Μενού Ροή
Τα ρίσκα των ΑΠΕ και τα "αναχώματα" της Mytilineos - Πως προχωράει η συνεργασία με την "πράσινη" θυγατρική της BP

Έργα με την Lightsource bp, την ”πράσινη” θυγατρική της BP φαίνεται να αναλαμβάνει η Mytilineos, καθώς ήδη έχουν πυκνώσει οι επαφές μεταξύ των δυο πλευρών. Πάντως η ελληνική εταιρεία σχεδιάζει, όπως αναφέρει η διοίκηση της προσεκτικά βήματα, με “άπλωμα” δραστηριότητας, είτε στις κατασκευές υποδομών ΑΠΕ και πώλησή τους (τα λεγόμενα ΒΟΤs), είτε με το στήσιμο των δικών της πάρκων.

Ούτως, ή άλλως δεν απειλείται, όπως αναφέρεται από τη διοίκηση, από την πιθανότητα των μηδενικών ή αρνητικών τιμών ΑΠΕ, καθώς έχει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων. Πάντα, βέβαια, η μεγάλη “αποθήκη” που λέγεται αλουμίνιο, λειτουργεί ως “ανάχωμα”, καθώς δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ενός άκρως χρήσιμου προϊόντος με την αξιοποίηση της βέλτιστης και πιο οικονομικής πηγής ρεύματος.

Πάντως οι μηδενικές τιμές στις ΑΠΕ ενδεχομένως, σε όσους δεν έχουν προχωρήσει σε PPAs με μεγάλους καταναλωτές, ώστε να “κλειδώσουν” ποσότητες και ταρίφες, θα οδηγήσουν σε “λουκέτα”, με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή ενέργειας από τα χιλιάδες ηλιακά πάνελ που έχουν εγκατασταθεί στη Γερμανία άγγιξε ιστορικό υψηλό το περασμένο Σάββατο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Η παραγωγή άγγιξε τα 40.919 μεγαβάτ νωρίς το απόγευμα της ημέρας, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η Γερμανία είναι ήδη ηγέτης στην Ευρώπη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η χώρα επιτάχυνε κατά άνω της μιας δεκαετίας, στο 2035, τον στόχο της για 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Οι προβλέψεις του BloombergNEF δείχνουν ότι η ηλιακή και αιολική παραγωγή ενέργειας θα καλύπτουν το 76% των αναγκών της Γερμανίας έως το 2030.

Η “άμυνα” της πράσινης μπαταρίας

Πάντως, κατά τη διάρκεια της τακτικής ΓΣ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos και πρόεδρος της Eurometaux αναφερόμενο στο ζήτημα της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον μετά τη λήξη του συμβολαίου με τη ΔΕΗ μετά το 2023, είπε ότι η εταιρεία θα διαμορφώσει ένα καλάθι προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται ενέργεια από ΑΠΕ αλλά και βέβαια η μονάδα του Αγίου Νικολάου με φυσικό αέριο, που τώρα είναι σε δοκιμαστική λειτουργία. Όπως είπε στο καλάθι αυτό, το 10-20% των αναγκών της Αλουμίνιον μπορεί να καλύπτεται πιθανώς με κάποιο συμβόλαιο από τη ΔΕΗ.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι η εταιρεία είναι παρούσα και στον κλάδο της αποθήκευσης. Ειδικά στην Μεγάλη Βρετανία, διαθέτει τα δύο μεγαλύτερα έργα, έχοντας στενή συνεργασία με τον “πρώτο παίκτη της εκεί αγοράς”, ενώ αναμένει τον πρώτο διαγωνισμό στην εγχώρια αγορά, που σύμφωνα με πληροφορίες θα διεξαχθεί στην αρχή τιυ θέρους, Όπως τόνισε μάλιστα ο κ, Μυτιληναίος η εταιρεία διαθέτει άδειες 1.000 MW.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας