Μενού Ροή
Το μεγαλύτερο παγκοσμίως υπεράκτιο αιολικό με στροβίλους της General Electric

«Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο» θα χρησιμοποιεί την έκδοση 14 Mw του τεράστιου στροβίλου Haliade-X της Genaral Electric Renewable Energy.

Συνολικά, θα χρησιμοποιηθούν 87 στρόβιλοι Haliade-X 14 MW στο αιολικό πάρκο της Dogger Bank C, μιας κοινοπραξία 50-50 μεταξύ της SSE Renewables και της Equinor που θα έχει χωρητικότητα 1,2 GW.

Το αιολικό πάρκο Dogger Bank βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Αγγλίας στη Βόρεια Θάλασσα και θα έχει συνολική χωρητικότητα 3,6 GW. Όταν θα λειτουργεί πλήρως, θα μπορεί να τροφοδοτεί εκατομμύρια σπίτια ετησίως. Θεωρείται δικαίως ως «το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο».

Η Dogger Bank C είναι μέρος του μεγαλύτερου Dog Farm Bank Wind Wind και θα συμπληρώσει την Dogger Bank A και την Dogger Bank B. Τα δύο τελευταία έργα ανήκουν στην SSE Renewables, την Equinor και την Eni, οι οποίες έχουν μερίδια 40%, 40% και 20% αντίστοιχα . Μεταξύ τους, η Dogger Bank A και B θα χρησιμοποιούν 190 από τους στροβίλους Haliade-X 13 MW της GE.

Η κλίμακα του στροβίλου Haliade-X είναι σημαντική. Θα έχει ύψος ύψους 260 μέτρων (853 πόδια), λεπίδες μήκους 107 μέτρων και ρότορα 220 μέτρων.

Είναι μια από τις πολλές μεγάλες ανεμογεννήτριες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία. Τον Φεβρουάριο, η Vestas αποκάλυψε σχέδια για τουρμπίνα 15 MW. Μια άλλη εταιρεία, η Siemens Gamesa Renewable Energy, εργάζεται σε ένα μοντέλο 14 MW, το SG 14-222 DD, το οποίο μπορεί επίσης να αυξηθεί στα 15 MW εάν απαιτείται.

Μεγάλα έργα, σημαντικοί στόχοι

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί έναν ώριμο υπεράκτιο αιολικό τομέα που φαίνεται να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια, με τις αρχές να στοχεύουν 40 GW χωρητικότητας έως το 2030. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο άφησε τον Ιανουάριο του 2020, στοχεύει 300 GW υπεράκτιου ανέμου έως τα μέσα αυτού του αιώνα.

Σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, οι ΗΠΑ έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να πλησιάσουν την Ευρώπη. Η πρώτη υπεράκτια αιολική εγκατάσταση της Αμερικής, το αιολικό πάρκο Block Island των 30 MW στα ύδατα της Ρόουντ Άιλαντ, ξεκίνησε εμπορικές δραστηριότητες στα τέλη του 2016

Τον Μάρτιο, τα Υπουργεία Ενέργειας, Εσωτερικών και Εμπορίου δήλωσαν ότι ήθελαν την υπεράκτια αιολική ικανότητα να φτάσει τα 30 gigawatts έως το 2030, μια κίνηση που ελπίζει η διοίκηση του Προέδρου Joe Biden να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας δείχνουν ότι, για το 2020, το μερίδιο ανέμου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κλίμακας χρησιμότητας ανήλθε στο 8,4%. Αντίθετα, το μερίδιο του φυσικού αερίου και του άνθρακα ήταν 40,3% και 19,3% αντίστοιχα. Συνολικά, τα ορυκτά καύσιμα είχαν μερίδιο 60,3%, ενώ τα πυρηνικά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είχαν μερίδια 19,7% και 19,8%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας