Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΑΠΕ

Νορβηγικό ενδιαφέρον για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα – Συναντήσεις στην Αθήνα

Με στόχο την εξέταση προοπτικών για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις Ελληνικές θάλασσες βρίσκεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC), έχοντας ήδη προγραμματισμένες για σήμερα συναντήσεις σήμερα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα το δίκτυο που εκπροσωπεί πάνω από 300 εταιρίες που ασχολούνται με τα υπεράκτια αιολικά, μεταξύ των οποίων και ο κολοσσός της Equinor θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κώστα Σκρέκα και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου καθώς και με τη διοίκηση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Επίσης την Τρίτη 7/12 αναμένεται να γίνουν συναντήσεις με ενεργειακές εταιρίες της χώρας που σχεδιάζουν να μπουν στο χώρο των υπεράκτιων αιολικών, όπως είναι η Τέρνα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο Ομιλος Κοπελούζου, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Ελλάκτωρ και άλλες.

Τον Μάϊο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μάιο είχε βρεθεί στην Αθήνα μετέχοντας σε μια ανοικτή εκδήλωση για τα θαλάσσια αιολικά ο Διευθυντής της Equinor κ. Arne Eik, που παρουσίασε την εμπειρία του διεθνούς αυτού ομίλου και τις προσδοκίες του για τη ραγδαία πτώση του κόστους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πλωτό αιολικό πάρκο Tampen Hywind για το οποίο λήφθηκε πρόσφατα τελική επενδυτική απόφαση.

Ο κ. Eik θεώρησε, μάλιστα,  ως πολύ σημαντικά τον καθορισμό σαφών, δεσμευτικών και φιλόδοξων στόχων για το 2030 και μετά, την εφαρμογή διαφανούς και ανταγωνιστικής διαδικασίας, τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος διαγωνισμών και την έγκαιρη διασφάλιση επαρκούς ηλεκτρικού χώρου.

 

Πίνακας 1: Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα (ΘΑΠ) στην Ευρώπη το 2020. Πηγή: Offshore Wind in Europe – Key trends  and statistics 2020, WindEurope.

 Συνολικό πλήθος ΘΑΠ, ισχύς και πλήθος Α/Γ το τέλος του 2020Ισχύς και πλήθος Α/Γ που συνδέθηκαν το 2020
Πλήθος ΘΑΠΣυνολική Ισχύς  (MW)Συνολικό πλήθος Α/ΓΙσχύς (ΜW)Πλήθος Α/Γ
Ηνωμένο Βασίλειο4010.4282.29448369
Γερμανία297.6891.50129132
Ολλανδία92.6115371.393172
Βέλγιο112.26139970681
Δανία141.70355900
Σουηδία51928000
Φιλανδία3711900
Ιρλανδία125700
Πορτογαλία1253172
Ισπανία15100
Νορβηγία12100
Γαλλία12100
ΣΥΝΟΛΟ11625.0145,4022,918356

Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες το ενεργειακό νομοσχέδιο για ΑΠΕ, σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας και υπεράκτια αιολικά παρουσίασε ο  κ. Σκρέκας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εκεί προβλέπεται η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, το πλαίσιο για την αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα – Πλαίσιο και στόχοι

Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ,  είναι η εκπόνηση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ισχύος τουλάχιστον 2 GW έως το 2030.

Πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 6 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας με την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού και θα δημιουργήσουν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνουν τους εξής βασικούς άξονες:

·         Χωροταξική ρύθμιση και διαδικασία επιλογής θαλάσσιων οικοπέδων.

·         Επιλογή μοντέλου ανάπτυξης.

·         Ορισμός φορέα διαχείρισης.

·         Διαδικασία σύνδεσης.

·         Καθορισμός ενίσχυσης.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, καθώς το Κράτος ορίζει την επιλογή των περιοχών ανάπτυξης οι οποίες παραχωρούνται σε επενδυτές με ανταγωνιστικές διαδικασίες, ενώ διατηρεί και τον έλεγχο της ισχύος που δημοπρατείται.

Παράλληλα, προάγεται η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός, με την υλοποίηση των σχετικών διαδικασιών από έμπειρο Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος θα πρέπει να συγκεντρώνει μια σειρά από χαρακτηριστικά που θα εγγυώνται στους επενδυτές ταχύτητα, τεχνογνωσία και διαφάνεια.

Στο κεφάλαιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, θα περιλαμβάνονται διατάξεις και για την αναμόρφωση του ρόλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Προοπτικές

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ,  παρά το πλούσιο αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αναπτύξει θαλάσσια αιολικά πάρκα.

ΘΑΠΙσχύςΤεχνολογία πλωτής κατασκευής Σύνδεση
Ηνωμένο ΒασίλειοHywind30Spar2017
ΠορτογαλίαWindfloat Atlantic Phase 125Semi-sub2020
ΓαλλίαEoliennes Flottantes de Groix28,5Semi-sub2022
EFGL30Semi-sub2023
EolMed30Barge2023
Provence Grand Large25TLP2023
Ηνωμένο ΒασίλειοKincardine50Semi-sub2021
ΝορβηγίαHywind Tampen88Spar-buoy2022

Πίνακας 2: Πλωτά αιολικά πάρκα στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Πηγή: Offshore Wind in Europe – Key trends and statistics 2020, WindEurope.

 

Στην Ευρώπη αντίθετα η εγκατάσταση θαλάσσιων ανεμογεννητριών σταθερής έδρασης (δηλ. θεμελιωμένων στον πυθμένα) έχει σημαντική ανάπτυξη, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα, δε, με την στρατηγική για τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , προβλέπεται αύξηση της θαλάσσιας αιολικής ισχύος στην Ευρώπη από 12 GW σήμερα σε 60 GW έως το 2030 και 300 GW έως το 2050.

Η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πηγή παραγωγής του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η Ευρώπη περί το 2040.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

της Μαρίας Αδαμίδου Η πορεία προς ένα περιβαλλοντικά ουδέτερο μέλλον διαμορφώνει ένα νέο ενεργειακό τοπίο, με διαφορετικές προτεραιότητες και εντελώς καινούριους συσχετισμούς. Η πρόβλεψη...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πριν από μερικές μέρες μια από τις μεγάλες τράπεζες της χώρας χρειάστηκε να εκδώσει σε λίγες ώρες πάνω από 1.000 εγγυητικές επιστολές, πολλών εκατομμυρίων...

UNABOMBER

Συνεχίζεται η «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ των μετόχων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που έχει μπλοκάρει την ανάδειξη νέου διευθύνοντος συμβούλου – Ποιος αναλαμβάνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας;...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Συμφώνησε και η Πολωνία στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσδιοριστεί στα 60 δολάρια ανά βαρέλι το ανώτατο όριο για την τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μπορεί να μεταφερθεί...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE