Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΑΠΕ

Όμιλος Βιοχάλκο: Η Sovel επενδύει στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις πλωτών ανεμογεννητριών στον Βόλο

Η Sovel του ομίλου Βιοχάλκο θα γίνει η πρώτη ελληνική βιομηχανία που θα παράγει εξοπλισμό για πλωτές ανεμογεννήτριες στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα αξιοποιώντας το θετικό μομέντουμ που διαπιστώνεται παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας από την ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπεράκτιων αιολικών.

Στην περιοχή του Αλμυρού, η Cenergy Holding του ομίλου Στασινόπουλου, πρόκειται να επενδύσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την πρώτη βιομηχανική εγκατάσταση που θα παράγει τον πυλώνα αλλά και την πλατφόρμα του εξοπλισμού αιολικής ενέργειας στην ελληνική αγορά με σκοπό να την εξάγει στις χώρες της Μεσογείου αλλά και την διεθνή αγορά.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός cluster στο οποίο θα μπορούν συμμετέχουν και να συνεπενδύσουν και άλλες μικρές θεσσαλικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της μητρικής εταιρείας της Sovel στον τομέα του χάλυβα και της Cenergy με την παγκόσμια εμβέλεια σε έργα πράσινης ενέργειας, στην κατασκευή σωλήνων. Επιπλέον, θα αξιοποιηθούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι οποίες μάλιστα πρόκειται να αναβαθμιστούν προκειμένου να διευκολύνουν την μεταφορά του εξοπλισμού ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα της αποσυναρμολόγησης προκειμένου να μεταφερθεί σε κομμάτια για να εξαχθεί στο εξωτερικό. Στον σχεδιασμό δεν προβλέπεται η παραγωγή των πτερυγίων των ανεμογεννητριών.

Το έργο πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να ενταχθεί στις εμβληματικές επενδύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς αναμένεται να υποβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σχετικό αίτημα στο Enterprise Greece. Παράλληλα, η εταιρεία αναζητά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και στις Βρυξέλλες μέσα από προγράμματα καινοτομίας και έρευνας έχοντας μάλιστα υποβάλλει σχετικό αίτημα. Υπολογίζεται ότι από την στιγμή που θα ξεκινήσει το έργο θα χρειαστούν 1,5 έως 2 χρόνια για την υλοποίηση της επένδυσης. Προϋπόθεση είναι να ενταχθεί στις εμβληματικές επενδύσεις και να προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση των υπεράκτιων αιολικών.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό στην Ελλάδα πρόκειται να αναπτυχθούν έως το 2030 έργα συνολικής ισχύος 2 GW για τα οποία ήδη υπάρχουν μεγάλες συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ εγχώριων ενεργειακών ομίλων με διεθνή μεγαθήρια.

Η πιο πρόσφατη συμφωνία αυτής της κλίμακας είναι τo AMOU που υπογράφτηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Άμπου Ντάμπι μεταξύ της Motor Oil και της Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar).

Μαριάννα Τζάννε/newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

ΑΠΕ

Διαγωνισμούς για την ανάπτυξη δύο πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ισχύος 250 MW, προανήγγειλε η γαλλική κυβέρνηση. Πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας υποβολής...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις επάλξεις και μάλιστα με έμφαση βρέθηκε (και) χθες σύσσωμος ο όμιλος Viohalco, με τις μετοχές να πρωταγωνιστούν στη συνεδρίαση έχοντας τα μεγαλύτερα κέρδη...

ΑΠΕ

Το WindFloat Atlantic, το εμβληματικό πλωτό αιολικό πάρκο της EDP Renewables, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, ξεπέρασε...

ΑΠΕ

Η Cenergy Holdings SA ανακοινώνει ότι το FLOTANT – έργο που χρηματοδοτείται από το EU Horizon 2020 – ολοκλήρωσε την ανάπτυξη καλωδίων που προορίζονται...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE