες κατασκευής, αντί να ελαχιστοποιήσουν το κόστος χρηματοδότησής τους. Ήταν η πρώτη υπεράκτια δημοπρασία αιολικής ενέργειας τα τρια τελευταία χρόνια και δεν είναι απολύτως σαφές πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες. Πρέπει να έχεις μακροπρόθεσμη ορατότητα. Τότε η πλευρά της προσφοράς θα είναι πολύ πιο σίγουρη για το πώς συμπεριφέρεται σε αυτούς τους πλειστηριασμούς », δήλωσε στην Balkan Green Energy News.

Τα έργα

Η RWE Renewables κέρδισε τη ζώνη N-3.7 στη Βόρεια Θάλασσα, που βρίσκεται κοντά στο νησί Borkum. Η προβλεπόμενη ισχύς είναι 225 MW.

Η ίδια εταιρεία ήταν η πιο τυχερή στην κλήρωση για 300 MW σε O-1.3 στη Βαλτική Θάλασσα, 40 χιλιόμετρα από το νησί Rügen. Το Windanker του Iberdrola έχει δικαιώματα εισόδου για την τοποθεσία.

Η EDF από τη Γαλλία κέρδισε το N-3.8 στη Βόρεια Θάλασσα, επίσης κοντά στο Borkum. Η προγραμματισμένη ισχύς είναι 433 MW. Τα Northland Power και RWE Renewables έχουν τα δικαιώματα προτίμησης εκεί και μπορούν να τα ασκήσουν μέσω της κοινής τους επιχείρησης Nordsee Two, που ήταν ο πρώτος επενδυτής.

Οι νικητές πλειοδότες υποχρεούνται να ολοκληρώσουν τις εγκαταστάσεις έως το 2026. Έχουν το δικαίωμα να τις διαχειρίζονται για 25 χρόνια.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

του Γιώργου Αλεξάκη, Πληθαίνουν οι φωνές τις τελευταίες ημέρες για την ανάγκη κρατικής παρέμβασης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό ράλι. Ήδη,...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Του Απόστολου Σκουμπούρη Το καλύτερο εννεάμηνο της ιστορίας του ανακοίνωσε χθες ο όμιλος MYTILINEOS, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στην πιο αναπτυξιακή αλλά συνάμα και πιο...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

της Νεφέλης Ζορμπά. Την ώρα που οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα στις διεθνείς αγορές, η κρίση που πλήττει με σφοδρότητα...

BALKAN DESK

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, προχώρησε σε μια απόφαση έκπληξη ως ελάφρυνση για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αποφάσισε να καταβάλει άμεσα την επιδότηση...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE