Μενού Ροή
Germany's Foreign Minister Annalena Baerbock, right, and Colombian Vice President Francia Marquez shake hands at the end of a joint news conference on the sidelines of their meeting on bilateral relations in Cali, Colombia, Thursday, June 8, 2023. (AP Photo/Andres Quintero)
Στην Κολομβία, η ΥΠΕΞ της Γερμανίας προτείνει στενότερη συνεργασία στην ανανεώσιμη ενέργεια

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε υπέρ της πιο στενής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και στα περιβαλλοντικά ζητήματα συναντώμενη με την κολομβιανή αντιπρόεδρο Φράντσα Μάρκες στην τέταρτη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η κυρία Μπέρμποκ και η κυρία Μάρκες συζήτησαν ακόμη στην πόλη Κάλι για τις πρώτες ύλες, τα δικαιώματα των γυναικών και για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία με την οποία ελπίζεται πως η χώρα θα κλείσει το κεφάλαιο του εμφυλίου πολέμου έπειτα απο σχεδόν έξι δεκαετίες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο του 2022, θέλει να επεκτείνει όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυτή του καγκελάριου Όλαφ Σολτς τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στο πεδίο αυτό.

Η Μπογοτά ενδιαφέρεται ιδίως για την παραγωγή, τη χρήση και την εξαγωγή υδρογόνου, κάτι στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει το Βερολίνο.

«Η Κολομβία έχει τεράστιο δυναμικό», μπορεί να μετατραπεί σε παίκτη «βαρέων βαρών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο υδρογόνο», έκρινε η κυρία Μπέρμποκ, η οποία ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει επίσης στενότερη συνεργασία ως προς τις πρώτες ύλες, με φόντο τις προσπάθειες της Κίνας να αυξήσει την επιρροή της.

Η κυρία Μάρκες, 41 ετών, είναι η πρώτη αφροκολομβιανή αντιπρόεδρος της Κολομβίας. Η υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος έχει ιδίως αγωνιστεί εναντίον παράνομων χρυσωρύχων — διακινδυνεύοντας τη ζωή της.

Η κυρία Μπέρμποκ της παρέδωσε βραβείο του Unidas, δικτύου γυναικών από τη Γερμανία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, για τους αγώνες της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της δημοκρατίας.

Η Κάλι, με πληθυσμό 2,5 εκατ. κατοίκων, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας των περίπου 50 εκατομμυρίων πολιτών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας