Μενού Ροή
Σε τρεις φάσεις ο σέρβικος διαγωνισμός για δύο νέα φωτοβολταϊκά – Οι προθεσμίες, οι προδιαγραφές

Σε διαγωνισμό για την ανάλυση των συνθηκών για την κατασκευή δύο νέων φωτοβολταϊκών σε αντίστοιχες πρώην λιγνιτικές στις περιοχές Morava (ΤΕΝΤ) και Kolubara (ΤPP) προχωρά η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Σερβίας Elektroprivreda Srbije (EPS).

Σύμφωνα με το τοπικά μέσα ενημέρωσης στην πρώτη φάση του έργου για το οποίο η σχετική προθεσμία λήγει στις 21 Μαΐου, θα γίνει μια επισκόπηση της επαγγελματικής βιβλιογραφίας και των πραγματοποιηθέντων έργων και τοποθεσιών κλειστών θερμοηλεκτρικών σταθμών για την κατασκευή φωτοβολταϊκών. Το αντικείμενο της προμήθειας εντός της πρώτης φάσης είναι η ανάλυση του δυναμικού της ηλιακής ενέργειας στις εν λόγω τοποθεσίες, καθώς και η εκτίμηση της κατάστασης του υπάρχοντος θερμοτεχνικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων των θερμικών σταθμών.

Στη δεύτερη φάση, θα διεξαχθεί ένα γενικό έργο για την κατασκευή ενός ηλιακού σταθμού ισχύος έως 9,9 MW στο TPP Morava και θα διεξαχθεί μια προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας.

Και στην τρίτη φάση, το γενικό έργο ενός ηλιακού σταθμού ισχύος 9,9 MW στο TPP Kolubara A, επίσης με προηγούμενη μελέτη σκοπιμότητας.

Ο διαγωνισμός επισημαίνει ότι οι απορρίψεις τέφρας θεωρούνται πρωταρχικές τοποθεσίες για σταθμούς ηλιακής ενέργειας, αλλά ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες τοποθεσίες στο TPP Morava και στο TPP Kolubara A που είναι κατάλληλες για σταθμούς ηλιακής ενέργειας, ειδικά εκείνες που θα παραμείνουν αχρησιμοποίητες μετά την παύση της παραγωγής ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα ».

Υπενθυμίζεται ότι η EPS διαθέτει μόνο μία ηλιακή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, με εγκατεστημένη ισχύ 330 kW.

Η κατασκευή ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε στάχτες τέφρας και σκωρίας, αλλά και σε εγκαταλελειμμένα ανθρακωρυχεία αναδύεται σε παγκόσμια κλίμακα στο πλαίσιο των διαδικασιών της ενεργειακής μετάβασης, του άνθρακα και της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σημειώνεται ότι οι TPP Morava και TPP Kolubara A θα πρέπει να κλείσουν έως το 2024.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας