Μενού Ροή
Mariana Proenca-Unsplash
Σε ποιες περιοχές, τριπλασιάζεται το όριο φωτοβολταϊκών για net metering

της Νεφέλης Ζορμπά,

Την αύξηση των ανώτατων ορίων ισχύος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) από το 1 MW σε 3 MW σε όλες τις περιοχές που είναι στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, προβλέπει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Η ρύθμιση αφορά και στο νησί της Κρήτης, δεδομένου ότι από τον περασμένο Ιούλιο είναι διασυνδεδεμένο με το εθνικό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας, μέσω του υποβρύχιου καλωδίου Κρήτης – Πελοποννήσου.

Τα ανώτατα όρια ισχύος για net metering αυξάνονται από 500 kW σε 1 MW και στο νησί της Ρόδου για ενεργειακές κοινότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των ορίων αποφασίστηκε έπειτα από αιτήματα της αγοράς και του δήμου Ρόδου, ο οποίος δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τη λειτουργία ενεργειακής κοινότητας στο νησί.

Πρόκειται για μέτρο που θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις, δεδομένου ότι με την αύξηση των ορίων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια, η οποία είναι αισθητά φθηνότερη από εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Με την ίδια απόφαση δρομολογείται και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών για εφαρμογή net metering, η οποία θα μπορεί να γίνεται ακόμα και με απλή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων στον ΔΕΔΔΗΕ. Ο Διαχειριστής θα έχει συγκεκριμένες προθεσμίες για να αξιολογήσει τις αιτήσεις, να χορηγήσει όρους σύνδεσης και να υλοποιήσει τις εργασίες υποσταθμών στη Μέση και την Υψηλή Τάση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας