Μενού Ροή
Σε μαζική αύξηση αιολικών προχωρά η Δανία - Δημιουργεί δύο νέα τεχνητά νησιά για τις διασυνδέσεις

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Υπηρεσιών της Δανίας Dan Jørgensen είπε ότι η Δανία και η Ευρώπη «πρέπει να απαλλαγούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Για να επιτευχθεί αυτό, η χώρα θα προχωρήσει στην ενεργειακή της μετάβαση «αυξάνοντας μαζικά» την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ξηρά και θάλασσα, είπε ο Jørgensen.

Το μείγμα ισχύος της Δανίας διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από την αιολική ενέργεια. Το 2021, η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε σχεδόν το 50% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, ακολουθούμενη από τη βιοενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα – εν μέρει εισαγόμενα από τη Ρωσία. Αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι ελπίζει να σταματήσει τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων «το συντομότερο δυνατό».

Τα νησιά

Εδώ μπαίνουν τα ενεργειακά νησιά. Σήμερα, η Δανία λαμβάνει την ενέργεια από τους ανέμους των ωκεανών μέσω απομονωμένων υπεράκτιων αιολικών πάρκων που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στο δίκτυο.

Με τα ενεργειακά νησιά, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να βρίσκονται πιο μακριά από την ακτή και να κατανέμουν την ισχύ που παράγουν μεταξύ πολλών χωρών πιο αποτελεσματικά.

Τα νησιά θα λειτουργούν ως κόμβοι που συλλέγουν ηλεκτρική ενέργεια από τα γύρω υπεράκτια αιολικά πάρκα και στη συνέχεια τη διανέμουν στο δίκτυο στη Δανία καθώς και απευθείας σε άλλες χώρες. Αυτό επιτρέπει στον ηλεκτρισμό από μια περιοχή με μεγάλους αιολικούς πόρους να διοχετεύεται πιο εύκολα σε περιοχές που το χρειάζονται περισσότερο, επιτυγχάνοντας υψηλότερο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νησιών. Το ένα θα βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, αρχικά θα εξυπηρετεί εγκαταστάσεις για 3 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων και στη συνέχεια θα επεκταθεί στα 10 GW. Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες που θα τροφοδοτούν με ρεύμα το νησί θα είναι μεγαλύτεροι από τους σημερινούς στρόβιλους και θα βρίσκονται πιο έξω στη θάλασσα από πριν.

Το δεύτερο νησί θα βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα και συγκεκριμένα στο νησί Bornholm, όπου η ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτια αιολικά πάρκα θα διοχετεύεται σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία και τις γειτονικές χώρες. Θα έχει χωρητικότητα 2 GW, που αντιστοιχεί σε δύο εκατομμύρια νοικοκυριά. Θα δημιουργηθούν αιολικά πάρκα περίπου 20 χλμ από την ακτή.

Ο δανικός διαχειριστής συστήματος του δικτύου μεταφοράς, Energinet, έχει ήδη αναθέσει προκαταρκτικές μελέτες για τον βυθό γύρω από το Bornholm και την περιοχή στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτά θα διασφαλίσουν ότι τόσο τα υπεράκτια αιολικά πάρκα όσο και η τεχνητή νησίδα θα τοποθετηθούν σε περιοχές που είναι κατάλληλες για κατασκευή, με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

Η Δανία έχει μακρά ιστορία εκμετάλλευσης των ισχυρών ανέμων από τη θάλασσα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που δημιουργήθηκε το 1991. Τώρα, η χώρα ελπίζει να κάνει ένα άλλο μεγάλο βήμα με την κατασκευή αυτών των δύο μεγάλων ενεργειακών νησιών, επεκτείνοντας περαιτέρω Η ανανεώσιμη ενέργεια της και ελπίζει να αφήσει πίσω την εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας