Μενού Ροή
Μέσα σε ένα χρόνο εισάγαμε όσα φωτοβολταϊκά φέραμε την τελευταία… 6ετία!

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης, που παραπέμπουν στην «χρυσή» εποχή 2012-2013, γνωρίζει η αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.

Η εντυπωσιακή ορμή των επενδύσεων έχει ως αποτέλεσμα το τελευταίο 12μηνο οι εισαγωγές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού κάθε είδους να έχουν φτάσει σε αξία τα 1,6 δισ ευρώ! Το νούμερο αποκάλυψε, μιλώντας προ ημερών στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια, αποτελούν καταλύτη για την καλή πορεία της οικονομίας.

Τι σημαίνει όμως εισαγωγές αξίας 1,6 δισ;

Εχουμε και λέμε. Από το 2007, όταν και «άνοιξε» η συγκεκριμένη αγορά, μέχρι και το 2021, δηλαδή στα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, εισάγαμε φωτοβολταικά αξίας 3 δισ ευρώ.

Και τον τελευταίο χρόνο, μπήκε στην χώρα εξοπλισμός (πάνελς, inverters, κ.ό.κ), που αντιστοιχεί στο 50% της παραπάνω αξίας. Εντός δηλαδή του 2022, εισάγαμε όσα φωτοβολταικά φέραμε μαζί, περίπου τα τελευταία… έξι χρόνια !

Εμειναν όλα αυτά τα πάνελ στην Ελλάδα; Μόνο ένα περίπου 30%. Το υπόλοιπο ποσοστό επανεξήχθη. Αυτό μεταφράζεται σε εγχώριες εισαγωγές αξίας κοντά στα 500 εκατ ευρώ ή σε περίπου 1,5 GW πανέλων με τις τιμές 2022.

Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι τα πάρκα πάνω στο διασυνδεδεμένο σύστημα αναμένεται να ανέλθουν φέτος στα 2 GW έναντι 1,34 GW πέρυσι. Αύξηση περίπου 50%. Επίσης, μόνο στην Υψηλή Τάση, ο ΑΔΜΗΕ έχει 545 φωτοβολταικά ΜW με δήλωση ετοιμότητας, δηλαδή έτοιμα πάρκα για να μπουν στο δίκτυο.

Αλλά την ίδια εικόνα ότι έρχεται χρονιά ρεκόρ στα φωτοβολταϊκά δείχνουν και τα ευρωπαϊκά στοιχεία για εισαγωγές από τη Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε πέρυσι 60 GW από Κίνα, αλλά εγκατέστησε μόνο τα 42 GW. Άρα, επειδή υπάρχει πάντα μια χρονική υστέρηση, κάποια θα εγκατασταθούν φέτος.

Σύμφωνα με παλαιότερη παρουσίαση του ενεργειακού συμβούλου Στέλιου Ψωμά, η εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών πάρκων που συνδέθηκαν στο δίκτυο κατά το πρώτο 11μηνο έφτασε τα 1.340 MW όταν σωρευτικά (2010-2022) η ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών ανέρχεται στα 5.466 MW.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή της ισχύος ανά κατηγορία. Το μεγαλύτερο μέρος των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα με μερίδιο της τάξης του 36% καταλαμβάνουν τα έργα ισχύος 250-1000 kWp. Εδώ, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα λεγόμενα «500άρια». Σε μια ανάσα από την πρώτη θέση, με ποσοστό 35%, έρχεται η κατηγορία έργων ισχύος 10-250 kWp, με πρωταγωνιστή τα «100άρια» καθώς και το πλήθος έργων net-metering σε εμπορικούς χώρους και επιχειρήσεις.

Ακολουθούν με μερίδιο αγοράς 22% τα έργα ισχύος μεγαλύτερης του 1 MWp. Εδώ πρόκειται για τα μεγάλα έργα που έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσονται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με πιο εμβληματικό εξ' αυτών, το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 204,3 MW.

Οσο για τη Κίνα, το μερίδιο της σήμερα, ξεπερνά το 90%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας