Μενού Ροή
Τι ψάχνουν οι ενεργειακοί κολοσσοί στην Ελλάδα - Το παράδειγμα της Cero Generation, της Lightsource BP και της Masdar

Απόβαση στην χώρα μας μέσα σε λίγες εβδομάδες παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών πρωτοφανούς μεγέθους προκαλούν οι επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων που δρομολογούνται στις ΑΠΕ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται θυγατρικές μεγάλων επενδυτικών κολοσσών όπως της Macquarie, της Βρετανικής BP αλλά εταιρείες που ανήκουν σε εύπορες οικογένειες Αράβων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει στόχο να διασφαλίσει ότι το 61% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, όταν αναμένεται να έχει 7,660 MW φωτοβολταϊκής χωρητικότητας, από τα 3.351 MW που έχουν εγκατασταθεί έως το τέλος του 2020. Ωστόσο, νέα ευρωπαϊκοί στόχοι μείωσης των εκπομπών της Ένωσης ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του στόχου.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει κινητοποιήσει και ο προγραμματισμός συνολικά έξι Ανταγωνιστικές διαδικασίες για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ έως το 2024.

Η Cero Generation

Η Cero Generation, μια εταιρεία ηλιακού χαρτοφυλακίου της Green Investment Group του κολοσσού των επενδύσεων Macquarie, η οποία διαχειρίζεται περίπου 600 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε ότι εισέρχεται μέσω κοινοπραξίας με την εταιρεία Wattcrop στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ελλάδας, στοχεύοντας σε επενδύσεις 750 MW τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η Cero ιδρύθηκε από την Green Investment Group νωρίτερα αυτό το έτος και έχει πάνω από 8GW ηλιακής χωρητικότητας υπό ανάπτυξη σε αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες.

Εκτός από την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στη γαλλική εταιρεία αγροφωτοβολταϊκών Green Lighthouse Development, η εταιρεία δημιούργησε πρόσφατα μια κοινοπραξία με την Enso Energy που θα στοχεύσει 1GW ηλιακής χωρητικότητας χωρίς επιδότηση σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία.

Η Lightsource BP

Μια άλλη εταιρεία η Lightsource μέλος του κολοσσού της ενέργειας BP κατοχύρωσε 140MW στην πρόσφατη Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία τον Μάιο δηλαδή το 40% της συνολικής δημοπρατημένης ισχύος, «κλειδώνοντας» σε μία μέση τιμή των 38.5 € ανά MW. Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν ένα μέρος από τα 640ΜW έργων που θα εξαγοράσει η Lightsource BP από την Kiefer TEK, κάτι που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές και επενδυτές ηλιακής ενέργειας στη χώρα.

Μαζί με τα 140MW που κατοχυρώθηκαν στην πρόσφατη δημοπρασία, η Lightsource bp για τους επόμενους 24 μήνες, σχεδιάζει να εκτελέσει έργα ισχύος πάνω από 200MWp. Πρόκειται για μια επένδυση περίπου 160 εκατ. ευρώ η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας. Έως το 2024 προγραμματίζονται 6 διαγωνισμοί που θα δώσουν συνολικά 2,1 GW ανανεώσιμης χωρητικότητας τη στιγμή που η χώρα έχει θέσει στόχο διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα που θα φτάνει το 67% έως το 2030. Υπολογίζεται ότι για έργα ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα υπεράκτια αιολικά θα διατεθούν μέσα στα επόμενα χρόνια τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι Άραβες

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση δύο ενεργειακών κολοσσών της Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της Taaleri Energia από τη Φιλανδία, οι οποίοι σε συνεργασία με τους Ομίλους Κωνσταντακόπουλου και Βασιλάκη (μέσω της Autohellas), δρομολογούν την πρώτη τους κοινή επένδυση στην Ελλάδα για την ανάπτυξη ηλιακού φωτοβολταϊκού έργου 65 MW στην περιοχή της Βοιωτίας.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών, Masdar-Taaleri Generation (MTG), που είχε ανακοινωθεί στο Αμπού Ντάμπι το 2019 και αποτελεί όχημα ανάπτυξης νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνέταιροι για την υλοποίηση της ηλιακής φωτοβολταϊκής μονάδας που με την ολοκλήρωση της θα παράγει πάνω από 100 gigawatt (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα, σε ετήσια βάση, είναι οι οικογένειες Κωνσταντακόπουλου και Βασιλάκη (Autohellas).

Η Masdar και η Taaleri Energia είναι συνέταιροι στο αιολικό πάρκο Čibuk 1 (158 MW) στη Σερβία και πρόσφατα απέκτησαν ισότιμο μερίδιο σε δύο αιολικά πάρκα στην Πολωνία, το αιολικό πάρκο Mlawa (37,4 MW) και το αιολικό πάρκο Grajewo (14 MW). Οι δύο εταιρείες έχουν επίσης επενδύσει από κοινού στην ανάπτυξη και κατασκευή του έργου ηλιακής ενέργειας Baynouna στη Μέση Ανατολή, ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού σταθμού 200 MW στην Ιορδανία, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο ενιαίο ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο στη χώρα.

Η Masdar είναι η εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Αμπού Ντάμπι και ανήκει εξ ολοκλήρου στην Mubadala Investment Company, την εταιρεία στρατηγικών επενδύσεων της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας