του Αλέξανδρου Μπαρότσι
Τις τελικές πινελιές στο φιλόδοξο πρόγραμμα εγκατάστασης τουλάχιστον 250.000 φωτοβολταϊκών σε στέγες βάζει το υπουργείο Ενέργειας, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τη πρεμιέρα στις 8 Μαρτίου. Τότε, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο ΔΕΔΔΗΕ προς το ΥΠΕΝ θα είναι έτοιμο το πληροφοριακό του σύστημα, προκειμένου να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις.
Το πρόγραμμα, το οποίο αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον η αγορά καθώς θα της δώσει νέα ώθηση σε μια χρονιά που ούτως ή άλλως αναμένεται να κάνει ρεκόρ, προβλέπει την τοποθέτηση 100.000 φωτοβολταϊκών σε στέγες νοικοκυριών και από 75.000 συστήματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Ενα στοιχείο που προσδίδει ξεχωριστή δυναμική στη δράση, είναι ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, γεγονός που ενισχύει τη κινητικότητα στην συγκεκριμένη αγορά, η οποία επίσης αναμένεται φέτος να γνωρίσει μεγάλη άνθηση. Κεντρικό σημείο στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι να δοθούν κατά τέτοιο τρόπο κίνητρα, προκειμένου να εγκατασταθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός φωτοβολταϊκών, τα οποία να συνοδεύονται από μονάδες αποθήκευσης.
>Είναι η τεχνολογία που δίνει λύση στην ευμετάβλητη παραγωγή των φωτοβολταϊκών, αποθηκεύοντας την ενέργεια την ώρα που δεν καταναλώνεται, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του συστήματος στέγης να την χρησιμοποιεί όταν δεν έχει ήλιο.
Ενώ με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιδοτήσεις θα ξεκινούν από 20%, εντούτοις για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το σύστημα με μπαταρία, θα φτάνουν στο 60%. Στόχος είναι τα φωτοβολταϊκά που θα συνοδεύονται από συστήματα αποθήκευσης, να ανέλθουν στα 80.000, δηλαδή να ξεπεράσουν το 30% του προγράμματος. Εκτιμάται ότι για το σκοπό αυτό θα διατεθούν πόροι ύψους 350 εκατ ευρώ, δηλαδή το 50% του συνολικού διαθέσιμου προυπολογισμού. Βάσει του προσχεδίου του κρατικού προυπολογισμού, το τελικό κονδύλι θα ανέλθει στα 700 εκατ ευρώ, με πρόβλεψη να ενισχυθεί περαιτέρω στην πορεία με πόρους από άλλες πηγές, όπως από το REPowerEU.
Σειρά προτεραιότητας, απλές διαδικασίες
Στο μείζον ερώτημα, δηλαδή πόσο απλή θα είναι η διαδικασία υποβολής του αιτήματος, το οποίο έχει αποτελέσει τροχοπέδη για παρόμοια προγράμματα στο παρελθόν, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του «Εξοικονομώ», οι αρμόδιοι απαντούν ότι επιχειρείται να καταργηθεί κάθε περιττό δικαιολογητικό. Στόχος είναι να μειωθούν, όσο αυτό είναι δυνατόν, τα «βήματα» από την υποβολή έως την έγκριση του αιτήματος και να γίνονται όλα ηλεκτρονικά, ώστε να μην χρειάζεται καν η προσφυγή σε μηχανικό για την ολοκλήρωση του φακέλου. Οσο για την επιλογή, έχει αποφασιστεί οι δικαιούχοι να προκύπτουν με βάση τη σειρά προτεραιότητας στις υποβολές των αιτημάτων, χωρίς να υπεισέρχονται οικονομικά, κοινωνικά ή άλλα κριτήρια.
Οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ θα συνοδευτούν από τη προδημοσίευση του Οδηγού του νέου προγράμματος, ο οποίος βρίσκεται σε φάση οριστικοποίησης. Οσο για τη προδημοσίευσή του, αυτή τοποθετείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις αρχές Φεβρουαρίου.