Μενού Ροή
Πόσο έπεσε το κόστος δημιουργίας φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων - Τι έδειξαν τα στοιχεία της IRENA

Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνέχισε να μειώνεται ακόμη και το 2020, παρά την πανδημία. Το κόστος δημιουργίας φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά 7% το 2020, ενώ από τα αιολικά κατά 9%. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), μεταξύ 2000 και 2020, η ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε περισσότερο από τρεις φορές, αυξάνοντας από 754 GW σε 2.799 GW. Η ανάπτυξη προκλήθηκε από τις εξελίξεις στις τεχνολογίες, τη συνεχή πτώση του κόστους των ανταλλακτικών, τα ανταγωνιστικά ως προς το κόστος κανάλια διανομής εφοδιασμού και τη διαθεσιμότητα εμπορικής κλίμακας. Από το 2010 έως το 2020, το κόστος κατασκευής φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά 85%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IRENA. Το κόστος άλλων πράσινων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του CSP και της αιολικής ενέργειας μειώθηκε μεταξύ 48% και 68% κατά την ίδια περίοδο.

«Σήμερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της IRENA Francesco La Camera. «Οι ανανεώσιμες πηγές παρουσιάζουν χώρες που αποσυνδέονται από τον άνθρακα και ικανοποιούν την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση με φιλικότερες λύσεις, εξοικονομώντας παράλληλα κόστος, προσθέτοντας θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την ανάπτυξη και ικανοποιώντας τις φιλοδοξίες του κλίματος." «Είμαστε πολύ πέρα ​​από το σημείο ανατροπής του άνθρακα», συνέχισε η La Camera. «Ακολουθώντας την τελευταία δέσμευση της G7 να καθαρίσει το μηδέν και να σταματήσει την παγκόσμια χρηματοδότηση άνθρακα στο εξωτερικό, εναπόκειται πλέον στην G20 και στις αναδυόμενες οικονομίες να ταιριάξουν με αυτά τα μέτρα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διττή μετάβαση στην ενέργεια όπου ορισμένες χώρες γίνονται γρήγορα πράσινες και άλλες παραμένουν παγιδευμένες στο σύστημα με βάση τα απολιθώματα του παρελθόντος. Η παγκόσμια αλληλεγγύη θα είναι κρίσιμη, από τη διάδοση της τεχνολογίας έως τις χρηματοοικονομικές στρατηγικές και την επενδυτική υποστήριξη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι επωφελούνται από την ενεργειακή μετάβαση. "

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών που προστέθηκαν πέρυσι θα μειώσουν το κόστος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως στις αναδυόμενες χώρες, σε σχέση με την προσθήκη της ίδιας ποσότητας παραγωγής ορυκτών καυσίμων. Τα δύο τρίτα αυτών των εξοικονομήσεων θα προέλθουν από την ξηρά αιολική ενέργεια, ακολουθούμενη από υδροηλεκτρική ενέργεια και ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια. Η εξοικονόμηση κόστους έρχεται επιπλέον των οικονομικών οφελών και των μειωμένων εκπομπών άνθρακα. Τα 534 GW ανανεώσιμης χωρητικότητας που προστίθενται στις αναδυόμενες χώρες από το 2010 με χαμηλότερο κόστος από τη φθηνότερη επιλογή άνθρακα μειώνουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κάθε χρόνο.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας