Μενού Ροή
Το energymag στη Βόρεια Μακεδονία: Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και η σύνδεση της ενέργειας με τις ενταξιακές διαδικασίες - Αποκλειστικές δηλώσεις

Σκόπια, Του Bojan Stojkovski

Με στόχο να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 50% έως το 2024, η Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έργα, όπως το αιολικό πάρκο Bogoslovec, του οποίου το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα 61 εκατομμύρια ευρώ. Το αιολικό πάρκο Bogoslovec, που βρίσκεται περίπου 80 χλμ από την πρωτεύουσα, χρηματοδοτείται από τις αυστριακές τράπεζες Erste Group και OeEB. Βασικός στόχος για τα επόμενα τρία χρόνια είναι να παράγονται επιπλέον 400 MW ηλιακής και 160 MW αιολικής ενέργειας μέσω έργων αντίστοιχων με το αιολικό πάρκο Bogoslovec.

Σήμερα, η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία φτάνει στο 37% της συνολικής χωρητικότητας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ωστόσο, η χώρα πρέπει να φτάσει ένα ορισμένο ποσοστό της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

"Σύμφωνα με την Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η υποχρέωση της χώρας είναι να φτάσει ένα ορισμένο ποσοστό της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ, όχι μόνο από εγκατεστημένη χωρητικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες αυτές οι επενδύσεις πρέπει να μελετηθούν σωστά, να τοποθετηθούν σωστά και να παρέχουν τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις στην τελική κατανάλωση ενέργειας" δηλώνει στο EnergyMag ο Davor Pehcevski,  στέλεχος στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Eco-Sense με έδρα τα Σκόπια.

Οι ΑΠΕ προαπαιτούμενο για την Ε.Ε.

Θα χρειαστούν αυξημένες ενεργειακές επενδύσεις όπως το αιολικό πάρκο Bogoslovec τα επόμενα χρόνια, καθώς πρόκειται για προαπαιτούμενο στα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

«Ταυτόχρονα, πρέπει να εργαστούμε και σε άλλους τομείς όπως: μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία, αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων και καθαρών πηγών ενέργειας στη βιομηχανία καθώς και στα νοικοκυριά" τονίζει η ειδική σε θέματα περιβάλλοντος, Emina Rustemoska, στο EnergyMag.

Παρότι η Βόρεια Μακεδονία αξιοποιεί ήδη σημαντικούς πόρους από διεθνείς οργανισμούς για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η πιθανή ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα αυξήσει ακόμη περισσότερη αυτή την τάση.

«Αν κοιτάξουμε τις απαιτήσεις της ΕΕ, απαιτεί από εμάς να βρούμε μια ολοκληρωμένη λύση σε προβλήματα του ενεργειακού τομέα που έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο σε άλλα κεφάλαια, όπως το Κεφάλαιο 27. Συνεπώς η ετοιμότητα του κράτους να επενδύσει στον ενεργειακός τομέα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όποτε ξεκινήσουν" εξηγεί η Rustemoska.

Για τον Pehcevski, ενώ η χώρα διαθέτει ένα υπόβαθρο στην αιολική ενέργεια, χάρη στο έργο του αιολικού πάρκου Bogdanci, οι αρχές οφείλουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για προστασία του περιβάλλοντος.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έργα όπως αυτά θα γίνονται με κατάλληλη επίβλεψη, ώστε να μην βλάψουν την πρόοδό μας στην προστασίας της φύσης» τόνισε ο Pehcevski.

Έργα με γερμανικά κεφάλαια

Φέτος, η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική τράπεζα ανάπτυξης KfW, αξίας 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία τεχνικών μελετών για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για επιχορήγηση επιπλέον 80 εκατομμυρίων ευρώ, σε δάνεια, σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ. Η κίνηση αυτή «δείχνει μια ισχυρή βούληση και δέσμευση να εφαρμοστεί το πράσινο συμβόλαιο για την ανάπτυξη της χώρας, το οποίο θα παρέχει τόσο οικονομικά, όσο και περιβαλλοντικά οφέλη», δήλωσε ο Ζάεφ.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, η χώρα έχει επίσης κάνει κι άλλα βήματα, όπως η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου και η σύνδεση του με την Ελλάδα. Η προγραμματισμένη διασύνδεση με την Ελλάδα, αξίας 55 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2022, και παρόμοια έργα με γειτονικές χώρες όπως η Σερβία, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη χρήση του φυσικού αερίου, ως μεταβατικού καυσίμου μέχρι το 2050, αντικαθιστώντας τον άνθρακα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας