Μενού Ροή
RWE: Πήρε το «πράσινο» για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό στη Δανία

Η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας (DEA) εξέδωσε άδεια μελέτης σκοπιμότητας για το σχεδιαζόμενο έργο Thor I/S, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της χώρας μέχρι σήμερα, το οποίο θα έχει ισχύ 1 GW.

Σκοπός της άδειας είναι το προτεινόμενο πλάνο να πληροί τεχνικά τις προϋποθέσεις του συγκεκριμένου έργου, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί ο τεχνικός σχεδιασμός συμπεριλαμβανομένων της θεμελίωσης των στροβίλων και της ανάπτυξης των καλωδίων, ανέφερε η DEA.

Εκτός από τις μελέτες που έχει ήδη πραγματοποιήσει η Energinet, οι τωρινές μελέτες σκοπιμότητας συνίστανται σε γεωτεχνικές δειγματοληψίες, συμπεριλαμβανομένων των CPT, γεωτρήσεων vibrocore, θερμικής αγωγιμότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι η άδεια εκδόθηκε μετά από αίτηση του γερμανικού ομίλου RWE στον οποίο ανήκει το project.

Ως επόμενο βήμα, θα ξεκινήσει η περιβαλλοντική αξιολόγηση των προτεινόμενων περιοχών που θα περιλαμβάνει δύο φάσεις δημόσιας διαβούλευσης κατά τις οποίες οι πολίτες και οι οργανισμοί που επηρεάζονται μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

Η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ η δεύτερη δημόσια διαβούλευση δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το 2024. Η RWE, μέσω της εταιρείας Thor Wind Farm I/S, αναδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor στις αρχές Δεκεμβρίου 2021.

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της Δανίας για τα υπεράκτια αιολικά, η RWE θα κατασκευάσει και θα αναλάβει το κόστος για ολόκληρο το υπεράκτιο ηλεκτρικό σύστημα υψηλής τάσης άλλα και για τη σύνδεση του χερσαίου δικτύου. Αυτό προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη με τη DEA και την κυβέρνηση τον Ιανουάριο.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor στη Β. Θάλασσα αναμένεται να διαθέτει 72 ανεμογεννήτριες ισχύος 14 MW εγκατεστημένες σε βάθος νερού από 23 έως 32 μέτρα. Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2027, το έργο ισχύος 1 GW θα είναι σε θέση να παράγει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ώστε να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από ένα εκατομμύριο νοικοκυριών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας