Μενού Ροή
Σε ποιες περιοχές θα φτιαχτούν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

της Νεφέλης Ζορμπά,

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναμένεται να αναλάβει τη διεξαγωγή των διαγωνισμών για την κατανομή των θαλάσσιων οικοπέδων στα επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν offshore αιολικά πάρκα.

Στην απόφαση αυτή καταλήγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένου ότι η ΕΔΕΥ διαθέτει εμπειρία στη διεξαγωγή διαγωνισμών, στη διαχείριση παραχωρήσεων και στην αξιολόγηση μελετών και δεδομένων.

Στο πρόσφατο παρελθόν η εταιρεία είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας παρόμοιες διαδικασίες με την κατανομή των θαλάσσιων περιοχών για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Πως θα γίνουν οι κατανομές

Το επικρατέστερο σενάριο για το πλαίσιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών σταθμών, προβλέπει ότι το Δημόσιο θα επιλέξει τις καταλληλότερες περιοχές, τις οποίες στη συνέχεια θα κατανείμει στους υποψήφιους επενδυτές με διαγωνισμό.

Οι επενδυτές με τη σειρά τους θα πρέπει να μεριμνήσουν για την αδειοδότηση των έργων και να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την κάλυψη τυχόν χρηματοδοτικού κενού με την εξασφάλιση κρατικής στήριξης.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο αιολικό δυναμικό το οποίο μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων ισχύος τουλάχιστον 25 GW.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι περιοχές όπως το βορειοανατολικό Αιγαίο, η θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Εύβοιας, οι Κυκλάδες και η ανατολική Κρήτη προσφέρονται για την κατασκευή και λειτουργία αιολικών έργων τόσο σταθερής όσο και πλωτής έδρασης.

Ο ρόλος ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ

Εκτός από την ΕΔΕΥ, η οποία όπως όλα δείχνουν αποκτά έναν νέο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, σημαντικός θα είναι ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ στην ανάπτυξη πλωτών αιολικών έργων συνολικής ισχύος έως και 2 GW μέχρι το 2030.

Ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα αναλάβει να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να συντηρήσει τη θαλάσσια διασύνδεση των offshore αιολικών πάρκων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ανακτώντας το κόστος μέσω των χρεώσεων χρήσης του συστήματος, όπως συμβαίνει και τώρα με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών.

Οι τιμές αναφοράς για τα νέα αιολικά έργα θα καθορίζονται με διαγωνιστικές διαδικασίες που θα διενεργεί η ΡΑΕ, στα πρότυπα των χερσαίων έργων ΑΠΕ.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το μέσο κόστος για υπεράκτια αιολικά σταθερής έδρασης ανέρχεται σε περίπου 75 ευρώ/MWh, ενώ για τα πλωτής έδρασης είναι αισθητά υψηλότερο δεδομένου ότι υπερβαίνει τα 120 ευρώ/MWh.

Με την πάροδο του χρόνου, το κόστος αναμένεται να μειωθεί και για τις δύο κατηγορίες έργων κατά τουλάχιστον 30%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας