Μενού Ροή
Σπριντ για το νέο πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και αδειοδότηση των ΑΠΕ

του Γιώργου Αλεξάκη

Αντίδοτο στο στη ενεργειακή κρίση τιμών αναζητεί η κυβέρνηση με τη επίσπευση των διαδικασιών για το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας.

Όπως τόνισε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας από το βήμα της Γ1 Ενότητας του 4th Athens Investment Forum «η αυξημένη τιμή φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές δεν έχει να κάνει τίποτα με την πράσινη μετάβαση» υπογραμμίζοντας ότι η απαιτείται ένταση των προσπαθειών για ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση και πέρασμα στην πράσινη ενέργεια.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, προωθούνται άμεσα τόσο θεσμικό πλαίσιο για να γίνουν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ,  όσο και για τα συστήματα αποθήκευσης. Παράλληλα ανέδειξε το επενδυτικό πρόγραμμα για τις διασυνδέσεις ιδιαίτερα σε ότι αφορά με τις γειτονικές χώρες, γεγονός που, όπως είπε,  θα επιτρέψει την περαιτέρω ωρίμανση και αποτελεσματικότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Ειδικότερα ο Υπουργός σημείωσε ότι σε λίγες εβδομάδες, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την δεύτερη φάση απλοποίησης της αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Τρεις άξονες

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στο ίδιο συνέδριο η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου,  τόνισε πως η ενεργειακή μετάβαση σε φιλικότερες μορφές απαιτούν σημαντικά ποσά αφενός, κι αφετέρου πολύ καλό σχεδιασμό.

Το σημαντικό ωστόσο, όπως είπε, είναι πως πλέον υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία επικεντρώνοντας στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο Υπουργείο σύμφωνα με την ίδια το βάρος δίνεται σε τρεις άξονες που αφορούν τις απλές και ασφαλείς επενδύσεις, στην ενίσχυση των δικτύων, στις νέες τεχνολογίες και τα συστήματα αποθήκευσης και όπως είπε σε λίγο θα δώσουμε σε διαβούλευση το πλαίσιο για την επίτευξη των στόχων μας.

Ο πρώτος διαγωνισμός

Μάλιστα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 αναμένεται ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ισχύος 700 MW. Ήδη, μετά και τις σχετικές επισπεύσεις διαδικασιών το σχέδιο ενισχύσεων, που συνδέονται με τις υποδομές αποθήκευσης, αναμένεται να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το τέλος του χρόνου και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για υλοποίηση του όλου πλάνου.

Παράλληλα όπως είπε η Γ.Γ. του ΥΠΕΝ θα συνεχιστούν οι των διαγωνισμοί για τις  ΑΠΕ μέχρι το 2025, με συνολική δημοπρατούμενη ποσότητα ισχύος στα 3 GW.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας