Μενού Ροή
Φωτό: Waldemar Brandt-Unsplash
Με μέση τιμή 0,09787€/kWh η δημοπρασία ΑΠΕ στην Ιρλανδία

Ο ιρλανδικός πάροχος δικτύου EirGrid ανακοίνωσε τα προσωρινά αποτελέσματα της δεύτερης δημοπρασίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου.

Η εταιρεία διέθεσε 1.948,2 MW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένων 1.534,1 MW ηλιακής και 414,1 MW δυναμικότητας αιολικής ενέργειας. Η τελική μέση τιμή ήταν 0,09787 €/kWh.

Συνολικά, η EirGrid επέλεξε 80 από τα 130 έργα που υποβλήθηκαν για να διαγωνιστούν στη δημοπρασία. Τα έργα κυμαίνονται σε μέγεθος από 0,5 MW έως 104,4 MW και βρίσκονται κυρίως στην κεντρική και νότια Ιρλανδία. Οι προγραμματιστές έργων εξασφαλίζουν ασφάλιστρα τροφοδοσίας για να συμπληρώσουν την τιμή χονδρικής ενέργειας για έως και 16,5 χρόνια, ανάλογα με τις ημερομηνίες παράδοσης του έργου.

«Τα προσωρινά αποτελέσματα έχουν εκδοθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Κλίματος και Επικοινωνιών (DECC) για εξέταση», δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου. «Εάν εγκριθεί από τον υπουργό και την κυβέρνηση, τα τελικά αποτελέσματα της δημοπρασίας θα εκδοθούν στις 15 Ιουνίου».

Η επιτυχία της ηλιακής έναντι της αιολικής ενέργειας μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η δημοπρασία δεν περιελάμβανε, όπως στην πρώτη δημοπρασία, μια μεμονωμένη κατηγορία προτίμησης για τα φωτοβολταϊκά. Αυτό επέτρεψε στα ηλιακά έργα να ανταγωνίζονται σε παρόμοια βάση με άλλα ηλιακά έργα, αντί να ανταγωνίζονται με την αιολική, η οποία είναι μια καλά εδραιωμένη βιομηχανία στην Ιρλανδία. Το υπουργείο είπε ότι αυτή η επιλογή οφείλεται στο χαμηλό ανταγωνιστικό κόστος που παρατηρήθηκε για την ηλιακή ενέργεια στην πρώτη δημοπρασία.

Στην πρώτη δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ιρλανδικές αρχές διέθεσαν 796 MW ισχύος παραγωγής. Η μέση σταθμισμένη τιμή προσφοράς για την τεχνολογικά ουδέτερη δημοπρασία ήταν 0,07408 €/kWh.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας