Μενού Ροή
Πρώτη φορά οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις στις ΑΠΕ ξεπέρασαν αυτές των ορυκτών

Εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις στην ενέργεια. Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg από 140 τραπεζικά ιδρύματα παγκοσμίως, τα δάνεια σε έργα ανανέωσιμων πηγών ενέργειας ξεπέρασαν αυτά των υδρογονανθράκων. Την ίδια στιγμή αναλυτές της S&P Global αναφέρουν εκτιμήσεις ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιες επενδύσεις εάν ο πλανήτης ελπίζει να περιορίσει τη θέρμανση κατά 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050, όπως ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Οι χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ ξεπέρασαν τα 203 δις. δολάρια έως τις 14 Μάϊου 2021 έναντι 189 δις. δολαρίων που έχουν δοθεί σε υδρογονάνθρακες. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι την τελευταία 5ετία οι τράπεζες είχαν χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα - σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τα συνολικά ομόλογα και τα δάνεια που υποστηρίζουν πράσινα έργα. Τώρα αυτή η διαρκής ανισότητα που ευνοεί τους παραγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα μπορούσε τελικά να τελειώσει.

«Ίσως να είμαστε σε ένα ισχυρό σημείο ανατροπής», δήλωσε ο Tim Buckley, ένας επενδυτής καθαρής ενέργειας που πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες στην Citigroup Inc.

Οι αμερικανικές τράπεζες κυριαρχούν σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις. Η JPMorgan Chase κατατάσσεται ως ο κορυφαίος χρηματοδότης ενεργειακών εταιρειών κυρίως όσων επενδύουν σε ορυκτά, με 256 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων και δανείων από τις αρχές του 2016 σε αντάλλαγμα για προμήθειες περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Citigroup, η Bank of America και η Wells Fargo είναι οι επόμενοι μεγαλύτεροι στην λίστα.

Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Δύσης - Exxon Mobil, Chevron, BP, Royal Dutch Shell, Total, Eni και Equinor - έχουν εκδώσει χρέος 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, από 60 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας