Μενού Ροή
Το Ισπανικό στρατηγικό σχέδιο για τα θαλάσσια αιολικά

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην Ισπανία, μετά από πρόταση του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης, ενέκρινε τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής και υπεράκτιας ενέργειας στην χώρα.

Στόχος η δημιουργία σταθερής, βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν 3 GW πλωτής αιολικής ενέργειας έως το 2030, το 40% του ευρωπαϊκού στόχου για εγκατάσταση 7 GW αυτής της ανανεώσιμης τεχνολογίας.

Η στρατηγική

Η στρατηγική περιλαμβάνει 20 γραμμές δράσης με στόχο την επίτευξη μεταξύ 1 και 3 GW πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2030 και έως 60 MW άλλων ενεργειών στη θάλασσα σε προεμπορική φάση, όπως κύματα ή παλίρροιες.

Μεταξύ άλλων μέτρων, θα επενδυθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ έως το 2023 και θα αξιολογηθούν οι ανάγκες της λιμενικής υποδομής, όπου πρέπει να επενδυθούν 500 εκατ. έως 1 δισ. για την κάλυψη των νέων αναγκών logistics.

Η Ισπανία είναι η χώρα leader στην αιολική ενέργεια, τόσο στην κατασκευή εξοπλισμού – έχει το 90% της αλυσίδας αξίας – όσο και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – φέτος είναι η πρώτη πηγή παραγωγής – αλλά ο υπεράκτιος άνεμος μόλις αναπτύχθηκε λόγω του υψηλού βάθους του χωρικών υδάτων για έργα με σταθερή θεμελίωση, μη βιώσιμη από βάθος 50 μέτρων.

Ωστόσο, η Ισπανία είναι ο ηγέτης στις πλωτές λύσεις για ανεμογεννήτριες: από τις 27 που έχουν εντοπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα, οι επτά είναι Ισπανοί.

Είναι επίσης ο ευρωπαϊκός εταίρος με τις περισσότερες εγκαταστάσεις Ε&Α για πλωτή αιολική ενέργεια και άλλες θαλάσσιες ενέργειες, όπως η πλατφόρμα ωκεανών των Καναρίων Νήσων (PLOCAN) και η πλατφόρμα θαλάσσιας ενέργειας Vizcaya (BiMEP) ή οι μαρίνες Experimental Energy Harvesting Zone της Punta Langosteira ( A Coruña), το δεύτερο κρεβάτι δοκιμής στον κόσμο για την ενέργεια των κυμάτων.

Οι στόχοι

Με βάση αυτή τη βιομηχανική και τεχνολογική δύναμη, ο οδικός χάρτης επιδιώκει τέσσερις κύριους στόχους με στόχο το 2030:

1.- Να καθιερωθεί ως ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για το σχεδιασμό, την κλιμάκωση και την επίδειξη νέων τεχνολογιών, ενισχύοντας τις πλατφόρμες δοκιμών και προσφέροντας το καλύτερο και ταχύτερο περιβάλλον για τη δοκιμή νέων πρωτοτύπων. Για το σκοπό αυτό, τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δημόσιοι πόροι θα ενεργοποιηθούν έως το 2023 για έρευνα και ανάπτυξη στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης, Μετασχηματισμού και Ανθεκτικότητας (PRTR).

2.- Να αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς στις βιομηχανικές ικανότητες, δημιουργώντας αλυσίδα αξίας και ποιοτική απασχόληση καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των τεχνολογιών, βελτιστοποιώντας τις συνθήκες εφοδιαστικής και συνοδεύοντας την επιχειρηματική πρωτοβουλία, πάντα με προοπτική κυκλικής οικονομίας. Θα τονιστούν οι συνέργειες με κλάδους που ήδη πρωτοστατούν στη χώρα μας, όπως η ναυτική, η χαλυβουργία ή η εμπειρία στην χερσαία αιολική ενέργεια.

3.- Ενσωμάτωση της βιωσιμότητας ως κεντρικό πυλώνα της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θάλασσα. Εκτός από την ομαλή ανάπτυξη χάρη στα Σχέδια Διαχείρισης Θαλάσσιου Χώρου, τώρα στη δημόσια ενημέρωση, η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών θα χρησιμοποιηθεί για την ενσωμάτωση συστημάτων παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, διευκολύνοντας τη διατήρησή τους και βελτιώνοντας τη γνώση των αλληλεπιδράσεων και των συνθηκών των διαφόρων δραστηριοτήτων.

4.- Ανάπτυξη με εύρυθμο τρόπο των εγκαταστάσεων, ιδίως τα αιολικά πάρκα, με σαφή και προβλέψιμη ρύθμιση, σε τρία βασικά στοιχεία: χωροταξική διάταξη, σύνδεση με το δίκτυο και επιχειρηματικό μοντέλο, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της θέσης του αιολικού πάρκου. εργοστάσια σε δημόσιο τομέα, τη μεγάλη αρχική επένδυση που απαιτούν και την υψηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον μηχανισμός υποστήριξης

Για τη διευκόλυνση της υλοποίησης του Οδικού Χάρτη, εκτός από τα προαναφερθέντα 200 εκατομμύρια για Ε&Α, υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα, τόσο ευρωπαϊκά όσο και εθνικά.

Μεταξύ των τελευταίων, ξεχωρίζουν τα μέσα που διαχειρίζονται το Κέντρο Βιομηχανικής Τεχνολογικής Ανάπτυξης (CDTI) και το Ινστιτούτο Διαφοροποίησης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (IDAE), ενώ άλλα μπορούν να ενσωματωθούν, όπως η έκδοση πράσινων ομολόγων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας